Légy vendégük: Florian Pension & Restaurant – Nyékvárkony

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A teljes cikk megjelent a Klikk Out 2013/07. számában.

Fotók: Ugróczky István

A Vendéglőlesen c. korábbi rovatunkban a régióban működő éttermekről írtunk, miután meglátogattuk azokat és elfogyasztottunk ott egy-egy ebédet vagy vacsorát. A rovat cikkeinek felelevenítésével a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátókra szeretnénk felhívni a figyelmet. Aki teheti, ezekben a nehéz időkben válassza kínálatukat, rendeljen tőlük rendszeresen!

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, noha az eredetinek csupán egy kivonatát közöljük. A teljes korábbi cikkünk fellelhető ITT.

Facebook-oldal: Florian Pension & Restaurant

Ez esetben Nyékvárkonyba látogatunk, ahol egy régi tűzoltószertárt alakítottak át étteremmé, és stílusosan a tűzoltók védőszentjéről, Flóriánról nevezték el. Az étterem Nyékvárkonyban a főút és egy művileg kialakított folyó mellet található. Első meglátásra azonnal észrevehető a volt tűzoltószertár tornya, amely az épület fölé magasodik, így egy kilátótorony látszatát kelti, és az egész komplexumnak egyfajta „vár” jelleget ad.

Belépéskor gondosan kialakított és gondozott parkban, udvarban találtuk magunkat. Ahogy nézegettem, észrevettem egy pinceszerű építményt is, amelyről a későbbiekben derült ki, hogy egy kisebb társaságot befogadó borospince.

Az étterem mellett helyezkedik el a panzió is, amely kellemes pihenést biztosít az itt megnyugvó vendégek számára. Este nyolc óra körül érkeztünk, és mivel fullasztó meleg volt, így a teraszon foglaltunk helyet. Természetes anyagokból,  javarészt fából kivitelezett kültéri terasz fogadott minket, hol a fáklyák lángjai közt nagyon hangulatos érzés támadt bennünk. Gondoltuk, a nyílt láng a Flóriánban természetes dolog… 🙂

Kedves színárnyalatok, illedelmes és szívélyes pincér fogadott minket, aki megfelelő és tiszta, szakmabeli öltözéket viselt. A terasz 40, míg az éttermi rész 60 ember kényelmes elhelyezésére alkalmas. Az étterem is szemrevalóan van felszerelve, és itt is dominálnak a fából készített székek, asztalok.

A nagy hőségben pincérünk azonnal beletrafált, és rögvest a limonádékínálattal kezdte, amelyekről elmondhatom, messze vidéken nem kóstoltam jobbat. Házi jellegű bioszörpökből készített, több mint tízfajta különböző ízben kínált, kimondhatatlanul finom limonádék, amelyekből jómagam legalább 5 fajtát elfogyasztottam az est során. Pitypang, citromfű, levendula, bodza és még sok más, ízvilágban gazdag, jéggel hűsített, nagyon frissítő hatású üdítők – lenyűgöző kínálat.

A Flóriánban töltött idő rendkívül kellemesen telt. Az ételek díszítése leleményes, a kiszolgálás kellemes, a terítés kreatív. Kellemesen megleptek a meleg tányérokban való tálalással, és az ételekhez illő evőeszköz-ellátással is. A vacsoránk során nem találkoztam ipari jellegű élelmiszerrel, ami nagyot dobott az étterem minősítésénél, sőt igyekeztek szezonális és természetes alapanyagokból elkészíteni az üdítőket, ételeket és desszerteket egyaránt.

A séf egy fantáziadús, remek szakember a szememben, ki nem fél az új ízvilágtól, és bátran, jó irányban változtatta meg az étlapot, nem mindennapi ízvilággal. Sajnálatos módon a weboldalon hiányzik az új étlap, így viszont hasonlítani tudtam a régebbi kínálathoz, amely az aktuálishoz képest elég egyszerűnek titulálható. Kicsit hiányolom a vad jelenlétét és valami tipikus lángoló ételt az étlapon. Sokan (jómagam sem) tudtam erről a remek étteremről… Nem kellene ezt titokban tartani, és lehetőség szerint valamilyen módon kikiáltani, hogy egy ilyen sokoldalú és egyben fantáziadús étterem található Dunaszerdahely közelében.

Nem mindennapi élményben volt részünk a vacsora során, és remélem ez nem csak a hétfő estének köszönhető, mikor is átlagban kevés a vendég, így volt ideje a séfnek… Reméljük ezt a minőséget minden kedves vendég átélheti, így javaslom kóstolják meg a Flórián remek ízvilágát és közegét.

Korábban megjelent:
7 Moments – Dunaszerdahely
Lorian’s – Dunaszerdahely

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább