Beléd is! Avagy hogy (ne) küldjük el a petárdázó szomszédot a francba

Már legalább egy hete hallgatjuk a durrogtatást, petárdázást a kertek alól, meghatározhatatlan helyekről. Hirtelen hasít bele intim terünkbe, mint derült égből villámcsapás.

Hiába, van, aki így ünnepli a karácsonyt, van, aki úgy. Sokan mégis emígy. Petárdázva, durrogtatva, még akkor is, ha épp a szeretet, a megértés, együttérzés és a béke jegyében ültünk a gyertyafényes, szépen megterített asztal mellé. Nem számít. Még ha a törvény tiltja is. Vannak, akiknek durrogtatniuk kell, most azonnal, egyből ajándékbontás után, persze előtte is, kifejezve izgatottságukat, bemutatva erejüket, befolyásukat a körülöttük élőkre, kompenzálva ki tudja, mit is.

Végre együtt lehet(ne) a család, mégis sokan égzengésben, puskadurrogtatással, petárdafüst-felhőben töltötték a szentestéjüket, és azóta is minden egyes napot, sötétedéstől egészen reggelig készenlétben állva, hátha most dörren fel a legközelebbi, amikor majd ugrani kell, hirtelen megoldást keresni, az állatokat is biztonságba helyezni, időseket megnyugtatni, beteg rokonokat ellátni, neadjisten mentőt hívni.

Te, aki fellövöd a petárdát, úgy random, a blokkok vagy családi házak között, belegondolsz abba, hogy ez a hirtelen nagy zaj milyen hatással lehet a körülötted élőkre? Persze, hogy nem. Ha tudnád, akkor egy pillantást sem vetnél többé az ilyen, és ehhez akár egy kicsit is hasonlatos „játékszerekre”. Mert pontosan tudnád, hogy mit él át az, aki ezt elszenvedi.

Szilveszter,Petárda,tűzijáték

S hogy ne süthesd rám, én is csak a levegőbe beszélek, csak dobálózom itt a szavakkal, durrogtatom a közhelyeket, íme pár konkrét példa, hogy miért is ne tedd!

1. Nem véletlen a törvényi szabályozás, mellyel a petárdák, tűzijátékok, egyéb pirotechnikai eszközök használatát igyekeznek korlátozni. Szigorú szabályok határozzák meg, ki, mikor és hogyan vehet a kezébe ilyesmit.

2. A neurotikus panaszokkal, diagnosztizált betegséggel küszködő emberekre komoly veszélyt jelent. A hirtelen zaj- és fényhatás során erős roham jelentkezhet, aminek aztán – betegségtől függően – súlyosabb következményei is lehetnek.

3. Gondolj csak a nagymamádra, vagy a kistesódra, akik egyszerűen félnek az erős hangoktól. Például amikor hangosan hallgatsz zenét, egyből megkérnek, hogy halkítsd le, ugye? Ez nem feltétlenül azért van, mert pocsék az ízlésed, hanem inkább azért, mert nem bírja a fülük, a szervezetük a hangos zajokat. Nemhogy a petárdázást!

4. Az újszülöttek, csecsemők, egészen totyogó korukig – és sokan még később is – nagyon nehezen dolgozzák fel a hirtelen hanghatás okozta ijedtséget. A jó élménynek szánt, izgalmas játszadozás könnyen egy életre szóló traumához vezethet.

5. További káros hatásai vannak a szemre, a fülre, a tüdőre, melyeket számos tudományos vizsgálat is alátámasztott. A szennyezett levegő felettébb ingerli a légutakat, így főleg a krónikus betegségekben, a tüdő, szív- és érrendszer betegségeiben szenvedőket érinti a legnehezebben.

6. Nem elhanyagolható az a mértékű környezetszennyezés sem, amit ez az ágazat évről évre produkál. Az égés során olyan mérgező, akár radioaktív anyagok is felszabadulhatnak, melyek nagyobb koncentrátumban rákkeltőek is lehetnek.

7. A várandós kismamáknak is ajánlatos a szilveszteri dirrdurr-csittcsatt idejére otthon tartózkodniuk. A kibocsátott füst belélegzése káros hatással lehet a magzatra, és a hanghatások miatt is jobb, ha inkább bent maradnak.

8. Az állatok helyzete sem egyszerűbb sajnos. S itt most nem csak a kedvtelésből tartott kiskedvencekről van szó, hanem minden egyes állatról, aki ki van téve ennek. Minden évben figyelmeztetnek bennünket, hogy fokozottan ügyeljünk az állatainkra, mert kárt tehetnek magukban és másokban, elszökhetnek, olyan traumát szerezhetnek, mely az egész későbbi életrükre is hatással lehet – csak úgy, ahogy az embernél is. Nem beszélve arról, hogy sokkal élesebben hallanak, tehát a hirtelen hanghatás is jóval kártékonyabb náluk.

Szilveszter,Petárda,tűzijáték

Ahogy látod Te is, e cikk írója sem rajong a pirotechnikai eszközökért. Természetesen rásütheted, hogy szubjektív – és nem is tévednél vele sokat. Viszont ez a vélemény szerencsére nem csak az övét tükrözi, hanem számos olyan olvasónkét, akik felelősséggel tartoznak valakiért, akár csak saját magukért is.

Így bízunk abban, hogy idén talán könnyebb, kevésbé idegtépőbb, frusztráltabb lesz az új évbe fordulásunk, mint korábban, nem csak nekünk, hanem Neked köszönhetően is!

Csillagszórós és örömteli új év éjjelt kívánunk mindenkinek!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább