Gomoly – Hömpölygő grunge-felleg a csallóközi zenei égbolton

Az interjú megjelent a Klikk Out 2021/10. számában.

Fotók: Tuba Dani (FF), Németh Csaba (színes)

A bősi-somorjai kötődésű, leginkább a grunge-hoz közel álló zenét játszó gomoly zenekar még csak idén alakult, de már streamelhetjük első EP-jüket, és a szeptember eleji Felvidéki Magyar Könnyűzenei Szemlén volt az első fellépésük. Jól meg is nyerték az egészet. Nem kamaszok, nem az első zenekaruk, és ez meg is látszik azon, ahogy az idei évük sikerült. Csiba Gábor frontemberrel beszélgettünk.

gomoly,zenekar,zene,interjúgomoly

_________________________

Baráth László – gitár/vokál
Csiba Gábor (csibusz) – gitár/ének
Csiba Tamás – Basszusgitár
Méry Dávid – dobok

Még azelőtt megnyertétek a Felvidéki Magyar Könnyűzenei Szemlét, hogy lement volna egy hivatalos bemutatkozó koncertetek. Alaposan odacsaphattatok a zsűrinek. Mi történt Vásárúton?

Igazából mi sem számítottunk rá, csak gondoltuk, jót fog tenni egy kis médiamegjelenés. Nem vagyunk hívei a tehetségkutatóknak és a művészetek versenyeztetésének. Egyébként jól éreztük magunkat, és köszönjük a visszajelzéseket!

Mi az, amit a zsűritagok kiemeltek, és esetleg nektek is szöget ütött a fejetekbe és/vagy elraktok útravalónak?

Ha jól emlékszem, akkor azt mondták, hogy hiteles volt a produkció és a szövegeket is dicsérték, valamint hogy nem látszott rajtunk, hogy ez az első fellépésünk. A nagy izgalmak ellenére jó érzésekkel jöttünk le a színpadról.

Ehhez képest mit adott Gímes a bemutatkozó koncerttel, és mi az, amire leginkább emlékezni szeretnétek/fogtok róla? 

Nagyon vártuk azt a koncertet, kíváncsiak voltunk az emberek reakcióira a dalainkra. Az az érdekes az egészben, hogy a tavalyi táborban egyik délután elkezdtünk gitározgatni Lacival a chill sátornál, és a jammelés során elővettem a Cukor című dalunk egy kezdetleges instrumentális verzióját is. Nem gondoltam volna, hogy egy évvel később színpadon fogjuk előadni egy EP-vel és egy klippel a hátunk mögött.

gomoly,zenekar,zene,interjú

Egyikőtök sem újonc, kettőtök együtt zenélt a Rentonban, a másik két tag pedig a Nightride-ot és a Babadarát erősítette/erősíti. Milyen igényetek hívta életre a gomolyt?

A Renton óta nem volt saját zenekarom, viszont sok dalt írtam a fiúknak. Elkezdtem őket meghangszerelni, de nem éreztem teljeseknek. Mindig is inkább zenekarban szerettem alkotni, amikor mindenki hozzáteszi a saját stílusjegyét. Sokkal több élet lett így a dalokban, rengeteg olyan ötlettel, ami egyedül nem jutott volna az eszembe.

Olyan zenészeket szólítottam meg, akikkel tudtam, hogy mind emberileg, mind zeneileg is könnyű lesz összecsiszolódni. Szerencsémre mindegyikük elsőre igent mondott és 2021 januárjában el is kezdtünk együtt próbálni.

Ahogy említed, idén januárban alakultatok, a Covid-járvány kellős közepén. Ez hozzájárult valamilyen módon (gondolok itt esetleg már fiókozott témákra, hangulatokra, dalszövegrészletekre) a kezdeti építkezéshez vagy csak hátráltatta azt?

Igazából hozzájárult. Sokkal több időm lett a zenével foglalkozni, leporolni a régi dalokat, valamint dalszövegeket formálni a rengeteg jegyeztemből, amelyek felgyülemlettek az évek során. Talán ez az egy pozitív hozadéka lett számomra a covidnak.

gomoly,zenekar,zene,interjú

Nyár elejétől elérhető az első, húszperces, négyszámos EP-tek. Ez egész gyorsnak mondható, különösen ilyen körülmények között. Mi történt ebben az idei első félévben, a négy dal közül (Cukor, Skatulyám, Létra a Holdig, Műanyag élet) melyik készült el először, és mi történt odáig, mire belőlük egy minialbum lett?

A kezdeti időszak fesztelen jammelésekből állt. Minden héten próbáltunk, megmutattam a dalok magját, amiket elkezdtünk kibontani. Elsőként a Műanyag élet készült el, ami lényegében már egy kész dal volt, csak feldolgoztuk. Az EP anyaga is viszonylag hamar formát öntött, gyorsan egymásra éreztünk, és megtaláltuk az ideális munkafolyamatunkat. Az új ötleteket mindig rögzítettük telefonnal, hogy a következő próbáig ne felejtsük el őket, és ugyanott tudjuk felvenni a fonalat. A nyáron szerettünk volna pár koncertet, innen jött az EP ötlete. Kellett egy hanganyag, amivel be tudtunk mutatkozni. A felvételek zöme a próbatermünkben készült, és a keverés után a Gila Recording Studio masterelése adta meg az EP végleges hangzását.

Érett anyag, ahogy az első videóklipetek is, amihez a harsány megjelenés helyett egy minimalista vizuális módszert választottatok, tulajdonképpen ínyenceknek. Mit kell tudni a Cukor-videó megszületéséről?

Szerettünk volna egy egyszerű, de nagyszerű klipet forgatni, amihez nem kell stáb és nem kell szerepelnünk benne. Én egy szöveges klippet vizionáltam, amit egy ötletelés során követett a stop motion technológia, a homokba írás (jelen esetben cukorba) és a házibarkács megvalósítás. A videó elkészülésében nagy szerepet játszott Tuba Dani, Bittera Patrik és Görcs Erzsi is, akik kreativitásukkal nagyban hozzájárultak a végleges anyaghoz.

A klip lényegében úgy készült, hogy egy hatalmas üveglapra cukrot szórtunk, majd ezt alulról megvilágítottuk. A dal szövegét pedig betűnként írtuk bele és fényképeztük. Az elkészült képeket egymás után raktuk és szinkronizáltuk a zenével. A fennmaradó, szöveg nélküli részeket pedig ott találtuk ki, és éltük ki a fantáziánkat. 

gomoly,zenekar,zene,interjú

Olvastam egy másik interjúban, amit már részben említettél is, hogy a Műanyag élet c. dal már lényegében 16 éve megíródott. Mi az, ami miatt most, a gomoly EP-jén találta meg a helyét?

Ezt a dalt még az első zenekarommal írtuk, ami számomra érezhető is, főleg a szövegében. Gondoltam, előveszem és a feldolgozásával összeszokik a zenekar. Végül teljesen átvette a gomoly ízét, és ez zárja az EP-t, valamint jelenleg a koncertjeinket is.

Mindegyik dalszövegetek tartalmas és az emberrel maradnak a gondolatok, amelyeket gerjesztenek. Milyen élmények, benyomások, momentumok szülték őket?

Az évek során rengeteget jegyzeteltem, akár csak pár sort vagy mondatot, amikor beugrott valami, mindenféle állapotomban (máig vannak olyasmik, amiket nem sikerült dekódolnom :-)).  A cukor refrénje kimondottan egy nagy összegzése ezeknek. A sorok egymástól teljesen más időpontokban íródtak. Csak a dal megírása után fésültem őket össze egy nagy egésszé. Ráéreztem a hangulatra és megkerestem az azonos mámorban íródott sorokat. Ezek után már könnyű volt versszakokkal összekötni a refréneket.

Az, hogy pontosan miről szólnak a dalok, esetleg egy személyes fröccsözgetős estén ki lehet szedni belőlem, de csak miután az illető is elárulja, hogy számára mi van a dalban. Kíváncsi lennék, hogy kinek mi jön át a szövegeimből. 

2021-es krónikátokba elég sok mindent be lehet írni majd, de mit szeretnétek beírni 2022-re?

Tervben van a második EP, amire 5 dalt szánunk. Ezeket már tesztelgetjük élőben a koncertjeinken. Esetleg egy nagyobb szabású videóklip, amiben akár már szerepelnénk is, valamint egy szülinapi koncert, ami akár egy kicsit különlegesebb körülmények között is megvalósulhatna, mint a megszokott. Nem utolsó sorban örülnénk, ha minél több helyen sikerülne fellépnünk.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább