DS, ahol temérdek tér kő, mer’ a érdek a térkő! (sic!)

A cikk megjelent a Klikk Out 2021/10. számában.

Borítóterv: Gocoň László

Most lesz itt csak igazi birkalegelő, ha azzal jóllaknék, ami készül, mondhatnám, megfordítva a dunaszerdahelyi polgi szavait, aki nemrég azt mondta, a vásártéren zajló fejlesztés célja „egy kulturált tér kialakítása az eddigi birkalegelő helyén”. Nem tudom, ki az, akinek ez fenntartások nélkül, közvetlenül, általánosan és érdek nélkül tetszik.

Harminc éve a mostani szabadidőpark jelentős részét még betonkerítés övezte, melyen belül volt a régi stadion, meg a pusztulat. Idővel lett itt műfű és játszótér, majd néhány éve egy csodás új aréna, az ún. birkalegelő viszont maradt birkalegelő. Egész évben kiszáradt fűvel.

Harminc éve itt még nem volt semmi, csak beton, hőség és kosz. Ma sincs sokkal több. A régi stadion területén ugyan lett egy – mondhatni – szabadidőpark, mellette maradt a vásártér, ami a járdák krikszkrakszától olyan, mint egy hetedikes geometriafüzete.

Fa alig van, pedig már rég lehetne, legfeljebb mára kevésbé csillogna a napfény szeptemberenként a vásári cigánypecsenyén. Árnyékban meg talán elszórtan még piknikező családok is előfordulnának. Több, mint a feltört egykori kosárpályák tövében álló nyírfa alatt helyenként ülő egyetlen.

Idén nyáron viszont elkezdődött a varázslat, leszúrták a körzőt, és jöhettek a buldózerek. Olyan sétány lesz itt, mint az országút. Leizzadunk, mire keresztben átérünk. Fából betonkarika. Vagy inkább fa helyett.

Ha ez fejlesztés volna, akkor jövőre már ott ülhetnénk egész nyáron. De a kiültetendő botok között meg fogunk dögleni. Rendes árnyékban itt már csak a mostani játszótér gyerkőcei pihenhetik ki majdani kapuzárási pánikjukat – ha a botok egyáltalán túlélik, nem úgy, mint néhány friss tavalyi/tavalyelőtti Východon vagy a gimiparkban.

Ahol meg még árnyék van, ott most tüntetünk, mert sportcsarnok lesz. A harmadik ebben az utcában. Az egyik rohad, a másik kicsi. Ez ellen meg talán nem lenne (akkora) tüntetés, ha harminc éve elkezdik kiültetni a botokat a birkalegelőre.

Kapcsolódó tartalom

Ha csak 20 fát ültettek volna ki itt évente, akkor most beszélhetnénk a vásártéri fákról, 600-ról, ehelyett moroghatunk a vásártéri f*ckról. Minek ide az a sok fa, ugye, hisz csak fentről kitakarná a betonokra pingált péniszerdőt. Vagy a Halálcsillagot, ami most készül. Az is bolygókat pusztított, mint ez a mostani hozzáállás.

Ha nem a kisstílek városában élnénk, akkor ez már rég tényleg szabadidőPARK volna és nem vásárTÉR. Többet ésszel, mint betonnal!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább