Nyomja a lelked? Írd le! | ÉnIdő

A cikk megjelent a Klikk Out 2021/11. számában.

Fotó: Pixabay.com

A szorongás, a depresszió táptalaja lehet a borúsan fölénk húzódó, őszi-téli időszak. Mintha mindenkit hirtelen a hatalmába kerítene az érzés, hogy mindjárt elzúg ez az év is, mennyi mindenről lemaradtunk, megint semmit nem haladtunk az életben, de máris jön a karácsony, az ezzel járó nagytakarítás, költekezés, kénytelen-kelletlen együttlétek – nem csoda, ha megfájdul a fejünk is, a sok teendőt és impulzust végiggondolva. Azonnali idegbaj helyett pár mély levegővételt ajánlok, nyugodj le, majd ragadj papírt és tollat!

Az írás nem csak egy praktikus készség, amelyet az iskolában elsajátítunk, de a belsőnk feltérképezésének egy remek eszköze is lehet. Ha az iskolai beadandó fogalmazások emléke traumatikusan érint téged, vagy semmi más nem jut róla eszedbe, mint a csekkek kitöltése, akkor legfőbb ideje a szemléletváltásnak. Az írás ugyanis nem csak egy „feladat“, hanem maga az önkifejezés, felszabadulás és az összefüggések megértéséhez vezető iránymutató is lehet. Akár billentyűzetet, akár egy jegyzetfüzetet választasz eszközként, az alábbi néhány területen biztosan segítségedre lesznek.

Naplóírás

Emlékszel még a kiskori naplódra, amelybe beleírtad a legtitkosabb titkaidat, hogy mi történt veled az iskolában, mi volt az ebéd, mivel töltötted az idődet, melyik fiú tetszik? A naplóvezetésre felnőttként sem kell gyerekes, butuska tevékenységként tekinteni. Ha naponta, pár naponta papírra veted a gondolataidat, valós képet kaphatsz róla, hogy merre tart az életed, mik azok a dolgok, amik foglalkoztatnak, igazán örömmel töltenek el vagy éppenséggel aggasztanak. Visszaolvasva az egyes fejezeteket, értékes tanulságokat vonhatsz le és kitűzheted azokat a célokat, amelyek új motivációval, friss lendülettel kecsegtetnek és óvnak a beszürkülés ellen.

Álomnapló

Biztosan veled is megtörtént már, hogy visszatérő álmod volt. A környezet, a díszletek annyira ismerősek voltak, mintha ezerszer jártál volna már a helyszínen. Emlékszel, hogy mi történt azon a bizonyos helyen, mit éreztél, mit éltél át? Ébredéskor még élénk az álomkép, napközben viszont elhalványul, estére pedig valószínűleg teljesen eltűnik. Ezért készíts az ágyad mellé egy füzetet, amelybe ébredés után leírhatod az álmod részleteit. Sőt, ha művészi vénával rendelkezel, akár le is festheted vagy rajzolhatod. Mit akar üzenni? Milyen arányban vannak a boldog és felzaklató álmok? Mennyire befolyásolják a veled megtörtént események az álmaid minőségét? Megannyi érdekes kérdés, amelyek megválaszolásában segíthet az álomnapló.

Tudatos tervezés

Az írás nagyszerű segítségedre lesz akkor is, ha jövőd megtervezése a cél. Akár egy régóta vágyott utazásról, álmaid munkahelyéről, otthonáról vagy az ideális társadról legyen szó, fogalmazd meg az igényeidet a lehető legőszintébben. Így reális képet kaphatsz az elképzeléseidről, ill. a lépésekről is, amelyek segítségével ezekhez közelebb juthatsz. Az elkészült jegyzetet sorvezetőként használhatod, bármikor visszatérhetsz hozzá, ha bizonytalanság vagy elakadás üti fel a fejét. A megvalósítás csak rajtad áll.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább