Nem kölcsönzöm, nem adom – Gazdag József és Győry Attila a legjobb, legkedvesebb és a legszebb könyveiről

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2011/11. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Gazdag József (író, az Új Szó Focitipp nevű mellékletének /akkori/ főszerkesztője)  

Talán a Kafka-polcom az, amelyre a legjobban vigyázok. Sok kedvenc könyvem van, de Franz Kafkával egészen bensőséges a viszonyom. Tulajdonképpen ő az egyik legjobb barátom, a könyvei által. Hasonlóképpen látjuk a világot, hasonlók a fóbiáink is. Ritkán fordul elő, hogy irodalmi műnek jó filmadaptációja szülessen, de erre is Kafka a legjobb példa, A per című regényének például egészen kiváló feldolgozása született, Anthony Perkinsszel a főszerepben (rendező: Orson Welles).

A sportkönyvek közül számomra a legkedvesebb Mándy Iván csodálatos regénye, A pálya szélén. Ez egy kisemmizett, deklasszálódott figuráról szól, aki úgyszólván hajléktalanná vált, és semmije sincs már a világon, se féltő rokonai, se lakása, semmije, csak a foci iránti szerelme. Szomorú, megható könyv, amely nem is a futballról, hanem a futball iránti egyoldalú, odaadó szerelmünkről szól.”


Győry Attila (író és a Családi Könyvklub, s.r.o. tulajdonosa)  

A nyár (2011) olvasói élménye számomra Tahir Shah, Angliában élő afgán író A kalifa háza című könyve. Egy angol író keleti gyökerekkel úgy dönt, hogy elege van Londonból és a családjával Marokkóba megy és megvesz egy ,,lepukkant” házat, ami egy 5-600 éves ház Casablanca külvárosában. A könyv tulajdonképpen a kultúrák találkozásáról szól. Elkezdik felújítani a házat, és a házban megjelenik ,,egész” Marokkó. Kőművesek, művészek, festők, szegények és gazdagok… Rendkívül sokkoló könyv. Én azt gondoltam magamról, hogy toleráns ember vagyok. Többször le kellett tennem a könyvet, mert azt hittem erről az íróról, hogy egy balek… A végén kiderül, hogy neki volt igaza. Shahnak van egy másik nagyon jó könyve, Kalandozások az Ezeregyéjszakában. Szintén Marokkóban játszódik, de mégis egy másik világ. A szerző azt mondja, hogy minden emberben benne van egy mese. Ő ezt keresi. Bemegy a casablancai füstös kávéházakba, hallgatja az öreg mesemondókat, elmegy a legutolsó faluba és a sivatag belsejébe is… Szóval ezek az utolsó két hónap olvasó élményeim.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább