Klikk Out Vikkendhouse: „Gombaszögön a csendet szeretem!”

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezőcsapata számomra olyan, mint a TV-sorozatból jól ismert szupercsapat. A keménymagban mindenkinek különleges képességei vannak, nemcsak együtt, de külön-külön is verhetetlenek. A közös cél érdekében rettentő kitartóak és következetesek. Amolyan megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek az, aki először feltárja, majd a közönségnek bemutatja egy-egy felvidéki kultúrában jeles ember zenei ízlését és hovatartozását. A mai epizód főszereplője a dunaszerdahelyi Csambal Tamás, aki mesél a zenei oldaláról, valamint hallhatunk egy high-fidelity mixet klasszikus és extrém metál, vas- és vikingkorszaki rock, hardcore, némi avant-garde és post-rock zenékből.

Fotó: Sarine Creene Lok, Jávorka Anna, Stubendek Attila

Csambal Tamás vagyok, 30 éves, jelenleg hardverfejlesztőként dolgozom. A fotózás után a második legrégibb hobbim Gombaszög, emellett nagyon szeretek a hegyekben tartózkodni.

A zene mindenkié. Számtalan kapcsolódó emlék, gyerekkori és tini rajongások, alter korszak, koncerteken elveszések és hasonlók. Nálad hogy néz ki ez a kapcsolat?

Nincs túl szorosra fűzött kapcsolatom a zenével, nem igénylem, hogy állandóan legyen valami háttérzaj. Már régóta inkább fotelben ülve, fejhallgatóval a fejemen szoktam zenét hallgatni. A motivációm talán az, hogy újra átéljek egy-egy korábbi érzelmi állapotot, vagy hogy egy kicsit elrugaszkodjak a valóságtól. Koncertre is ritkán járok, inkább ellátogatok egy-két fesztiválra, azzal letudom az éves adagot.

Emlékszel az első bummra, amikor magával ragadott a zene szeretete?

Lassan húsz éve volt, egy osztálytársam adott három CD-t, a Limp Bizkittől a Chocolate Starfish-t és az addig megjelent két Slipknot-albumot. Előtte is hallgattam zenét, de csak azt, amit úgy általában mindenki más is, a Slipknot volt az első, ami tényleg le tudta kötni a figyelmem. Talán volt benne egy kis lázadás is a többség ellen, ez jellemző azóta is.

Életed melyik korszakára volt eddig legnagyobb hatással a zene?

A középsulis időszakra. Ma már nem biztos, hogy így lenne, akkoriban még senkinek nem volt laptopja a koleszon (az elején legalábbis), szóval a filmek, sorozatok nem jöhettek szóba, de zenét mindenki tudott hallgatni. Állandó háború folyt a diszkósok és a rockerek között – ekkor még elképzelhetetlennek tartottam, hogy egyszer még elektronikus zenét fogok hallgatni.

Ekkoriban ismertem meg a legrövidebb idő alatt a legtöbb zenei stílust is.

A trash metal mellé bejött a black metal, vele párhuzamosan a punk, később az underground hiphop, meg néhány a vállalhatóbbak közül, pl. Coldplay vagy Manu Chao.

Ki a kedvenc előadód, vagy zenekarod?

Nem tudnék abszolút kedvencet mondani – gondolom, ennek olyannak kéne lennie, akit bármikor szívesen hallgatnék.

Rengeteg időt töltesz a Gombaszögi Nyári Táborban. Mennyire határozza meg az ottani jóllétet számodra a zene?

Pontosítanék, Gombaszögön töltök sok időt, a Táborban évente csak egy hetet. Táborozóként olvasva furán hangozhat, de az egyik dolog, amit legjobban szeretek ott, az a csend. Ebből a szempontból a tábor a lehető legrosszabb dolog, ami Gombaszöggel történhet, úgyhogy nagyban meghatározza.

Az eddigi legnagyobb koncertélményed is a táborhoz köthető?

Szervezőként nagyon kevés koncertre jutok el, ritkán adja ki, hogy el tudok szabadulni olyan fellépőre, aki érdekel.

Ellenben néha ellátogatok a Pohodára, a legnagyobb koncertélményem is ide köthető. Sötétedés után az egy évvel korábbi, 2009-es tragédiára emlékezvén több száz repülő lampion felengedése után minimális színpadi világítással koncertet adott a The XX.

Miket hallgatsz manapság? Milyen irányzatokat? Illetve mi az a zenei stílus, amit sosem tudnál meghallgatni?

Újabban a psytrance-szel ismerkedem, de sok minden megfér mellette. Főleg más elektronikus irányzatok, de hangulatfüggő, hogy belekeveredik-e egy kis black metal, Dvořák, vagy épp Cseh Tamás.

A mulatós zene áll tőlem legtávolabb, valószínűleg sose hallgatnám önszántamból.

Mi alapján válogattad össze a mai mixbe a nyolc zenét? 

Igyekeztem olyanokat összeszedni, amiket legalább egyszer már rongyosra hallgattam, de egy idő után újból visszatértem hozzájuk. A lista erősen hiányos.

 

ÜZENET A MIXHEZ:


A zenék nem feltétlenül harmonizálnak egymással. Hallgassátok fejhallgatóval és nyitottsággal!

A MIX:


TRACKLIST:


1. In Flames – F(r)iend – Soundtrack To Your Escape
2. Igorrr – ieuD
3. Heilung – Alfadhirhaiti
4. Lorn – Anvil
5. Le Bask – Hardchoriste
6. Archive – Hatchet
7. Aurora – Under The Water
8. Яд · IC3PEAK
Az eddigi epizódokat az alábbi címen találod!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább