Szoptatni vagy nem szoptatni? Ez itt a kérdés! Vagy nem kérdés?

Augusztus első hetét a World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) nevű, nemzetközi szervezet kezdeményezésére 1992 óta ünnepeljük a Szoptatás Világheteként. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a szoptatás rendkívüli jelentőségére. 

Összességében a kérdésre a válasz természetesen egyértelmű: szoptatni! Hiszen mindenütt azt olvasni, hogy mennyire fontos a szoptatás. A szakemberek is azt szajkózzák, hogy ez bizony elengedhetetlen része az anyaságnak. Ami minden bizonnyal igaz,

de mi van azokkal a nőkkel, akik hiába is akarnak, egyszerűen nem tudnak szoptatni? 

A szoptató édesanyák áradozni tudnak arról, mennyire fantasztikus és egyedi érzés anyatejjel táplálni gyermeküket. Azt mondják, ezáltal kialakul közöttük és a baba között egy különleges kötelék, amely sehogy máshogy nem tudna létrejönni. Csodálatos élményként beszélnek még a fájdalomról is, amivel a művelet jár. Mondván, még ez is megéri, hiszen tudják, ezzel adják a legjobbat csemetéjüknek.

Mindig örömmel hallgatom meg az anyukák tapasztalatait, legyenek azok pozitívak, vagy épp negatívak. Sokat meríthetek és tanulhatok belőlük. Nincsen saját gyermekem, nem tudom, vajon milyen érzés lehet a karomban tartani és anyatejjel táplálni a kisbabámat. Így hát hiszek az anyukáknak, akik igazi csodaként beszélnek erről. Bízom benne, hogy egyszer nekem is megadatik, hogy átéljem e csodát. 

Ugyanakkor borzasztóan rossz érzéseket kelt bennem, amikor azt látom, hogy a szoptató anyukák rosszallóan néznek arra, aki cumisüvegből eteti kicsikéjét.

„Nem szoptat? Biztosan azért, mert fél, hogy megereszkednek a mellei! Vagy mert olyan kényes, inkább a könnyebbik utat választotta” – hangzik el oly sokszor.

Nem azt mondom, biztosan vannak, akik tényleg ezen okok miatt nem hajlandóak anyatejjel táplálni a gyermeküket. Viszont azt a nőt, azt az édesanyát, aki nem saját akaratából döntött a babatáp mellett, nem szabad bántani emiatt! Sokszor sok anyuka be sem meri vallani mások előtt, hogy nem tud szoptatni, mert mondjuk nincs teje, ugyanis fél a reakcióktól. Szinte már azt sugározza feléjük a külvilág, hogy rossz anyák, ha cumisüvegből táplálják csemetéjüket. 

Persze, hogy jobb és egészségesebb az anyatej, de azért a tápszertől sem lesz nagyfejű és szőrös talpú a kisbabánk… Egyébként is hamar eljön a hozzátáplálás időszaka, ott pedig már tényleg csak rajtunk múlik, hogy mit adunk a porontyunknak. 

Szóval, csak annyit szerettem volna szépen halkan megjegyezni, hogy a nem szoptató anyukáknak sem kell rosszul érezniük magukat! Ők sem kevesebbek a többieknél! ????

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább