Kedd reggel bezár a dunaszerdahelyi Fő utca – íme a részletek és a korlátozások!

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Ha autóval menne, kerüljön, vagy inkább pattanjon kerékpárra, mert reggel 9 és 15 óra között a város az Autómentes nap keretén belül lezárja a Fő utcát a Szent István tértől a Duna utcáig, illetve a Kondé püspök utcáig. Több program várja a kilátogatókat.

Programok „utcahosszan”

Az országos akció célja felhívni a figyelmet a környezetbarát közlekedésre, illetve a hatalmas forgalom generálta károsanyag-kibocsájtás problémáira. Ezért az adott időpontban a Fő utcát lezárják, a forgalmat elterelik (lásd lentebb).

Városunk legforgalmasabb útján a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ melletti színpadon 10 órakor nyitják meg az eseményfolyamot. Innen befelé haladva több autómárkakereskedés, a Mercedes (Motor-Car Dunajská Streda), az Audi, Volkswagen (DS-Car), illetve a Renault (Auto Ideal) elektromos autóit, így többek között a Mercedesnél az EQC modellt, a Audinál az E-tront, a Volkswagennél az E-Golfot, míg a Renaultnál a Zoét lehet kívül-belül megcsodálni.

Velük szemben, a Legendary előtti útszakaszon a Kelly’s sátrai és pályái várják az érdeklődőket és természetesen a gyerekeket. Kipróbálhatnak több járgányt itt, megmutathatják a kis pályákon vagy éppen szerelésnél az ügyességüket, de a tudáspróba, a kvíz sem maradhat el – s mindezért még ajándékokat is be lehet majd zsebelni.

kerékpárstandoknál megtekinthetők, kipróbálhatók lesznek a kerékpárok, de az erollerek működésére, praktikusságára is rá tudunk majd kérdezni. Lesznek emellett különféle „használd okosan” bemutatók is a biztonságos közlekedést előtérbe helyezve.

Kukkónia standján a gyerekek találkozhatnak Mangalucával, aki a Csallóközt mutatja be számukra Király Anikó meséjén keresztül. A mesén keresztül a gyerekek megismerhetik a Csallóköz nevezetességeit, régi mesterségeit, növény- és állatvilágát. A történet főszereplője a kalapot viselő, durcás Mangaluca és a bájos, segítőkész Tündér Ilona. A szereplők sok helyet bejárnak, számos kalandot átélnek: a Duna-parton aranyat mosnak, elkeverednek a Duna kiszáradt ágaiba, hajókáznak a Dunán és a Vágon is. Végül elérkeznek a gútai malomhoz… Lesz könyvbemutató, mesefelolvasás, déltől kora délutánig pedig a Green Kukkónia kezdeményezéssel ismerkedhetnek meg az alapiskolások. Itt Pomichal Krisztián biológussal lehet találkozni, akivel a környezet- és természetvédelem legfontosabb aktuális kérdéseiről, problémáiról és megoldásairól hallhatnak a gyerekek és a fiatalok.

Kinn lesznek városunk óvodái is: többek között ők is akadályversennyel, grafomotorikai és más fejlesztő játékokkal, fényképes standdal, zumbával, jelzőtáblákkal várják a legkisebbeket. Emellett találkozhatunk Kuka Manóval is, aki ugyancsak játékos foglalkozásokkal invitál mindenkit az FCC pavilonjához.

Megnézhetjük, miképp működik egy elektromos autótöltő-állomás, de a rend őrei is számos érdekességgel várják a kilátogatókat.

Ingyenes a városi busz – mellette útlezárás, forgalomelterelés, parkolási tilalom

A klímabarát közlekedés támogatva az önkormányzat úgy határozott, hogy keddtől szeptember 25-ig a városi tömegközlekedést mindenki számára ingyenesé teszi.

Mivel a Fő utcát a Szent István tértől a Duna utcáig, illetve a Kondé püspök utcáig 9 és 15 óra között lezárják, forgalomeltereléssel és ebből adódóan parkolási tilalommal kell számolni.

A Pozsonyi és Nagyabonyi út felől érkező forgalmat a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtól a Szent István tér, illetve a Štefánik utca felé terelik, a Fő utcára visszatérni a Kondé püspök utcán lehet majd, illetve onnan visszafelé is így lehet közlekedni.

A Fő utcára nem lehet majd kihajtani a Sládkovic, a Rózsa és a Bacsák utcákból, illetve ezekben utcákban 9-15 óra között a forgalom kétirányúsítva lesz, úgy, hogy azokban a Fő utca felőli végükben lehet majd megfordulni. Ennek okán ezekben az utcákban az adott időszakban tilos lesz a parkolás. A kultúrház mögötti parkolót is lezárják, magyarán aki reggel oda beáll, annak csak 15 óra után lesz módja onnan kijutni.

A parkolási tilalom egyben érvényes lesz a Fő utca lezárt részének egészére is! A Városi Hivatal Műszaki osztálya ezért is előre kéri a lakosok, és az ottani üzletek, hivatalok megértését és türelmét a forgalmi rend változása kapcsán.

A távolsági autóbuszok és a városi autóbuszok menetrendje is változik. Ideiglenes buszmegálló kerül ki a Fő utcán Komárom felé, a körforgalom után.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább