Levél egy kisfiúhoz

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2014/12 számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Bocsáss meg nekem fiam, hogy nem tudok mindig veled lenni. Ma még nem fogom fel, hogy mennyire fontos lenne neked, hogy melletted legyek. De dolgoznom kell, mert mindent meg akarok adni neked, hogy semmiben se szenvedhess hiányt. Én nem kaptam meg mindent, de neked meg kell. Ezt gondolom.

Ajándéktárgyakkal, játékokkal rakom körbe életed, s örömöd később majd attól lesz. Elfogadom én is és később te is, hogy ez pótolja majd a szülői jelenlétem, s az odafigyelés hiányát, de e hamis pótlás majd nyugalmat ad lelkemnek.

Harcolok, minden nap! Megküzdök a világgal, magamért és érted. Nem könnyű idekinn. Azt akarom, hogy neked könnyebb legyen. Azt akarom, hogy majd a te idődben te legyél az, akitől én most félek, mert erősebb, nagyobb, kegyetlenebb nálam. Ezért tanulnod, harcolnod kell! Te légy majd az, aki eltipor másokat, és ne téged tiporjanak el! Nem fecsérelheted el az időt gyerekes dolgokra, játékra, s hogy gyermek vagy, az nem mentség. Dolgoznod kell, keményen, minden nap…

Tévedhetek. Bocsáss meg fiam, sok mindent tudnom kéne, hogy a legjobbat adhassam neked, magamból. Tudnom kéne, hogy valójában nem sokat ér a szigor. Hamis illúzió, hogy nevellek. Hiszen figyelsz. Másolsz majd, ez így működik. Ha buta leszek, te majd lenézel másokat. Ha gyűlölködöm, te majd kirekesztesz és megbélyegzel másokat. Ha nem tisztelek másokat, te majd semmibe veszed mások létét, akaratát. Ha bántalak, te félni fogsz a világban, és ezért bántasz majd másokat… Ha kritizállak, te semmibe veszed majd magad, és tán tested, szellemed ellen fordulsz, droggal, zülléssel.

Ha valóban figyelek rád, és érdekelni fogsz, megkérdezem véleményed, neked ettől lesz önbizalmad. Ha szeretni foglak, te nem látod majd búsan, szürkének a világot. Ha tisztelettel bánok másokkal, te majd nem köpöd le tanáraidat.

Tudnom kéne ezeket, de nekem sem könnyű. Figyelnem kéne rád, s megmutatni, hogy mindennek a tisztelet az alapja – magad, és mások tisztelete. Ezért neked is tisztelettel kell lenned magad és mások iránt! Így nem fogod majd Istenednek gondolni a pénzt, s mások feletti uralkodást vágyni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább