Karanténban a gasztronómia

Gasztrobetyár

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/11. számában.

Soha nem látott övön aluli ütést mértek a döntéshozók a járvány terjedése ellen elrendelt óvintézkedések érvénybe léptetésével a gasztronómia szinte minden egyes kis szegletére. Legyen szó elsődlegesen az éttermekről, bisztrókról, büfékről, kávéházakról, zsinórban folytatva a hotelokkal, panziókkal és nem utolsó sorban a legkisebb falusi kocsmákkal, akárcsak a vásári vándoréttermekkel. Hatalmas megélhetési, egyben fennmaradási gondokkal kell manapság megküzdeniük ezen vállalkozásoknak. A láthatatlan ellenség gyökerestül felforgatta a gasztronómia, egyben mindannyiunk életét. A vendéglátás az egyik olyan szektor, ahol a legerősebben fejti ki negatív hatását a vírus... Mit tehetünk ellene? Mit tegyünk, hogy túléljük?

Gasztrobetyár rovatunk többi cikkét ITT olvashatjátok.

Tavasszal még azt gondoltuk, hogy miután lecseng a „nyavalya” első hulláma, a régi életünk megszokott mókuskerekét forgatjuk majd tovább az év hátralévő részében, holott már akkor előrejelezték a második hullám eljövetelét. Hullámos vizeken evezünk – élünk! Jobb, ha megszokjuk a kis csónakunk lengését, hiszen ily módon a jövőben akár végtelenül hullámos vizekre is kerülhetünk.

Szakácsok, pincérek, konyhatündérek, étteremtulajdonosok! Fel a fejjel! Egyszer csak vége lesz ennek a dalnak is… 🙂

Az üzemi étkeztetők és az ételkihordásra szakosodott létesítmények még úgy ahogy átvészelik ezt a „nyavalyás” időszakot, viszont rengeteg étteremnek nem áll módjában alkalmazkodni az ételkihordáshoz, így sok esetben sajnos az általuk felkínált ételek sem a legalkalmasabbak e műveletre. Úgy érzem, mindenképp az étel minőségének rovására menne.

Rengeteg étterem már most bezárta kapuit, és mivel nagyon érik a második hullámból eredő „lockdown”, szinte biztosra vehető, hogy ez a szám emelkedni fog. Rengeteg vállalkozónak még az első hullámbéli segítséget sem folyósították, ebből is kifolyólag lehet, hogy nem is karanténban lesz a gasztronómia, hanem egyenesen eltemethetjük ezt a vállalkozási szegmenst. Nagyobb városokban, ahol a külföldi turisták képezték a vendégsereg java részét, még rosszabb a helyzet. Ezek az éttermek többnyire a városok legnívósabb és a turisták által leglátogatottabb pontjain helyezkednek el, így nem ritka, hogy forgalmuk akár kilencven százalékkal is visszaesett.

Gasztronómia

A legértékesebb a gasztronómiában egy jó csapat, amely ki tudja elégíteni a vendégek minden egyes óhaját, sóhaját. Legyen szó bármilyen jellegű étkeztetésről. Véleményem szerint elsősorban azok az éttermek fogják bedobni a törülközőt, ahol a tulaj pénzügyi befektetőként tekint az éttermére, hiszen megvan az elképzelése a „számokról”, és amennyiben a számok romlandó tendenciát vagy egyéb problémás ingadozásokat okoznak, egy-kettő felhagy a vállalkozással, és más irányba tereli az energiáját.

Úgy gondolom, hogy a túlélők azok lesznek, kik családként, szívvel-lélekkel együttműködnek a csapatukkal, amelyet hatalmas becsben tartanak, és persze van némi megtakarított anyagi tartalékuk is.

A szívük minden egyes dobbanásában jelen van a gasztronómia, és mindenképp próbálnak majd alkalmazkodni valamiféleképpen az „új világ” rendjéhez. Reméljük, csak átmenetileg lesz rá szükség. Egy jó csapat a legjobb befektetés, aki pedig ezt nem felejti és kellőképpen értékeli is, az iránt várhatóan a csapat részéről sem marad el a lojalitás.

Gasztronómia

Valószínűleg örökre megváltoznak az étterembe járással kapcsolatos szokásaink, szinte minden étteremtulajdonos ismerősöm pesszimistán nyilatkozott a jövővel kapcsolatban. Az első hullám még valahogy túlélhető volt, ám a második hullám hatásai már nagyon rányomják a bélyegüket az éttermek életére. Válságos időket élünk!

A válsághelyzet a megfelelő óvintézkedéseket igényli. Csak sajnos e percről-percre változó időszakban nagyon nehéz megfelelő és jó döntéseket hozni. Nagyon nehéz megjósolni, hogy mi történik majd a következő hetekben, hónapokban. Sajnos a vendégek is egyre óvatosabbak, hiszen a növekvő vírusos esetszámok sem bizalomgerjesztőek. Ebből eredően akik eddig étteremben étkeztek, manapság már jobbik esetben házhoz szállíttatják az ételt, vagy sokan főzőcskéznek, és egyedül készítik el a napi betevőt.

Amennyiben tudjátok, éljétek meg és bírjátok ki ezeket a nehéz időket, hiszen jó és különleges ételeket fogyasztani, és egy étterem szolgáltatásaival kényeztetni magunkat mindig is felemelő élmény volt, és lesz is!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább