Vikkendhouse Speciál: Zenék a mentális egészség világnapjához

Ép testben ép lélek – mondják, azonban ritkán kerül szóba a fordítottja, pedig belső lelki folyamataink tudatosítása és a velük való foglalkozás az ép test első számú feltétele. Ma a mentális egészség világnapja van, amely mellett, kiváltképp egy ilyen kaotikus másfél év után, nem mehetünk el szótlanul.

Fotó: Szabó Péter Pál

Mit értünk mentális egészség alatt? A WHO meghatározása szerint: „a jóllét olyan foka, amelyen az egyén megvalósítja képességeit, meg tud küzdeni az élet mindennapos nehézségeivel, eredménnyel és gyümölcsözően képes dolgozni, valamint hozzá tud járulni saját közösségéhez.” Jól hangzik, nem?

Mindnyájan erre az állapotra vágyunk, azonban mióta a stressz a legburjánzóbb népbetegség lett, az is munkával jár, hogy megteremtsük ezt a belső állapotot.

Mentális egészség

Az emberek ezért különböző megküzdési stratégiákat építenek ki, hogy a jóllét állapotát meg tudják tartani. Az én egyik ilyen mindennapi gyakorlatom a zenehallgatás, amit nem is olyan ritkán kifejezetten úgy használok, mint mások a fejfájásra az acylpirint, mindig működik…

Számos kutatás igazolja, hogy a zene terápiás hatással bír. Nemrégiben fedeztem fel Stephen Hilton zeneszerzőt, aki miután kisfiával kapcsolatban kiderült, hogy autisztikus, az ő megnyugtatására, lecsendesítésére, szorongásainak oldására kezdett el újra zenét szerezni, amiből 12 órás verziókat is készített és nyilvánossá tette a YouTube-on. Nem sok idő telt el, míg felrobbant a kommentszekció és az emberek tucatjával írtak meghatóbbnál meghatóbb üzeneteket arról, nekik hogyan segített. Azt hiszem, fontos lenne, hogy időnként tartsunk egy check-int, hogy megtaláljuk a saját feltöltődésünk forrását. Remélem a következő mix hozzásegít titeket ehhez.

A MIX:

 

TRACKLIST:


1. Matthew Halsall, The Gondwana Orchestra – Blue Nile
2. Pharoah Sanders – Moon Child
3. Palya Bea – Szabadon
4. George benson – Breezin’
5. Mark Barrott – Brunch With Suki
6. Babeheaven – Craziest Things
7. HNNY – You Feeling Alright
8. Compost – Bwaata
9. NOUMUSO, Nduduzo Makhathini – Kids in the Sun
10. Bicep – Lido

A segítségért hatalmas köszönet jár Hipik Annának!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább