Klikk Out Vikkendhouse: Megy a filmünk, és a zene kiegészíti azt!

Avagy az epizód, ami nagyon mélyen megérint. Varga Tomi régi jóbarát, akivel együtt jártuk be a környék legjobb klubjait, fedeztük fel sorra az új irányzatokat, kutattuk a számok címeit és a fellegekben éreztük magunkat, ha megszereztük azokat CD-n. Azért éltünk, és dolgoztunk keményen hétközben, hogy hétvégén megélhessük a zenét és az általa érzett eufóriát. Kísérjük most végig főszereplőnket a zenei formálódás útján, majd hallgassátok meg a mixet, amit talpig libabőrben készítettem. 

Fotó: Ugróczky István

Varga Tamás

Sziasztok! Varga Tamásnak hívnak, idén kishíján elértem a negyvenedik életévemet. Család-, foci-, zene-, Csallóköz-rajongó, talán ezek fejezik ki leginkább a személyiségemet.  Főállásban egy helyi nagyvállalat ügyfélszolgálatán dolgozom, mellékállásban pedig levendulát termesztünk ????

Mesélnél róla, milyen a kapcsolatod a zenével?

Azt mondanám, hogy mindennapos. Már egészen fiatal korom óta a zene része volt a mindennapjaimnak. Az adott szituációtól függően a zene mindig segített hatványozni egy pozitív élményt, könnyítette a nehezebb pillanatokat vagy éppen kellemesebbé tette a munkát.

Emlékszel gyerekkorodból az első pozitív impulzusra, amit a zene adott?

Tizenéves koromban leginkább a bátyám gyűjteményét hallgattam, Depeche Mode, Bonanza vagy éppen Jean-Michelle Jarre synthesizer albumjai alapozták meg a későbbi zenei beállítottságomat. Ebből is látszik, hogy az elektronikus zene már akkor megtalált.

Aztán kb. 15 éves koromban, a megyeri strandon röplabdázás közben meghallottam SASH – Ecuador című számát, na akkor aztán minden eldőlt! ????

Ezután milyen zenei műfajokat hallgattál, és melyik korszak volt a legjelentősebb?

Egyértelműen az akkor elérhető – főleg német vonalú elektronikus zenét hallgattam. Minden péntek este a VIVA TV Club Rotation-jével indult, szerintem ezzel sokan voltunk akkoriban így. Nagy klasszikusok Paul van Dyk, ATB, Westbam, Tomcraft és még sorolhatnám. Rongyosra hallgatva magnóban, vagy a százhúszas Škoda magnat hangfalaiból maximum hangerőn bömböltetve. Majd kicsivel később jöttek a trance, a progressive trance vagy akár a darálósabb progressive house, drum’n’ bass pillanatai. Azt hiszem, ez volt az az időszak, amikor a zene a legnagyobb hatással volt rám, hiszen jóformán nem volt más, amivel foglalkoznunk kellett volna.

És itt az elektronikus tánczene volt az abszolút főszerepben. Hogyan fedezted fel annak szépségét?

Tinédzserkorban, amikor az ember tele van túlfűtött érzésekkel, hevességgel, a zene egy generátor, visz előre, adja a lendületet az élethez. Ekkortájt úgy éreztem, hogy a zenétől jobbak vagyunk, hogy magasabb szintekre emel. Most, felnőtt (benőtt) fejjel, már inkább úgy fogalmaznék, hogy az egész olyan, mint egy film. Megy a filmünk, és a zene kiegészíti azt, hogy teljes legyen a „produkció“.

Milyen irányzatokkal nem tudtál sosem azonosulni?

Közhely tudom, de nagyjából bármit meghallgatok, persze más-más átéléssel. Talán a jazz az, amit nem tudok kellőképpen értékelni, de ettől még persze elismerem ennek a műfajnak az értékeit is.

Varga Tamás

Mi volt eddigi életed legnagyobb zenei vagy koncertélménye?

Különböző korszakaimban különböző események. Anno az első Budapest Parádé, a Transmission Prágában, Gabriel and Dresden Pozsonyban, ezek akkoriban hatalmas élmények voltak, és máig megmaradt a szép emlékük, de ezt neked nem is kell ecsetelni, hiszen többnyire együtt éltük meg ezeket. Manapság már a párommal látogatunk koncerteket, amiket kiemelnék, az Hans Zimmer koncertjei, azok a performance-ok fenomenálisak, egyszerűen libabőr…

Családapaként manapság mennyi időt tudsz zenével tölteni és miket hallgatsz főleg?

Szerencsére nagyon laza családom van. ???? Igaz, hogy a gyerekek néha megmosolyogják, ha éppen fűnyírás közben rázom a ritmust, de maximálisan tolerálják, ha kicsit felhúzom a hangerőt az autóban vagy a teraszon.

A zene kíséri a mindennapjaimat, munkahelyen, autóban, otthon – de a csengőhangom is olyan, amit inkább hagyok tovább csörögni!

Ami az irányzatot illeti, továbbra is az elektronikus zene viszi a prímet – a Spotify egy nagyon okos applikáció, első pár rákeresésem után tökéletes válogatásokat kínál, már-már ijesztő, mennyire eltalálja a stílust.

Mi a véleményed, az embernek választékos zenefogyasztóvá kell válnia és nem beérnie a kommersz toplistás zenékkel?

Azt gondolom, hogy az alapirányzat már fiatalkorban kialakul, és ez aztán tovább fejlődik ki-ki személyisége, életútja szerint. Széles látókörűnek kell lenni, képesnek új dolgok befogadására, és ez igaz a zenére is. De ami fontos, hogy ne legyenek előítéleteink az egyénnel szemben a választott zenei stílusa miatt.

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Főleg visszaemlékezés alapján válogattam. Hogy melyek voltak azok a zenék, amelyek meghatározóak voltak egy adott korszakomban, melyek azok, amelyek valamilyen életeseménynél jelen voltak, és persze, hogy melyiket hallgatom meg bármikor, full hangerőn, libabőrrel.

ÜZENET A MIXHEZ:

Ez a mix egy töredéke annak a rengeteg minőségi zenének, akár elektronikus, akár más műfajban, amit szeretek. Bízom benne, hogy a hallgatóknak is okoz majd némi élményt, esetleg emlékeket is felidéz. Amikor megszólítottál, legelsőre ez az alábbi kép ugrott be, ebben benne van az a korszak, amiről feljebb meséltem. Köszönöm a lehetőséget, hejrá Nyározsd!

A MIX:

TRACKLIST:


1. Markus Schultz feat. Departure – Without your near (GD remix)
2. Three drivers on a vinyl – Greece 2000
3. Rui Da Silva – Touch me
4. Gabriel and Dresden – Enemy
5. Tomcraft –25.17
6. OPL Bastards – Scorpius
7. Levo – Recondite
8. Solomun – Somebody´s story
9. Nicolas Jaar – Mi mujer
10. Henry Saiz – Love Mythology

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább