Most is okosan és tudatosan! Gasparik Maját, Pénzes Katit és Szabó Rudit kérdeztük ǀ Ankét

Mi az, ami összeköt minket, ami összefon a természettel, a fenntartható életvitellel, az okos és tudatos döntésekkel? Az igyekezet. Mai válaszadóink közt is ez a legszorosabb szál. Mindhárman próbálnak a jelen körülmények között is kitűnően teljesíteni és megtenni mindent, ami egy környezettudatos háztartáshoz, munkahelyhez kell. Sok erőt és kitartást kívánunk innen is mindazoknak, akik most sem adják alább és átgondoltabban fogyasztanak!

GASPARIK MAJA

(énekes, műsorvezető)


Mennyire változtatott a „tudatos” életeden a koronavírus okozta rendkívüli helyzet?

Az otthonmaradás még nagyobb tudatosságot és tervezést igényel, legalábbis a mi életünkben. Én hajlamos vagyok (Fecóval, a férjemmel a zenei rögtönzésből ezt átvettük) dzsemmelni, és az nem mindig jó. Alapvetően, ami engem illet, folyamatos változásban voltam az elmúlt időszakban, ugyanis várandós voltam, aztán megszületett Zénó fiunk, szóval innentől, azt hiszem, annyira nem is kell magyaráznom, két gyerekkel hogyan zajlik az élet. Ami viszont a munka részét illeti, férjemmel beosztottuk a hetet, melyikünk mikor dolgozik, és így sokkal átláthatóbbá váltak a napjaink. Ehhez azóta igyekszünk tartani magunkat. Ugyanakkor azt is vallom, bármennyire is szeretnék keretet adni a napoknak, van az a pont, az a szituáció néha a két kisfiunk mellett, hogy belátjuk, el kell engednünk egy adott napi tervet.

Okozott-e bármi nehézséget a különleges környezetkímélő termékekhez való hozzájutás?

Ha őszinte akarok lenni, akkor vannak hullámvölgyeim ebben a témában, és a kivitelezésben is. Vannak időszakok, amikor azon kapom magam, hogy nem figyelek annyira oda, amennyire szeretnék. Most éppen egy ilyen időszakban vagyok, remélem, már kifelé tartok belőle.

Milyen tippet tudnál adni azoknak, akik elvesztek a nagy bezárások közepette és kénytelenek lettek lemondani egyes alapanyagokról, termékekről?

Amennyiben van kert, azt gondolom, aranyat ér, és egy kis szobányi terület is nagy ajándék, de még az ablakpárkány is. A húgom például a bolti paradicsom magjaiból varázsolt nyárra olyan paradicsomokat, hogy csak ámultunk, és a panel teraszkáján nem volt hiány finomságokból. Mi is tavaly először ültettünk a kertünkbe, biztos vagyok benne, ha ez a helyzet nincs, akkor még várunk vele pár évet. De így kihasználtuk a lehetőséget, és idén is fogunk kertészkedni magunk örömére. Ezt javaslom másoknak is. Próbálkozzanak, ha van rá lehetőségük, mert olyan öröm, amikor beérik valami, amit gondozgattunk. Ha pedig végképp nincs lehetőség, akkor próbáljunk meg valami alternatívát keresni, és lehet rálelünk (ideiglenesen vagy véglegesen) olyan alapanyagra, ami akár kellemes meglepetés is lehet, pedig elsőre nem is gondolnánk, és keressük az ügyes kezű termelőket!


SZABÓ RUDOLF

(barista)


Mennyire változtatott a „tudatos” életeden a koronavírus okozta rendkívüli helyzet?

A kialakult helyzet ellenére az én időm nagy része munkával telik, tehát főleg ez az a terület, ahol a legnagyobb változást tapasztaltam. Tehát konkrétan a munkahelyemen változtak dolgok. Ezenkívül semmi mást nem tapasztaltam. A kávézóban mi főleg a mozgásunkban vagyunk akadályoztatva. A napi rutinunk megmaradt, de optimalizálnunk kellett a dolgokat, hogy mi is gazdaságosan működhessünk és a vendégeink se szenvedjenek hiányt semmiben. Szerencsére sikerült a nehézségeket áthidalnunk. A maszk viselése és több előírás változott, fertőtlenítés eddig is volt.

Okozott-e bármi nehézséget a különleges környezetkímélő termékekhez való hozzájutás?

A beszerzésen igazából nem vettem észre semmi nagyobb különbséget. A kereskedők ügyesen reagáltak, mindent be tudtunk szerezni. Párszor volt talán, hogy egy-két napot ki kellett húznunk valami nélkül, de ez nem okozott komoly fennakadást. Próbálunk úgy élni, hogy mindig legyen egy kis rezervánk, így amikor ez a helyzet előállt, könnyedén át tudtuk hidalni. Persze ügyesebben kell logisztikáznunk, oda kell figyelnem, hogy a megfelelő idősávban menjek vásárolni és igyekszem egyszerre nagyobb mennyiségeket venni, hogy legyen továbbra is tartalékunk.

Milyen tippet tudnál adni azoknak, akik elvesztek a nagy bezárások közepette és kénytelenek lettek lemondani egyes alapanyagokról, termékekről?

Azt tudnám tanácsolni, hogy kicsit átgondoltabban, meggondoltabban vásároljunk. Próbáljuk előre átgondolni, mi az, ami szükséges. Megtervezni a napokat. Ne csak a mai napra vegyünk, hanem későbbre is. Szerintem mindent meg lehet oldani, csak jobban át kell gondolni.


PÉNZES KATALIN

(vállalkozó)


Mennyire változtatott a „tudatos” életeden a koronavírus okozta rendkívüli helyzet?

Ez az érdekes és különleges helyzet, leszámítva a távoktatás okozta otthoni civódásokat, számos jó dolgot is hozott. Az otthon töltött idő lelassult, így jobban oda tudok figyelni olyan dolgokra, amelyek felett eddig elsiklottam. Több téren is sok minden tudatosult, de azt hiszem, ami nekem az egyik legfontosabb volt, az az otthon – konyhában és spájzban – felhalmozott készletek. Mostanában szinte alig járunk el bevásárolni, mert a rengeteg alapanyag ott hever az orrunk előtt, és eddig szinte észre sem vettem. A másik pedig ismételten az egészség megőrzése! Újra és újra előjön ez a téma és minden egyes alkalommal nagyobb erővel csap oda a felismerés, hogy ennél bizony tényleg nincs fontosabb! A teljes tudatosságtól még nagyon messze vagyok, de előre haladni, nem megállni már önmagában siker!

Okozott-e bármi nehézséget a különleges környezetkímélő termékekhez való hozzájutás?

Szerencsére nem, mivel csapolt vegyszermentes termékek árusításával (is) foglalkozom, így mindig minden kéznél van. Hozzátenném azonban, hogy egy környezettudatos háztartásba annyira sok mindenre nincs is szükség. Hogy nekem mi is van otthon? Luffa a mosogatáshoz, takarításhoz és a mosakodáshoz is, Univerzális tisztítószer a padlóra, konyhába és a fürdőszobába, ecetes tisztítószer, WC-tisztító, citromsav és szódabikarbóna. Ráadásul ezekhez a termékekhez bárki könnyen hozzájuthat rendelés útján is, valamint Dunaszerdahelyen ki is szállítunk.

Milyen tippet tudnál adni azoknak, akik elvesztek a nagy bezárások közepette és kénytelenek lettek lemondani egyes alapanyagokról, termékekről?

Előszöris azt javaslom, alaposan nézzenek körül otthon, tegyenek rendet a dolgaik között. Bizonyára találnak olyan dolgot, amiről már el is feledkeztek. Például akár régi trikókból lehet törlőrongy, a felhalmozott műanyag táskákat el lehet használni kukazsáknak. A tudatos életmód nem a környezetbarát termékek beszerzésével kezdődik, hanem a már otthon felhalmozott dolgok helyes újrahasznosításával. Aki pedig már haladó környezetvédő, a Talin bioboltban illetve webáruházban mindent megtalál.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább