Klikk Out Vikkendhouse: Dalok, amelyektől nem tudok szabadulni!

Flaska Réka nem egy egyszerű jelenség. Ismerhetitek az NFG klubból, az NFGreenről, a Gombaszögi Nyári Táborból, a Jurta Napokról és számtalan más zenés eseményről. Egy fiatal lány, telis-tele energiával, állati jó zenei ízléssel, tenni akarással és végtelen tudásszomjjal. Számomra rendkívül felemelő, hogy ma épp ő tárja ki a zenei világát. A cikk írása és a mix készítése közben csodás perceket éltem meg, és boldogan tudatosítottam, hogy valaki szemtelenül fiatalon is hallgathat minőségi zenét is, vagy szinte csak azt. 

Fotó: Ugróczky István

Flaska Réka,VIkkendhouse,Kedvencek,Kedvenc zenék,Zene

Sziasztok, Réka vagyok. Vagy Réki, Ré, Flasi, ahogy tetszik. A Pozsonyi Comenius Egyetemen tanulok gyógypedagógia szakon. Mindennapjaimban a felvidéki egyetemistákat tömörítő Diákhálózatban aktívkodom, a fűszernövénykertemet pátyolgatom, kacatokból készítek fülbevalót vagy a Vovo Land-es lurkókat boldogítom. Szeretek nagyokat kacagni a barátaimmal, ugyanakkor órákra elvonulni és bringázni vagy a kutyámmal barangolni is a szeli erdőben.

A zene világában ismertelek meg, még a régi gombaszögi időkben. Minden koncerten ott voltál, minimum az első sorban. Ahogy hallgattad és élted a zenét, az csak egyvalamiről árulkodik: teljesen egy vagy vele. Milyen ez a kapcsolat?

Köszi, jól megvagyunk. Szüntelen keresi a társaságom, és én is az övét. Néha vannak szebb, ellenben nehezebb napjaink is együtt. Szerencsére csak ritkán fordul elő, hogy nem értjük meg a másikat, általában törekszik arra, hogy egymásra legyünk hangolva.

Emlékszel az első pozitív impulzusra, amit a zene adott?

Anyukám imádott nekem kiskoromban énekelni, én meg imádtam, ahogy ő énekel. Akkoriban Halász Judit egész napokat szólt kazettáról. A Bóbita című dal volt a pici Réka kedvence.

Kíváncsi lennék, eddig milyen zenei műfajokat hallgattál, és melyik korszak volt számodra a legjelentősebb?

Szerintem eléggé nyitott vagyok a legtöbb zenei stílusra, és főleg a tinikoromat követte végig a folytonos keresgélés, ami a zenét illeti.

Voltak olyan idők, amikor felváltva hallgattam Akkezdet Phiait, Csajkovszkijt és Pál utcai fiúkat.

Szerencsére idáig nem múlt el, hogy a zenei ízlésem ilyen színes palettán mozog. A személyiségemre és en block az egész zenei stílusomra pedig leginkább az erős, sejtelemes női karakterek hatottak, akik a 60-as, illetve 70-es években ki tudtak törni a zenei piacra, mint például Debbie Harry, a New York-i punk és new wave üdvöskéje vagy a brit soul királynője, Dusty Springfield.

Flaska Réka,VIkkendhouse,Kedvencek,Kedvenc zenék,Zene

Milyen irányzatokkal nem tudtál sosem azonosulni?

Mondjuk egy tipikus lagzis mulatós playlisttől el tudom veszíteni a hidegvérem.

Mi volt eddigi életed legnagyobb zenei vagy koncertélménye?

Szerencsére nagyon sok volt, de hogy példákkal is éljek, ilyen volt életem első Varkocs-koncertje, vagy Pesten egy Cseh Tamás-emlékest, de az abszolút kedvencem az NFG-s Péterfy Bori & Love Band koncert, amikor Bori a Tíz perc című szám közben felhívott egy srácot a színpadra, és elkezdte őt a tömeg előtt vetkőztetni. Na az elég badass volt!

Mi a fő tápcsatornád, ahonnan az új zenéket meríted? Manapság mennyi időt töltesz zenével, és miket hallgatsz főleg?

Számomra a Spotify a legkényelmesebb felület, amin zenét hallgathatok. Szeretem formázgatni, alakítgatni, bizonyos élethelyzetekhez testre szabni a kis listáimat. Jelenleg 2 kedvenc lejátszási listám van. Az egyiket takarítás közben szoktam hallgatni, a másikat pedig beadandóíráshoz készítettem még suliidő alatt. Szerintem ebben a mondatban el is rejtettem a választ, mennyi időt töltök a zenével. A lehető legtöbbet.

Egyébként néha szoktam vásárolni bakelitlemezeket, és én nagyon-nagyon szeretném, hogy a lemezgyűjtés is a hobbijaim listáján szerepeljen, de csóri egyetemistaként ezt még nem engedhetem meg magamnak.

Mi a véleményed, az embernek választékos zenefogyasztóvá kell válnia, és nem beérnie a kommersz toplistás zenékkel?

Szerintem mindenki hallgassa azt, amit sajátjának érez.

Térjünk a mixre, amely a tíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Emlékszem, Ákos, mikor több mint 1 évvel ezelőtt elkezdtem dolgozni az NFG-ben, és te egy pohár whiskey-vel a kezedben csak ennyit mondtál nekem: „Üdv a klubban, következő lépés a Vikkendhouse.” Nos, attól kezdve pörgött az agyam azon, hogy valójában mi is lenne a 10 favorit. De rájöttem. Nincs 10 favorit, csak a dalok, amelyek azóta s annál is régebb óta kísérnek, mindig cselesen előbukkannak és nem tudok tőlük szabadulni.

ÜZENET A MIXHEZ


Mivel Áki szerint a Vikkendhouse-ban nincsenek szabályok, ezért 10+1 számot hoztam el nektek.
L’Chaim!

A MIX:


TRACKLIST:


1. MGMT – TSLAMP
2. Talking Heads – This Must Be the Place (Naive Melody)
3. Frank Zappa – Bobby Brown Goes Down
4. Blondie – Once I Had A Love (AKA The Disco Song)
5. OHNODY – Hideg
6. Paolo Conte – Sparring Partner
7. David Bowie – Cat People (Putting Out Fire)
8. Akkezdet Phiai – Egy ház
9. Tom Waits – I Don’t Wanna Grow Up
10. Dusty Springfield – Spooky
11. The Clash – The Magnificent Seven

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább