Végre egyértelműek a nyaralás és az ingázás feltételei

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

A szlovák külügyminisztérium végre egyértelműen összefoglalta, milyen feltételekkel térhetünk haza külföldi nyaralásunkból.

Függetlenül attól, valaki rendelkezik-e oltással, milyennel és hány adaggal, mindenkire érvényes, hogy regisztrálnia kell a korona.gov.sk/ehranica oldalon.

Amennyiben repülővel tér haza Szlovákiába, azaz a gépe az ország területén száll le(!), egy másik kérdőívet is ki kell töltenie, amely a mindop.sk/covid oldalon található. Fontos kiemelni, ez csak akkor kötelező, ha Szlovákiában landol a gép, bécsi vagy budapesti érkezés esetén nem.

Mi vár ránk a hazatérés után?

Nos, ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, tulajdonképpen két lehetőség áll előttünk: karantén vagy szabad mozgás.

Mentesülnek a karantén kötelezettsége alól azok, akik

  • 12 évnél idősebbek és teljes oltottsággal rendelkeznek,
  • 18 évnél fiatalabbak, amennyiben a velük egy háztartásban élő családtagok közül senkinek nem kell karanténba mennie. Ha tehát egy teljes oltottsággal rendelkező édesapa 17 éves, nem oltott lányával hazatér párizsi kirándulásából, értelemszerűen sem az apának, sem a lánynak nem kell karanténba mennie, amennyiben egy háztartásban élnek.
  • nem oltott, 12 évnél idősebbek, amennyiben a rendelet által meghatározott kivételek valamelyike vonatkozik rájuk. Ezek listája igen hosszú, tehersofőrök, vonatvezetők, pilóták, légikísérők, temetkezési vállalatok munkatársai is mentesülnek a karantén alól, de bizonyos speciális jogi helyzetek esetén is érvényes a könnyítés. A kivételek teljes listáját IDE kattintva, a hatos paragrafus alatt találják.
A cikk itt korántsem ér véget, folytatását megtalálják a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább