Niečo sa stalo: v sobotu sme nešťastným spôsobom prepísali dlhodobé štatistiky klubu

ILUSTRAČNÁ FOTKA: ÖDÖN ÖRZSIK
ČLÁNOK V MAĎARSKOM JAZYKU: bit.ly/2Dg3Qiq

Poďme najprv k faktom zo štatistík, ktoré sú zo stránky www.fcdac1904.com a z oficiálnej stránky nášho klubu www.dac1904.sk. Obe spracovával Nagy Krisztián, takže údaje sú objektívne a presné.

Päť gólov v jednom polčase inkasoval náš klub doposiaľ iba dvakrát. Včera v Michalovciach a v roku 2013 v Trenčíne. Čiže v dlhodobej histórii klubu tento polčas dostane vysačku – najviac inkasovaných gólov za jeden polčas v histórii klubu, ex aequo s trenčianskym polčasom. Viac sme nikdy v lige za polčas nedostali…

Štatistika takto prakticky vylúčila pohľad, ktorý hovorí ,,to sa stáva“. No v prípade DAC-u, od roku 1985, sme niečo podobné v prvej lige zaregistrovali len raz, aj to za bizarných podmienok.

Konkrétne v sezóne, ktorá bola prešpikovaná stávkovými podvodmi v našom klube. Štyri zápasy boli odhalené a ten proti Trenčínu? Málokto by dal ruku do ohňa za ten zápas…

 

Prečo som oživil spomienku na túto bolestivú štatistiku?

Rozprávame o faktoch, a preto by som ich rád pripomenul vedeniu klubu, trénerom a hráčom, do akej spoločnosti sa dostal tento zápas. Víťazstvá a dobré výkony jednoducho nevymažú tento zápas s historických údajov a mám taký dojem, že tam bude veľmi dlho.

Myslím si, že pri znalosti týchto historických údajov a štatistického prilepenia sa na neblahú éru Mohseniho, by slová trénera Hyballu na tlačovke zneli asi trochu inak. Peter prepisuje dejiny aj pozitívne, ale takto ich prepísať so svojimi hráčmi asi nechcel…

 

Zápas

Môžeme diskutovať o niektorých veciach, napríklad, že prečo pri absencii Kalmára sedel na lavičke hráč typu Fábry.

Môžeme sa opýtať, že či výkon Kružliaka nebol ovplyvnený nešťastným zranením počas cesty v autobuse, a či nebolo príliš veľké riziko dať ho hore.

Toto sú otázky pre trénera a lekára, ja si myslím, že v konečnom dôsledku by opačné rozhodnutia iba s malou pravdepodobnosťou odvrátili dianie v prvom polčase. Tento zápas totiž pokazili všetci hráči aj s trénerským štábom. Videli sme totiž chaos v hre, nedisciplinovanosť, proste problémy s elementárnymi vecami.

 

Je tu ešte jedna vec

Viete čo sa udialo po prehre 0-8 s vtedy veľmi silným Bohemiansom Praha?  Po zápase si celé vedenie sadlo a veľmi presne vyhodnotilo situáciu – ak máme také a také ciele, a dnes sme dostali osmičku od Bohemiansu, tak asi nie je niečo v poriadku. V podstate v úvode našej histórie v najvyššej súťaži prišlo vtedy k okamžitým hráčskym zmenám.

No ak my dnes máme také a také ciele, a dlhodobo sa trápime, v jesennej časti odohráme iba tri dobré zápasy a dostaneme za polčas päť gólov od na spodku tabuľky potácajúcich sa Michaloviec, asi by bolo dobré prestať sa tváriť, že je to v poriadku a neutlmovať tento dlhodobý problém čiastkovými víťazstvami nad ďalšími súpermi.

Niečo nie je v poriadku. Veta, ktorú sa pred desiatkami rokov nebáli vysloviť vtedajší činovníci, následne vyhodnotili situáciu a rýchlo našli konštruktívne riešenie.

Stávajú sa také veci ako včerajší polčas? No konkrétne v DAC-e sa veľmi nestávajú, a preto bude v historických štatistikách včerajší prvý polčas vedľa superpodozrivého zápasu Trenčin-DAC z obdobia stávkových podvodov na Športovej. Nie som si istý, že tréner Hyballa a kopa reprezentantov túžila po tom, aby ich mená svietili vedľa tohto ,,slávneho“ zápasu…

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább