Ettől lesz kutya bajod? – Az Ivermektinről

Sárkány ellen sárkányfű

Ahogy hazánkban egyre jobban elterjedt a vírus, egyre többen betegedtek meg, és sorban teltek csordultig a kórházak. Mikor az ember megbetegszik, és rosszul érzi magát, mindent megtesz a gyógyulás érdekében. Sokszor még olyan dolgokat is kipróbál, amelyek nem sok jóval kecsegtetnek, vagy éppenséggel nem tudni róluk túl sokat – pláne, ha még olyan ismerőse is akad, aki megesküszik rá, hogy ez a szer mentette meg az életét. Egy olyan új betegség esetében, mint a Covid-19, mely eléggé kiszámíthatatlan, melynek esetében még nincs tutibiztos ellenszer, és sokszor az orvosok sem ismerik a válaszokat, ez különösen így van. Az egyik olyan szer, amitől sokan a gyógyulást remélik, és aminek sokan a gyógyulásukat tulajdonítják, nem más, mint az Ivermektin, melyről mindennek ellenére eléggé ellentmondásos információk látnak folyamatosan napvilágot. Miért van ez a káosz? Mi oszlathatja fel? És mi az, amit biztosra tudhatunk egyáltalán?

Kezdjük ott, hogy mi is az az Ivermektin?

Nem új hatóanyagról van szó. Az 1970-es években egy japán tudós, Szatosi Omura olyan újfajta baktériumokkal teli talajmintát küldött a laborba, melyekről kiderült, hogy alkalmasak különböző férgek elpusztítására. Hamarosan izolálták a hatóanyagot, és piacra dobták az azon alapuló gyógyszert is. Az így létrejött széles spektrumú féreghajtó sokkal hatékonyabbnak és biztonságosabbnak bizonyult az addigi alternatíváktól, és először az állatorvoslásban kezdték bevetni. Később használatát emberekre is kiterjesztették.

Többek között a fejlődő országokban komoly egészségügyi problémákat okozó folyami vakság kezelésére használják mindmáig, az Egészségügyi Világszervezet létfontosságú orvosságokat tartalmazó listájára is felkerült ennek a betegségnek a visszaszorításában játszott szerepe miatt.

Ha négylábú haverjainknak gyűlik meg a baja a különböző férgekkel, rajtuk is jó eséllyel ez fog segíteni. Omura és a vele együtt dolgozó William Campbell e jelentős felfedezésükért 2015-ben orvosi Nobel-díjat kaptak.

De miből gondolta bárki, hogy ez a koronavírus ellen is jó lesz majd?

Az elmúlt években elvégeztek pár kísérletet, melyekből kiderült, hogy laboratóriumi körülmények között a szernek antivirális hatása is van. Mivel e járványterhes időkben nagy szükségünk volt és van egy valóban hatékony ellenszerre, kipróbálták, hogy a SARS-COV-2 nevű koronavírus ellen is jó-e az ivermektin. Az eredmény?

A Petri-csészében tényleg sorra purcantotta ki a vírusokat. A kísérletet végzők mindebből azt a tanulságot vonták le, hogy érdemes tovább vizsgálódni ez irányban. Igen ám, csakhogy egyrészt olyan hatalmas dózist adagoltak a szerből, amelyet a valóságban nem lehet – a praktikus okok mellett már csak azért sem, mert az emberi szervezet nem tolerálna ekkora mennyiséget.

Másrészt az, hogy egy Petri-csészében valami megöl valamit, még nem jelenti azt, hogy a bonyolult működésű emberi szervezetben is képes ugyanerre a mutatványra. Ettől persze egy(néhány) próbát megér a dolog.

Nálunk az Egészségügyi Minisztérium engedélyezte a szer használatát

Bizonyos megszorításokkal. Egyelőre hat hónapra, és kórházakban, illetve orvosi receptre a gyógyszertárakban is kiváltható. Az indoklás szerint erős gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatása van a Covid-19 betegeknél. De vajon milyen eredményekről számolnak be maguk az orvosok, illetve tudósok?

Hogy ők mit gondolnak a szer használatáról, az nem egységes. Van olyan orvos, aki szerint kimondottan hatékony, és sokat segít a betegeknek, ha időben adják. A Kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház oktatója, Pavol Török aneszteziológus például meg van győződve róla, hogy az Ivermektin egy komplex terápia részeként (tehát együtt adagolva különböző vitaminokkal, és más gyógyszerekkel) javítja a betegek gyógyulási esélyeit, és gátolja a vírus szaporodását a sejtekben. Tapasztalatai szerint csökkenti a halálos kimenetel esélyét, figyelmeztet azonban arra, hogy ettől függetlenül nincs szó arról, hogy mindent gyógyítana, vagy megmentené a világot. Hasonló véleményen van Jozef Firment aneszteziológus is, aki annak idején a gyógyszer koronavírusos betegeknél való használata mellett érvelt.

Mások úgy gondolják, hogy csak a korai stádiumban, illetve könnyebb lefolyású esetekben lehet hasznos, és nem számolnak be kórházba került pácienseik állapotának javulásáról. Többen – mint például Peter Celec molekuláris biológus –, szkeptikusok az Ivermektin hasznát illetően, és rámutatnak, hogy kevés megbízható adat áll a rendelkezésünkre azt illetően, hogy mennyire effektív a szer a Covid-19 gyógyításában. A legtöbb eddig megjelent, emberek bevonásával elvégzett tanulmány ugyanis vagy nem használt kontrollcsoportot a placebó-effektus kiszűrésére, vagy túl kevés résztvevőt vont be, ezért nem adhat statisztikailag igazán releváns információt. Ráadásul az Ivermektin hatását nem magában vizsgálták, hanem más készítményekkel együtt adagolták, így nehéz azt is megmondani, hogy ha javulás lépett fel, az mennyire köszönhető épp a szóban forgó hatóanyagnak.

A Kolumbiában elvégzett egyetlen nagyobb kísérlet sajnos nem zárult túl pozitív eredménnyel. Elvégzői arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalabb betegek esetében a placebóhoz viszonyítva elhanyagolhatóak a szedésének előnyei – sem a tünetek nem múltak el gyorsabban, sem a nehéz lefolyást nem sikerült lényegesen nagyobb arányban megelőzni az adagolásával. Igaz, maguk a kísérlet elvégzői is rámutattak, hogy a résztvevők relatíve fiatal kora miatt eleve kevés eset fordult valóban komolyra, így nem lehet kizárni, hogy más, rizikósabb korcsoportoknál más eredmény jött volna ki.

Ivermektin,Koronavírus,Egészség,Sárkány ellen sárkányfű

Na, jó, de a Pistinek épp ez segített. Minek egyáltalán kísérletezni?

Az a helyzet, hogy attól, hogy azt gondoljuk, hogy ez vagy az segített nekünk a gyógyulásban, még nem feltétlenül van igazunk.

Teljesen logikusnak tűnik, hogy ha bevettem egy pirulát, és utána máris jobban kezdtem érezni magam, akkor a javulás biztosan a gyógyszer számlájára írható. Csakhogy jobban lehetünk már magától attól is, hogy egyáltalán (t)ettünk valamit a gyógyulás érdekében (ez a híres-neves placebóhatás). Mi több, simán lehet, hogy amúgy is éppen jobban lettünk volna, és a szervezetünk küzdötte le a kórt, csak épp ez időben egybeesett a tabletta beszedésével. Egy jól megtervezett, kellőképp sok alany bevonásával elvégzett kísérlet éppen ezeket a tényezőket szűri ki, hogy objektív módon tudja megállapítani, valami működik-e.

Ha pedig tudjuk, hogy valami nem jobb a placebónál, esetleg komoly mellékhatásai vannak (ugye ismerős: „Az operáció sikerült, a beteg meghalt…”), ez ösztönöz arra, hogy más, jobb, hatékonyabb  alternatívákat keressenek, és tényleg találjanak valamit, ami működik.

Jelenleg sem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ajánlja az Ivermektin használatát a Covid-betegség gyógyításában, kivéve ha az klinikai tanulmányok keretében történik. Szakértőik ugyanis úgy ítélték meg, hogy az eddig elérhető adatok ezt egyszerűen nem indokolják. Amennyiben új ismeretek látnak napvilágot, álláspontjukat ezek fényében persze felülértékelhetik.

Na, most akkor mit (ne) csináljak?

Például ne szedd saját szakálladra a gyógyszert, pláne ne állatoknak szánt formátumban. Nyilván ugatni nem fogsz elkezdeni tőle, de mondjuk a nagytestű négylábúaknak szánt (lórúgásnyi) adag beszedése után jelentkezhetnek kellemetlen tünetek. Már nem egy embernek sikerült túltolnia a szert olyannyira, hogy orvosi segítségre szoruljon. Ha megbetegedtél, mindenképp beszélj orvossal, és kérj tőle tanácsot a szert, illetve annak adagolását illetően. Ő tud felvilágosítást adni neked arról is, hogy mondjuk az eddig szedett gyógyszereiddel együtt is biztonságos-e. Amikor a kórházban, kísérleti jelleggel kezelték vele a pácienseket, sem adták előzetes vizsgálatok nélkül mindenkinek –  a máj- és veseműködést beadása előtt, illetve után is ellenőrizték.

Az interneten ugyan olvashatsz olyan „hasznos” jótanácsokat is, melyek szerint az Ivermektin a védőoltásokat is kiválthatja, azért ezeket egyáltalán ne vedd készpénznek! Az egyébként Ivermektin-párti Pavol Török is figyelmeztetett, hogy oltás helyett szedni teljesen értelmetlen.

Ha a vírussal való találkozást szeretnéd elkerülni, a maszkot hordd, tartsd a távolságot az emberektől, illetve oltasd be magad, amikor rád kerül a sor!

Természetes, hogy ebben a nehéz helyzetben nagyon nagyok az elvárások az Ivermektinnel szemben, de nem árt tudni, hogy csodaszerek nem nagyon léteznek, és attól, hogy bizonyos betegségek esetén nagyon hatékony valami, még nem jelenti azt, hogy mindent meggyógyít. Sajnos már nem egy olyan gyógyszerről bizonyosodott be, hogy nem használ a Covid ellen, melyhez nagy reményeket fűztek. Remélhetőleg rövid időn belül kikristályosodik majd, hogy ezt érdemes-e bevetni a vírus elleni küzdelemben, s amennyiben a válasz nem lenne, találnak valamit, ami egyértelműen segít.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább