„Isten éltessen, Magyarország” – Augusztus 20-ika Dunaszerdahelyen

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Szentmisével, kenyéráldással, koszorúzással vette kezdetét a magyar államalapításra emlékező Szent István-nap Dunaszerdahelyen, augusztus 20-án.

Államalapító királyunk napját ünnepi szentmise nyitotta, amelyen megáldották a dunaszerdahelyiek kenyerét, majd a Szent István téren emlékeztek meg az ezeréves hazáról, a szent királyról annak emlékművénél.

A kultúrműsort követően – amelyen Balogh Renáta, Béhr Márton és Varga Zaránd Ágoston működött közre –, elsőként városunk polgármestere, dr. Hájos Zoltán szólt az ünneplő közösséghez.

„István király kétségkívül nagy horderejű döntést hozott, amikor megalapította a magyarok országát, amikor a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes keresztény állammá formálta, úgy, hogy még ezer esztendő után is létezik Magyarország.”

Hájos Zoltán úgy látja, felvidéki magyarokként másképp éljük meg az államalapítás ünnepét, mint nemzettársaink Magyarországon. „Megmaradásunkat két körülmény is befolyásolja az egyik a beolvadás, a másik a globalizáció – mindkét esetben csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy megtartsuk nemzeti identitásunkat, anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat és szokásainkat, s hogy ezt a szellemi örökséget úgy adjuk át gyermekeinknek és unokáinknak, hogy ők is fontosnak tartsák ezt a szellemiséget továbbadni utódaiknak.”

A teljes cikk elolvasható és a képek megtekinthetők a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább