Íme, 15 téma, amit megtalálsz a szeptemberi Klikk Out-ban!

Címlapkép: Ugróczky István

Hamarosan kézbe is foghatod, addig is itt egy csöppnyi ízelítő augusztusi lapszámunkból, hogy legyen mit olvasnod a strandon, a kertben, vagy urambocsá’ a toaletten!

Lapozzunk!

EDITORIAL


Ég a házad ideki!

 

„Brutális tüzek pusztítanak Brazíliában, miközben ott ezt eléggé félvállról veszik, sőt, gyakorlatilag ösztönzik, nemcsak ma, hanem már tegnap meg tegnapelőtt is. Ha az ideit relativizáljuk azzal, hogy máskor is volt már ekkora tűz, vagy elkezdjük boncolgatni, hogy a celebek miért most kezdik erre felhívni a figyelmet, és miért nem tették ezt tegnapelőtt, azzal pusztítunk tovább.”

Szerző: Szilvási Tibor

AUTÓ


Jeep Wrangler – A sötét erő

 

„A fekete nem egy feltűnő szín, a kocka nem egy kimondottan megkapó forma. Mégis e két minőség együtt felettébb kirí az utcai tömegből.”

Szerző és fotók: Ugróczky István

INTERJÚ TÓTH HELENNEL


Legyen már legalább egy hely a világon, ahol nem pusztít az ember!

 

„Néhány évvel később aztán már úgy éreztem, hogy az erdőim önmagukban is elég erősek, és nem kell hozzájuk egyfajta támogató pont. Mert figyeld meg, hogy sok olyan festmény van, amin láthatsz valamilyen buja, absztrakt szétfestést, ami a tájra emlékeztet, de mindig van ott valamilyen alak is, ami realisztikusabban ki van festve. Ha viszont letakarod az ujjaddal ezt az alakot, nélküle gyenge lesz a festmény. És pont emiatt számomra minden, ami nem erdő, az felesleges plusz a képeimen, emellett szánt szándékkal hagyom ki az emberi jelenlétet, legyen már legalább egy hely a világon, ahol nem pusztít, még ha csak festményen is.”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotó: Ugróczky István

I LOVE ECO


A zenével együtt képesek vagyunk rá!

 

„A zene segítségével és a közösség erejével megteremthetjük ezen a bolygón azt a környezetet, amiben a jövőben teljes harmóniában élhetünk a természettel, ahol nem a felhalmozott műanyag értékek számítanak,  annál inkább az organikus, fenntartható, boldog lét egy csodás, tiszta világban. Ha tudatosan hallgatsz és válogatsz zenét, az az életmódodban is megmutatkozik. Ugyanannyira megválogatod, mit vásárolsz, mit eszel és az ökolábnyomod is próbálod minimálisra csökkenteni. ”

Szerző: Kovács Ákos

PESTI NAPLÓ


Mit csináltál a nyáron?

 

„Hétköznap az ember úgyis fáradt. A nap jelentős részét a meló teszi ki, este meg örül, ha időben ágyba kerül, hogy másnap megint tettre kész legyen. A kalandosabb programok így hétvégére maradtak – strandolás, bulik, nyár végi hullócsillagnézés, fagyizás, nagy séták, borozás a Duna-parton – mind-mind olyan emlék, amit szeretnék befőttesüvegbe zárni, hogy az előttünk álló, őszi-téli időszakban melengessenek majd.”

Szerző: Këri

GASZTROBETYÁR I.


Merre tovább, Lakoma?

 

„Merre tovább lakoma, hiszen jövőre meglesz a nagykorod, koma! Lesz e belőled egy jó nagy gyerek, mert ha nem, akkor a seggedre verek! Pénzem és félelmem sosem volt, ám Szilvabá pálinkájától belém vert 1000 volt. Hol volt, vagy mégsem volt, ami biztos, hogy a IX. Nemeshodosi Nagy Lakoma megvolt! Továbbra is várunk szeretettel, csak bírd ki a következő lakomáig félüres bendővel. Lefogy legalább a nagy beled, adjon Isten erőt és egyben egészséget!”

Szerző: Mundi Józsi

JEGYZET


Bölcsek és okosak

 

„Egy napon egy ember rájött arra, hogy ha elég szépen van megfogalmazva, bármit el lehet adni bölcseletként. Egy napon egy ember rájött arra, hogy mindegy mekkora közhelyes szart írunk, biztosan találunk rá vevőt, ha megfelelően reklámozzuk. Egy napon egy ember rájött arra, hogy ha az olvasó egóját simogatod, nagyobb valószínűséggel fogja elhinni azt, amit írsz, mert hinni akar benne. Egy napon egy ember rájött arra, hogy mindebben mekkora nagy pénz van.”

Szerző: Mezei Máté / Fotó: Jojo Samek

JEGYZET


A felavatás

 

„Hetekkel a nagy nap előtt, amelynek pontos dátumát mazákjaink a legnagyobb titokban tartottak, már nagyon vártuk, hogy féléves katonának avassanak bennünket. Ami annyit jelentett, hogy behívtak bennünket egy sötét szobába, és három önkéntes az idősebb katonák közül 18 ütést mért fiatal fenekünkre.”

Szerző: Szigeti Attila

INTERJÚ


Élete futására készül Bíró Attila

 

„A résztvevők az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak. 100 kilométer fölötti távot eddig csak egyszer teljesítettem megállás nélkül. Nagy kihívásnak nézek elébe. Javarészt aszfalton futunk, de van egy szakasz, ahol egy közel 1100 méter magas hegyet kell leküzdenünk, s mindezt éjszaka, sötétben. Kemény terepviszonyokra számítok, mert akik futottak már a Spartathlonon, mind azt mondják, hogy brutális. Úgy nehézségi fokozatban, mint időtartamban és hosszban. Szóval bármi megtörténhet. Ha sikerül, ez jelenti majd számomra az abszolút csúcsot.”

Szerző: Kiss Balázs / Fotók: Ugróczky István

SÁRKÁNY ELLEN SÁRKÁNYFŰ


A sikér titka, avagy mért (ne) parázz a gluténtól!

 

„De mi a helyzet azzal, aki nem cöliákiás? Számára vajon biztonsággal fogyaszthatók a búzafélékből készült termékek? Ha Dr. William Davist, vagy Dr. David Perlmuttert kérdezzük (és, lám, az ő könyveiket, A búza nélkült, illetve Gabonaagyat még magyarul is el tudjuk olvasni az előzőekkel ellentétben), a válasz egyértelmű nem. A búza öl, butít és nyomorba dönt, vagy legalábbis körülbelül az összes létező betegségért felelőssé tehető, az autizmustól kezdve az Alzheimeren keresztül a skizofréniáig. Ha így lenne, mondjuk az tényleg nyomós ok volna, hogy soha többé ne együnk kenyeret. Ám a Chicagói Egyetem keretein belül működő Celiac Disease Center vezetője, Dr. Stefano Guandalini szerint ez egyszerűen nevetséges.”

Szerző: Sipos Janka / Fotó: Elements.envato

BABA-MAMA


Egy szövetség, melyet családnak hívnak

 

„Az adoptálás még a mai napig egy titokzatos és megfoghatatlan valami az emberek számára. Úgy látom és tapasztalom, hogy meglehetősen egyoldalú és téves a társadalom megítélése. Nehéz belelátni akkor is, ha van a környezetünkben olyan szülői pár, aki az örökbefogadás mellett döntött. Sok múlik ilyen esetben a szülői pár nyitottságán és a környezet hozzáállásán. Az a szülői pár, akik adoptálnak, az esetek nagy százalékában egy fájdalmas és nehéz életszakaszon vannak túl, ezért sokan nem is szívesen mennek bele mélyen a témába.”

Szerző: Štefkovič Patasi Ági / Fotó: Elek Judit

APU(CI)RÓKA


Mikor lett a kisbabánkból kislegény?

 

„Amikor Roki velem van, olyan távolinak tűnik, mikor még újszülöttnek nézett ki, viszont szinte karnyújtásnyira van ugyanez az emlékeimben. Egy csöppnyi krumplibogárként domborult a mellkasomon. Abból a 250 éjszakából akadt néhány, amikor egyszerűen így aludtunk el. Olyan pici volt, mint a horgolt rókája, és olyan védtelen, mint egy gyöngyvirág.”

Szerző: Szilvási Tibor / Fotó: Horen

MERT NŐNEK LENNI JÓ


Anyasági – The End

 

„Úgy érzem, lassan egységgé tudom gyúrni a kétféle minőségemet, amelyben élek, hiszen anyaként sokszor érzem szükségét a szabadulásomnak, mert két gyerek, az kétféle nézőpont, többszörös türelem és másfajta nevelési elvek halmaza, amely sokszor eredményezi a kiégést. Szerencsére a másik, a női minőségem, az, amelyik vágyik a felnőtt társaságra, a komolyabb beszélgetésekre és a szabadidőre, vagy azokra az órákra, amikor egyedül lehet az ANYA, hívószavaktól elvonulva – szóval ennek a korszaknak nagyon érzi a jó oldalát is. Amikor elkezdődik a legkisebbem ovis korszaka, újraéledek, kezdek a nyári szünet után tervezni, szakmai álmokat szőni.”

Szerző: Mészáros Krisztina / Fotó: Elements.envato

HAVI KREATÍV


Horgolt álomvilág – Sárközi Baráth Ágica munkái

 

„Szeretem a munkám, legyen az horgolás, kötés, pirográfia, gyöngyfűzés, hímzés vagy dekupázsolás. A családom és a barátaim már megszokták, hogy szinte mindig dolgozom valamin. Hálás vagyok a támogatásukért, mert nélkülük ez nem menne zökkenőmentesen.”

Szerző: Kürthy Judit / Fotó: Ugróczky István

HÓNAP NŐJE


Görcs Chiara

 

Szerinted mennyire kell egy nőnek természetesnek lennie? Mert ugye, nagy divat a modelleknél is, hogy átesnek pár „javításon”.

– Véleményem szerint minél természetesebb valaki, annál szebb. Én semmit sem szeretnék a jövőben úgymond „javítani” magamon. Természetes módon is lehet szép valaki.

Kérdez: Kurucz Klaudia / Fotó: Szabó Péter Pál

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább