Jóban lenni magammal

ÉnIdő

Önismeret. Tele vannak vele a női magazinok, ugye? „5 jel, ami azt bizonyítja, hogy jó úton jársz“, „Milyen az álommelód?“, „Önismereti teszt nőknek“, „Szeresd és fogadd el magad úgy, ahogy vagy!“, „Tuti tippek egy életvezetési tanácsadótól“. Hangzatos szalagcímek, gyakran sekélyes tartalommal. Instant bölcsességek bizonytalankodóknak – mert tudod, az önismeret az ilyen női, ezo-spiri dolog, kell a kapaszkodó, egy szép mottó, ami feldobja a napot… vagy lehet, hogy mégsem csak ennyi?

Hiszem, hogy az önismeretnek ennél több rétege van, és tudom, hogy nélküle sokkal nehezebb élni, jó és felelős döntéseket hozni.

Hogyan várhatod el, hogy mások szeressenek, ha te sem ismered saját magadat, a céljaidat, hogy mi tesz boldoggá, vagy hogy kikkel érzed jól magad? Mikor vagy dühös, hogyan éled meg a kudarcaidat? Mit szűrtél le az eddigi párkapcsolataidból, feldolgoztad-e a traumáidat? Kivel tudod megbeszélni, ha valami bánt? Merre tart az életed? Elfogadod-e azt, aki valójában Te vagy – esetleg csak megtanultál együtt élni vele?

Én egy örök kereső és végtelenül kíváncsi természet vagyok, már egész kiskoromtól érdekelt a pszichológia és annak sokféle területe. Az önismerettel egészen korán, tizenéves koromban találkoztam először és kisebb-nagyobb megszakításokkal, mindig aktívan foglalkoztam vele. Sokszor láttam azt, hogy az emberek bizonyos módon élnek, napi szinten fáradnak el a dolguk végzése közben, esténként pedig fáradtan zuhannak ágyba. Hajtják a nagyobb házat, jobban fizető munkahelyet – de belülről mégsem akarnak gazdagabbá válni, nem keresik a dolgok mélyebb értelmét. Nincsenek tisztában saját belső értékeikkel, ezeket másokban sem tudják felismerni és tisztelni. Tényleg csak ennyiből áll az ún. felnőtt gondolkodás?

Megfigyeltem saját magamat és másokat, könyveket olvastam el a témában, és mindig megörültem a felfedezéseknek, amit bizonyos minták, cselekvésmódok, motivációk felismerése okozott. Ez a mai napig így van. Nyilvánvalóan hibázok, mert emberből vagyok, viszont utólag, ha az egyes döntéseket összekötöm azok eredményével, akkor minden értelmet nyer. Mennyi elemezni való, értékes tanulság és következtetés van mindannyiunk történetében! Valójában ez az a fajta érzelmi tudás, ami stabilitást ad az élet nehéz pillanataiban.

Gondoljunk csak bele: gyakorlatilag második éve élünk javarészt bezárva az otthonainkba, távol a barátoktól, kollégáktól, tágabb családtól. Soha nem volt ennyi időnk és lehetőségünk önmagunkkal időt tölteni – ezért is biztatok mindenkit arra, hogy a belső munkát el- vagy újrakezdje.

Ami ebben segíthet, többek között:


– olvasás – Gyönyörűen fejleszti a képzelőerőt, bővíti a szókincset, általa olyan helyekre is eljuthatunk, ahová most nem tudunk elutazni. Ha nem érdekel a pszichológia meg a száraz tények, olvass útleírást, regényt, krimit, verset – valami olyat, ami igazán kikapcsol.
– új célok kitűzése – Kutatások bizonyítják, hogy az új hobbik, szokások, tevékenységek beiktatása fiatalon tartja a szellemet. Lehet, hogy a horgolás, kötés, hímzés bűvöl el? Esetleg még idén megtanulnál egy új idegen nyelvet? Vagy otthoni edzésen töröd a fejed? Ne késlekedj, hiszen az új kalandok motivációval és főleg sikerélménnyel ajándékoznak majd meg.
– beszélgetés – Igaz, hogy most kevés lehetőségünk nyílik a személyes találkozókra, viszont a technika vívmányainak köszönhetően, bárhol, bármikor együtt lehetünk. A „Hogy vagy, mi újság“ kitárgyalása mellett találd meg azokat az embereket, akikkel őszintén beszélhetsz az érzéseidről, legyenek azok optimisták vagy egészen szélsőségesek. Ne csak beszélj, de hallgass is jól!
– újraértelmezés – Az ember hajlamos bizonyos dolgokat beskatulyázni és elzárkózni attól, ami számára kevésbé érdekes vagy szimpatikus. Emlékszel még, hogy a tanár anno mindig szétszívatott a tábla előtt biológián? Nézz természetfilmeket, olvass folyóiratokat, tekints meg egy online kiállítást a legszebb természetfotókból! Egyszerűen helyezd új aspektusba a témát és hamar kiderül számodra: nem az értelmi képességeiddel volt a gond.
– türelem – Az önismeret nem egy olyan képesség, amit keddről-szerdára el lehet sajátítani. Légy türelmes és elnéző magaddal szemben, engedd magad kötelességek nélkül, „csak úgy“ pihenni is. Ha képes vagy olykor megállni és az életed történéseit olykor „felülnézetből“ szemlélni,, máris sokat tettél azért, hogy kiegyensúlyozottabban élj.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább