Szalai Szilvia illatos csodái | Havi kreatív

Az interjú megjelent a Klikk Out 2021/07. számában.

Szalai Szilviát kérdeztük arról, hogyan ismerkedett meg a szappankészítés világával, ugyanis termékei egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Kérdeztük arról is, hogy kiknek ajánlja őket, amire a válasza az volt, hogy nem ajánlja. De persze a legkevésbé sem azért, mert nem jók, hanem azért, mert a szappanai és fürdőbombái magukért beszélnek. Köszönjük a válaszokat! 

Mióta foglalkozol szappanokkal és fürdőbombákkal?

Körülbelül 3 éve kezdhettem. Már hetedik éve voltam anyaságin. Kisfiam, Zsombor alapiskolás, kislányom, Sára pedig ekkor kezdett ismerkedni az óvodával. Férjem külföldön dolgozott már abban az időben is. Szerettem volna valamit csinálni a gyerekek mellett, ami kikapcsol és amivel „hasznosnak“ 🙂  érezhetem magam.

Nővérem, Gabika, aki egy igazi művészlélek, ekkor már egy ideje készítette a házi szappanokat, de mikor állapotos lett, leállt vele. Innen jött az ötlet, hogy folytathatnám én. Vele készítettem el az első levendulás szappanomat, ami nem sikerült. De nem vette el a kedvemet! Utólag jöttünk rá, hogy rossz lúgot használtunk. Szóval Gabikának köszönhetem, hogy most itt tartok.

Először a család használta a szappanokat, majd miután pozitív volt a visszajelzés, szélesebb körben is megmutattam, mit gyártottam. Az egyik recept követte a másikat. Még a mai napig is újítok – módosítok a recepteken. A variációk száma végtelen, nálam az idő dönti el, mennyit tudok készíteni. Tavaly nyáron biciklizés közben találtam cickafarkat a kanálisparton. Gyorsan kikerestem Maria Treben könyvéből, hogy ez a női bajok gyógynövénye, s másnap már meg is született a cickafarkas intim szappan. De a kanálisparton begyűjtött kamillából készült el az első kamillás pezsgőfürdő-bombám is.

Havi kreatív,Szalai Szilvia,Szappan,Házi termék

Miért kezdtél el vegán alapanyagokat használni?

Mert ez a legtermészetesebb, nem?! Mindig is növényi alapanyagokból dolgoztam, semmi „mű“ nem kerül a szappanokba és a fürdőbombákba. Nekem ettől lesz kézműves egy termék. Másodsorban pedig ezzel fürdik az egész család. Keresztfiam 2 éves, az ő érzékeny bőrének teljesen megfelel a tengeri sószappanom. Abba illóolajat sem teszek, hogy kiskortól használható legyen. Szeretem a natúrt, inkább legyen világos, halvány vagy színtelen a kész szappan, de sosem tennék bele színezéket. Az agyag, a fűszer vagy a darált gyógynövény tökéletesen megfelel erre a célra. Az illatolajakat is kerülöm, a kis mennyiségű 100%-os illóolaj nálam elegendő.

A szappanok csomagolásához én újrahasznosított papírt használok. Próbálkoztam krémek és szőlőzsír készítésével is, de azokhoz rengeteg műanyag tégely kell, úgyhogy inkább abbahagytam.

A budapesti szappankészítő tanfolyamokon rengeteg alapanyaggal ismerkedtem meg. Szinte már minden beszerezhető, mégis úgy döntöttem, maradok annál, ami nálunk fellelhető.

Már a saját kertünkből szedem a levendulát, a körömvirágot, a mentát, a citromfüvet, a búzavirágot és a zsályát is. Anyum és barátnőm folyamatosan gyűjti és szárítja nekem a bordó rózsaszirmokat, mert ezekkel lehet például a legszebb színt elérni. A levendula illóolaj pedig például nővéremék saját lepárlása.

Havi kreatív,Szalai Szilvia,Szappan,Házi termék

Mely készítményeket készíted a legszívesebben és miért?

Az összes szappant szívesen készítem. Miután formába öntöm, pihen 1 napot, csak utána lehet szeletelni. Ez a várakozás izgalmas, mert sosem tudod biztosra, hogy mi lesz belőle. Volt már, hogy egy bevált receptes szappan teljesen használhatatlan lett. A szeletelés után 4 hetes pihenés – érlelés vár rájuk, mielőtt először mosakodhatsz velük. Nálam most az arclemosó szappan a kedvenc, mert fiamnál láthatóan csökkentette a kamaszkori pattanásokat. Sárám a róla elnevezett fürdőbombát szereti, 4 féle gyógynövény van benne, nincs az a mennyiség, amit ne tudna elhasználni. 🙂

Szeptembertől újra dolgozom, így kevesebb időm jut a szappanokra és a kertünkre is. A levendulaültetvényemet a férjem nélkül már benőtte volna a gyom. De ez most egy ilyen időszak. Amint van egy kis szabadidőm, mérlegelek, hogy gyorsan csináljak egy szappant vagy bicajozzak inkább egyet, mert azért oda is húz a szívem…

Hol érhetünk el, ha mi is rendelni szeretnénk?

A Facebook-oldalamon megtalálható vagyok és néhány kézművesvásáron is megfordulok.

Kiknek ajánlod ezeket a termékeket?

Nem szívesen ajánlom. 🙂 Aki használja és megtapasztalja, hogy jó a bőrének, jön és újra visz belőle. Nekem ez hobbi, jó érzés alkotni. Szeretek adni, csak úgy. Ha pedig visszajelzést kapok, hogy a szappan bevált, az örömmel tölt el, olyankor kedvet kapok egy újabb szappan készítéséhez.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább