ANKÉT: Te hogyan töltöd a szentestét? – Sóder Nemcsok Veronika és Karaffa Attila elárulta, náluk mi a szokás

Már csak tizenhármat kell aludnunk és itt a szenteste! E heti ankétunkban afelől érdeklődtünk, vajon ki hogyan tölti ezt a napot/estét. Sóder Nemcsok Veronika és Karaffa Attila árulták el nekünk, náluk mi ilyenkor a jól bevált szokás.

Fotó: Tóth Mona
Sóder Nemcsok Veronika, fodrásznő

Számomra a karácsony a szeretet ünnepe, mely a családról szól. Nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki ott legyen az ünnepi asztalnál, aki nekem fontos. A szüleimet és az anyósomat sosem hagyom egyedül, nálunk szokták tölteni a szentestét. Nem lesz ez másképp az idén sem. Velük együtt éppen hatan leszünk, így szabályt sem sértünk.

Hagyománytisztelő emberként a hagyományos ételekhez is ragaszkodom. Nálunk ez a káposztaleves gombával, sült hal majonézes salátával, mákos bejgli, vagy mákos tészta, illetve ostya mézzel, de nem maradhat ki az alma és a dió sem.

A karácsony nem az ajándékokról szól, hanem a családról, a szeretetről és a kis Jézus születéséről. Fontosnak tartom, hogy erről mindig megemlékezzünk. Nem vágyom nagy dolgokra, nem is kértem semmilyen ajándékot, de hát természetesen ennek ellenére azért engem is mindig meglepnek valamivel a szeretteim. Mindig csak arra kérem az Istent, hogy egészség legyen és mind együtt lehessünk.

Bár ez az idei év más, mint a többi, mégis azt hiszem, hogy a karácsony milyensége csakis rajtunk múlik. Jómagam arra fogok törekedni, hogy az otthon melegét bebiztosítsam a családom számára. Ehhez persze társul a jó zene, a gyertya, a figyelmesség.

Már most odafigyelek arra, hogy a nyugalom és a lelki béke jelen legyen a családunkban. Nem hagyom, hogy a külső tényezők tönkretegyék ezt. Természetesen nem dugom homokba a fejemet, de csak annyit hallgatok meg a hírekből, amennyi információra szükségem van.


Fotó: Nagy Gyula
Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere

Különleges karácsony lesz az idei számunkra, hiszen már hármasban ünnepelhetjük Jézus Krisztus születésnapját az 5 hónapos kislányunkkal. Tavaly még csak két kis fehér cipőcske jelezte, hogy úton van hozzánk a gyermekünk, idén már a kis cipőben ott lesz a kis lába is.

Meglepetés lesz minden bizonnyal a karácsonyfa és a világító fényfüzér rajta. Közösen fogunk először imádkozni, majd részletesen megmutatjuk neki a fenyőfát. Az ünnepi vacsora elfogyasztása után majd karácsonyi énekeket fogunk hallgatni és énekelni és nagyokat játszani.

Nem hiányozhat a hagyományos lencse, hal és derelye sem az ünnepi asztalról. Szeretnénk bejutni majd a templomba is, hogy megnézzük a Betlehemet közösen. Szüleimnél is látogatást teszünk aznap, együtt mondunk hálát a családért és megajándékozzuk egymást. Feleségem szülei pedig hozzánk érkeznek látogatóba. De a legnagyobb ajándék most a kislányunk és az Ő mosolya, amely megnyugtatja a lelkünket és a szívünket.

Igyekszem majd visszaválaszolni a karácsonyi üzenetekre is, hiszen ez egy kedves szokás és én is küldök jó párat, gondolva azokra is, akik egyedül töltik a karácsonyt. Szentmisére is készülök, hiszen van kiért, kikért és miért imádkoznunk és hálát adnunk. Az idei karácsony más lesz, mint a többi. Mégis igyekezni fogunk, hogy a világ zaját kiszűrjük és az annyira várt lelki megbékélés és szeretet árassza el otthonunkat.

Ezt kívánom a kedves olvasóknak és minden jóakaratú embertársamnak. Fogadjuk be a Megváltó üzenetét és éljünk egymással szeretetben és békességben!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább