Szexoktatást, de rögtön! | Zénidőm-ankét

Az ankét megjelent a Klikk Out 2021/12. számában.

A Szexoktatás c. sorozatban olyan hétköznapi, de mégis különleges karakterek vannak, akik révén mindenki megtalálja azt a személyt, érzést, gondolatot, örömet, bánatot, amivel azonosulni tud. Hiába gondolták régen az emberek, hogy a serdülőkort el lehet intézni „két pofonnal”, ez már akkor sem működött. Amikor előjön a téma a szexről, általában ezzel együtt jön a hárítás is, mert ezek amolyan „intim dolgok”, és a hálószobatitkokról egyébként sem illik beszélni… Na, most az van, hogy amit mindenki tud, csinál és egy biológiai folyamat, ami az élet része, az nem tűnik valami államtitoknak. A felnőtteknek nem csitítani kéne ezt a témát, hanem inkább megtanítani azt, hogy merjünk kérdezni, álljunk ki magunkért a szexualitás terén (is), ha valamit nem akarunk, akkor azért, ha meg éppen szeretnénk valamit, akkor merjük elmondani a párunknak. Mondanám, hogy „azért vagyok itt, hogy őszinte beszélgetést kezdeményezzek az SZ – E – X-ről”, de ezt már kimondta Jean Milburn (az egyik főszereplő), akinek osztom minden szavát.

Most éppen arra voltam kíváncsi, hogy milyen benyomást tett az én generációmra a Szexoktatás c. sorozat. A kérdéseimre Godó Fanni és Hrapka Sára válaszolt, akik maguk is gimnazisták.

Zénidőm,Szexoktatás,Szex,Fiatalok,Z-generácio,Sorozat,Ankét

Mit adott neked a Szexoktatás c. sorozat?


Godó Fanni:
Segített abban, hogy felszabadultan beszéljek az ilyen és ehhez hasonló témákról (mint amiket a sorozat maga is feldolgoz) anélkül, hogy tabuként kezelném őket. Ez mellett rámutatott arra, hogy a dolgok, amiket átélek, a változások teljesen rendben vannak, nem kell tőlük félni, és semmi okom nincs arra, hogy egyedül érezzem magam. Mondhatni, hogy megnyugtató hatással volt rám.
Hrapka Sára:
Az egész egy nagyon jól összerakott sztori, ami vicces, de mégis komoly témát dolgoz fel. Sok hasznos és reális dolgot meg lehet tanulni belőle, például azt, hogy milyen fontos megismerni a saját testünket. A sorozatban nagyon jól éreztetik azt, hogy senki sem tökéletes, mindenkinek megvannak a saját problémái. Nagyon sok mindent adott nekem a Sex Education.

Zénidőm,Szexoktatás,Szex,Fiatalok,Z-generácio,Sorozat,Ankét

Megváltozott a véleményed bizonyos dolgokban a sorozat hatására?


G.F.:
Nem is az, hogy megváltozott volna a véleményem, de mindenképpen rávilágított arra, hogy kétszer meg kell gondolni, kivel osztjuk meg a gondolatainkat, kiben bízunk meg (akár, ha intim témáról van szó). De ha egyszer találunk olyan személyt, akivel érdemes mélyebben elbeszélgetni, akkor felszabadító érzés lehet.
H.S.:
Teljesen máshogy látom azóta a szexuális életet és a saját testünk elfogadását is. Előtte nem tetszettem magamnak, és komolyan fontolgattam a plasztikai beavatkozásokat, de a sorozat nagyon jól megmutatta, hogy mindenki másmilyen, és ez így van rendben. Azóta a szexre is máshogy tekintek. Nem tudtam, hogy ilyen nagy jelentősége van, és mennyi mindenre kihat a szexuális élet. Tény, hogy nem minden a szex körül forog, de mégis nagyon sok mindent befolyásol.

Zénidőm,Szexoktatás,Szex,Fiatalok,Z-generácio,Sorozat,Ankét

Van valami, amivel nem értesz egyet?


G.F.:
Nincs igazán olyasmi a sorozatban, amivel nem értenék egyet, legalábbis amit megjegyeztem volna.
H.S.:
Nem teljesen etikus, hogy egy srác pénzért osztogat ilyen tanácsokat. Ő ebben nőtt fel, hiszen az anyukája szexterapeuta, jó néhány dolgot el tudott csípni a témáról. Hatalmas felelősség pszichológust játszani úgy, hogy nincs képesítése, de ez a sorozatban is elhangzott.

Zénidőm,Szexoktatás,Szex,Fiatalok,Z-generácio,Sorozat,Ankét

Tényleg szükség volt egy ilyen jellegű sorozatra?


G.F.:
Szerintem teljes mértékben. A sorozat komoly kérdéseket feszeget, de ezt mégis úgy teszi, hogy közben elképesztően élvezhető, igenis szükséges, és zseniális, hogy ilyen formában valósították meg. A szex mellett szó van az LGBTQIA+ közösségről, a párkapcsolatokban fellépő problémákról (fiataloknál ÉS felnőtteknél), az abortuszokról, és egy csomó más, tabunak titulált témáról, amelyekről sokkal jobb feszengés nélkül beszélni, mint kerülgetni őket. Ehhez meg kell találni azokat az embereket, azokat a társaságokat, ahol nyitottak az emberek, és nem elutasítóan reagálnak az érzékenyebb témakörökre. Ha valakinek nincs olyan személy az életében, akivel tudna beszélni az ilyen témákról, az ilyen jellegű dolog (ebben az esetben sorozat) segíthet.
H.S.:
Igen, tényleg szükség volt egy ilyen jellegű sorozatra, ami rengeteg fontos kérdést boncolgat. Sok hasznos dolgot meg lehet tudni belőle, amiket nem biztos, hogy megkérdeznél másoktól, vagy akár rákeresnél a neten.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább