Mit játsszunk?

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk először 2021/03/03-án jelent meg.

Fotó: PIxabay.com

Amikor már elegünk van a pizsamás home office-ból, az online matematikaórából, megsütöttük az összes kovászos kenyeret és megnéztük a Netflix mindegyik valamirevaló filmjét, társasjátékozzunk!

Bizonyára sokan megragadtunk a Gazdálkodj okosan-Pexeso-Ki nevet a végén? triászában, ám itt az ideje, hogy elrugaszkodjunk kicsit a klasszikusoktól. Családilag jó pár évvel ezelőtt nálunk a Scrabble volt a vasárnapi ebédek gesztenyepüréje. Nagy harcokat vívtunk, forgattuk a Magyar értelmező kéziszótárt.

Legendás családi történet azóta is, ahogy Anyukám magyarázta egy alkalommal, hogy a megapóz márpedig egy létező szó. Azóta sem tudjuk, mit jelent pontosan.

Az év elejétől figyelem a YouTube-on a Mit Játsszunk? csatornáját (köszi, Lili a tippet!). Zoli és Réka vlogja valójában egy interaktív társasjátékbörze, ahol is górcső alá veszik, értékelik a magyar és külföldi társasjátékpiacot. Zoli társasjáték-tervezőként is dolgozik, Réka pedig kreatív szakemberként tevékenykedik ebben a világban, szóval ők tényleg kenik-vágják a témát. Céljuk a társasjátékozás mint minőségi együtt töltött idő népszerűsítése.

A vlogban videónként összegyűjtötték például a tavalyi, 2020-as év legnépszerűbb társasjátékait, vagy a legszebb karácsonyi tematikájú társasjátékait. Legújabb videójukban a kétszemélyes társasokról beszélnek, ami közeledve egy újabb és szigorúbb lezáráshoz, talán még aktuális is lehet. A vlogban nemcsak a társasjátékok kinézetét, szabályait taglalják, hanem azt is elmondják, kiknek ajánlják, milyen korcsoportnak, hány személyes társaságnak, és ami a legfontosabb, hogy mire számíthat a játékos – misztikus, bűnügyi, stratégiai, vagy épp családi élményben lesz-e részük. Vigyázat, igazi megszállottakról van szó!

Nálunk a fiúk korára való tekintettel a kooperációs gyerektársasjátékok jönnek be, ahol minden játékos egy ellenséget próbál legyőzni vagy közös célért játszanak. A veszekedős, kiabálós játékok egyelőre nem jöhetnek szóba az így is tetőző otthoni kiskakasharcban.

Amit viszont volt alkalmam az említett vlogból kipróbálni, az az Azul c. játék és a Túlvilági történetek.

Az Azul akár nagyobb gyerekekkel is játszható, 2018-ban az év társasjátéka lett, egy nemzetközi díjat is besöpört. Szemet gyönyörködtető, szépen kidolgozott játék. Ketten is annyira izgalmas, mint pl. négyen. Ami igaz, hogy eléggé gondolkodós, odafigyelős. A Túlvilági történetek c. játékot 2019-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb partijáték kategóriában. A játék, mint ahogy a neve is mutatja, misztikus jellegű, a játékosok célja bizonyos bűntények felderítése, kártyákkal, rajzzal, paranormális készségekkel, félinformációkkal.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább