Zene(kar)anténban – Black & White: „A zenész publikum nélkül olyan, mint a zsíros kenyér hagyma nélkül!”

Zene(kar)anténban című sorozatunkban szlovákiai magyar zenekarokat kérdezünk arról, hogyan reagáltak a járványhelyzetre, mit hozott ki belőlük és milyenek a várakozásaik. A harmadik epizódban a dunaszerdahelyi Black & White formáció, a Liszt Ferenc- és Harmónia-díjas Bertók István és Bertók Tóth Katalin zenekara következik

Korábban: Kovács Koppány (Rómeó vérzik) / túlontool

Mikor éreztétek, hogy itt valami baj lehet minimum a tavaszi rendezvényekkel, amelyeken fellépnétek?

Pityu: Március 10-e körül, amikor sorban visszamondták a március 15-ei koncerteket.

Hogyan jelenik meg az életetekben most a zene/zenélés?

Kati: Az első hetekben is már igyekeztünk kihasználni az időnket alkotásra, de nem ment, nem volt ihlet. Talán a bizonytalanság, az idegeskedés nem engedte, hogy ellazuljunk. Úgy pedig nem lehet alkotni, illetve lehet, de eléggé negatívat, és az nem mi vagyunk.

Most, másfél hónap után már lenyugodva (nem teljesen, de jobb), vagy inkább beletörődve a helyzetbe, egyre gyakrabban fogjuk meg a hangszert, gyerekeinkkel együtt akár.

Végre találkoztunk pár zenész kollégánkkal és zenéltünk egy szuper jót a teraszunkon. A szomszédok is örültek ????. Majd forgattunk egy kis koncertfilmet, hogy kedveskedjünk a közönségünknek.

Ki tudjátok használni a mostani időt előrelépésre, új ötletek fejlesztésére, vagy ezt a zenekartagok távolsága, esetleg másvalami gátolja?

Kati: Mindenképp! Most tényleg van idő az alkotásra, az előrelépésre. Ebben az esetben a távolság sem gond, kotta, hanganyag mailben megy… egyszer majd vége lesz ennek az egésznek! Zenészember mást úgysem tehet, vagy saját örömére játszik vagy alkot… pedig nagyon nehéz időszak ez a zenészek számára és persze mindenkinek a művészet területén, de a háttérben dolgozóknak is, hiszen elveszítették kenyerüket. Sajnos nem csak pár hónapról van szó.

Ha a „normál” élet újra beindul, a zenei rendezvények lesznek az utolsók, amit szabad lesz szervezni. Ráadásul mindenkit megvisel pénzbelileg ez az időszak,  így pénz sem lesz a kultúrára. Igen, a művészet, a mi esetünkben a zene, amit a legvégére hagynak, hiszen nélküle lehet élni… csak minek?!

Ihletett már meg Titeket a bezártság, a világjárvány vagy bármi, ami ezzel összefügg?

Pityu: Engem megihletett a jelenlegi helyzet abból a szempontból, hogy idáig pozitív energiákat kaptunk és ezáltal a zenénk is pozitívabb volt.

De a sok rossz, ami a világban történik hatással van a lelki világunkra és ezáltal a megkomponált zenénkre is. Jelenleg is egy szomorúbb tematikájú darabon dolgozom, klasszikus zene, melyben vonós hangszerek és zongora szerepel.

Mi az, amire emberként, zenészként megtanít a mostani helyzet?

Pityu: Zenészként most arra eszméltünk rá, hogy a zenész publikum nélkül olyan, mint a zsíros kenyér hagyma nélkül ????.

Kati: Türelemre, megbecsülésre tanít ez a helyzet, hogy az idő múlandó és a szeretteinkkel, szeretteinknek kell élni. Nem rohanni és embernek maradni! Nemcsak most, majd utána is! Mindig!

Ajánljatok valami hallgatnivalót otthon maradáshoz!

Pl. Black & White zenekar – Minden reggel című dala, aminek fontos mondanivalója van. Most is aktuális és elgondolkodtató.

Az Arte Diversa Ensemble – Arte Diversa című szerzeménye, aki a komolyabb műfajt kedveli.

… és persze ki mit szeret … ????

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább