Kis karácsony, nagy karácsony – karácsonyi vásár a Betyártanyával Dunaszerdahelyen

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/11. számában.

Archív felvételek: Ugróczky István

…ki sült e már a kalácsom… Észre sem vettük, és a strandpapucsokat és a lezser nyári öltözékünket meleg pulóverekre, csizmákra és kabátra cseréltük. Az ember mindig az után sóvárog, amije épp nincs… Ha meleg van, akkor egy kis hideg után, ha hideg van, akkor egy kis meleg után, ha esik az eső, akkor napos idő után, ha szárazság van, akkor esőért könyörög… Pedig minden egyes megélt pillanatnak, beleértve az időviszonyokat is, megvan a maga szépsége, csak fel kell figyelni rájuk, és maximálisan rájuk kell hangolódni. Ilyenek az ünnepek is! A karácsonyt valószínűleg egész évben várjuk, ám ha itt az ideje, akkor többnyire csak a bevásárlóközpontokról szól, ahol némelyek már október elején karácsonyi hangulatba bújnak…

Az idei karácsonyi vásár sem fog zajlani másképp mint az eddigiek! Ám a jó hír az, hogy elég hosszúra sikeredik… 🙂 Már szombaton, november 30-án beletaposunk a gázpedálba, és egészen december 22-ig nyomni fogjuk azt.

Kisvárosunk elmaradhatatlan karácsonyi vásári „angyalfiai” közül nem hiányozhat a Cool Bár , ahol idén is kedvetekre kóstolgathatjátok az ínycsiklandozó karácsonyi puncsot, vagy a forralt bor zamatos ízvilágát, miközben a Betyártanyában az egész nap folyamán készítjük nektek a finomabbnál finomabb falatokat… Biztos lehetsz benne, hogyha naponta kilátogatsz a vásárba, abban az esetben is szinte mindig másfajta ételt tudsz kóstolni! Ahogy már a Betyártanyától megszokott, tematikus hétvégékkel színesítjük az ételkínálatot, melyben természetesen ilyen alkalmakkor is megtalálhatóak lesznek a hagyományos vásári ételek.

Miért ne ebédelhetnél a karácsonyi vásárban?

Hiszen csak egyszer van egy évben! Naponta frissen készített készételekkel szolgálunk majd a kedves vendégeknek, amelyek mellé még jópofa forró leveseket is készítünk majd. Lencseleves, zöldségleves, tyúkhúsleves. Mindemellett még sok egyébbel is készülünk, csak figyeld a Facebook-oldalunkat, ahol állandó jelleggel feltüntetjük a heti kínálatot. Pacalpörkölt, borjúpaprikás vagy szarvasgulyás? A takart káposzta mellett valószínűleg ezek az ételek is jól megférnek majd.

És akkor még nem beszéltünk a sültekről! 🙂 Fokhagymás sült oldalas, cigánypecsenye, sült kolbász vagy májas hurka? Nem lehet ezen ételek nélkül vásárt tartani soha! A ropogósra sült libamáj illatánál sokkal jobb és ízletesebb az íze és a zamata. Úgy tálaljuk, ahogy szoktuk, pirítóssal, sült almával, friss lila hagymával, zsírjával. A borjú- és a báránysülteket sem hagyjuk ki, hadd lakomázzunk egy jót még az idén. Említettem már néktek a betyárgőzgombócot – noha még nem ismeritek, de biztos vagyok benne, hogy nagyon hamar megkedvelitek. Több variáció közül is válogathattok majd, amelyek közül nem hiányozhat a kacsahúsos, borjú. és sertésszűzből készített sem.

A halakat sem hagyjuk a nyugodt vizekben úszkálni, inkább forró zsírban szeretjük őket látni. Ropogósra sütve vagy harcsapaprikásnak elkészítve sokkal nagyobb lesz tőle az ember szíve, akarom mondani: a bendője! 🙂

A híres kocsonyánkból sem engedünk, megfőzünk ebből is majd annyit, amennyiből jóllakik az egész hadseregünk. Kacsakocsonyát és amennyiben sikerül, még halkocsonyát is készítünk, hadd legyen a mi kis karácsonyi vásárunk ételválasztékban a legkülönlegesebb a vidékünkön.

Hűek maradunk az otthonias magyar ízvilághoz, ám a sokféle és a jóféle ízvilág minden embert közelebb hoz a Betyártanyához. Elmaradhatatlan lesz ám a karácsonyi majonézes krumplisalátánk is, amelyet többféle rántott husival tálalunk ezúttal is!

Szó nélkül ne maradjanak az egyéb finomságaink sem, így a lángost, a kacsazsíros hagymás kenyeret, a libamájpástétommal töltött krumplis laskánkat, vagy a töpörtyűs sciskanicát, esetleg a krumplis tócsnit biztosan nem hagyjuk a levegőbe lógni.

Akkor még nem beszéltünk az édességekről, a hagyományos módon, a nagymamánk receptje által készített rétesfinomságról. Túrós, almás, mákos vagy meggyes, ezek a rétesek mind megérdemlik a csillagos egyest!

Amennyiben nincs kedved halászlét főzni a családi karácsonyi vacsorához, gyere ki december 21-én és 22-én a karácsonyi vásárhoz, és hazavihetsz annyi halászlét, amennyi elég lesz a karácsonyi asztalhoz. A Hullámcsárda banditája készíti majd nektek a halászlét ezerszámra.

Esetleg ha úgy gondolod, december 21-én (szombaton) a bográcsozó tudásodat te is kipróbálhatod! Karácsonyi halászléfőző verseny hirdettetik, a 0903 323 882-es telefonszámon a csapatok magukat bejelenthetik!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább