Szexuális felvilágosítás extrákkal

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/01. számában.

Amikor az ember kamaszodni kezd, eljön az időpont, amikor a szülei belátják, itt az ideje végre előhozakodni „A dologgal“. A szülő jobban izgul, mint a gyereke (akinek az unokatestvérének a barátja már mondta, hogy létezik olyan, hogy pornó), aztán jöhet a nagy beszéd.

A naiv megközelítés: tudod, fiam, vannak a virágok és a méhecskék, és mikor ezek ketten nagyon megszeretik egymást, akkor abból lesz a gyerek.

vicces apa vagyok-megközelítés: tudod, mi a közös a serpenyőben és a nőben fiam? Mindkettőt fel kell forrósítani, hogy betehesd a húst, hahaha.

A félelmet és bűntudatot keltő megközelítés: tudod, lányom, mindig óvszert kell használni, nehogy elkapj valamit, vagy felcsináljanak tizenhat évesen. Sőt, a legjobb, ha aszpirint szorítasz a térdeid közé, annál jobb fogamzásgátló nincs!

A kínos párbeszédet persze át is lehet ugrani, jöhetnek a könyvek, cikkek, filmek – az illusztrációs eszközök végtelenek. Mégis, hányan lépnek be úgy a szex világába, hogy csak testileg állnak készen az együttlétre, de igazából fogalmuk sincs, hogy mi történik épp? Hányan kérnek a boltban szemlesütve terhességi tesztet vagy esemény utáni tablettát, a hiányos ismeretek és a pillanatnyi meggondolatlanság miatt?

A Netflix futószalagon gyártja saját sorozatait, ezek közül választottam most a Szexoktatás (Sex education) című, könnyed darabot. Főszereplője Otis (Asa Butterfield), aki szexuálterapeuta édesanyja (Gillian Anderson) mellett döbben rá arra, hogy mennyien küzdenek az intimitással kapcsolatos problémákkal. Mikor aztán a középsuliban találkozik Maeve-vel (Emma Mackey), úgy döntenek, hogy kimaxolják a tanácsadásban rejlő üzleti lehetőségeket, így megnyitják a saját, fapados szexklinikájukat.

A történet dinamikájában, nyelvezetében és felépítésében tipikus tinisorozatként működik, olykor vicces és obszcén, máskor meg olyan drámákkal szembesít minket, hogy a fal adja a másikat. A karakterek felhozatalában is ennek megfelelően egyensúlyoz – találkozunk a középiskolák jellemző arcaival – lúzerekkel, különcökkel, teljesítménykényszertől szenvedő sportolókkal, gazdag gyerekekkel, nagyszájú csajokkal és az egész bagázst kordában tartani igyekvő tanárokkal.

A főszereplők nagyon élesen elválnak a mellékszereplőktől – és pont ebben rejlik a Szexoktatás gyengesége is. Míg néhány, kiemelkedő karakter életútját és fejlődését nagyító alatt szemléljük, van az „összes többi“, aki csak úgy néha beugrik egy-egy mondatra, de igazából semmit sem tudunk meg róluk. A sorozat készítői nem rukkolnak elő semmi váratlannal, nem hoznak újítást a műfajon belül – s bár a szexualitás témáját alaposan körüljárják, a mondanivaló sokszor a felszínen lebeg.

Mindezek ellenére, megtekintését ajánlani tudom mindazoknak, akik a fagyos, bekuckózós téli időszakban valami igazán szórakoztatóra vágynak, mert e téren biztosan nem fognak csalódni. Az első évad 2019-ben készült, a második pedig 2020 elején érkezik – szóval még pont van egy kis időtök arra, hogy az új részek megjelenése előtt gyorsan ledaráljátok őket!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább