„Sajnos ma mindent túlfinomítunk, túlédesítünk, túlsózunk, túlízesítünk, túlfőzünk” – interjú Riczu Anikóval

Az interjú eredetileg 2019 júniusában jelent meg.

Az egészséges táplálkozás volt a témája Riczu Anikó előadásának, aki természetes gyógymód tanácsadó. Az előadáson elhangzott, nemcsak az lenne a fontos, hogy gyermekeink étrendje változatos, tápanyagokban dús legyen, hanem, hogy az egész család táplálkozása is ehhez igazodjon. 

Véleményed szerint mi a mai ember táplálkozásának legnagyobb hibája?

A mai emberek táplálkozásáról általánosságban elmondható, hogy minőségileg éheznek. Nincs időnk minőségi, teljes értékű alapanyagból ételt készíteni, az időhiány miatt kevésbé tápláló menüket eszünk, vagy egyszerűen bekapunk egy szendvicset.

Hiányoznak az ételeinkből a rostok, a vitaminok, az ásványi anyagok. Sajnos ma mindent túlfinomítunk, túlédesítünk, túlsózunk, túlízesítünk, túlfőzünk.

Az én mottóm az, hogy a felhasznált/elfogyasztott alapanyagokból ne vegyünk el semmit és ne is adjunk hozzá semmit. A jóléti társadalmakban mintegy ötvenezerféle étel közül lehet választani, de valósággal vadászni kell az életerőt serkentő, minőségi táplálékokra.

Riczu Anna,Interjú,Étkezés,Egészség,Baba-mama

Rengeteg irányzat létezik a táplálkozásban. Hogyan tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet?? 

Valóban sokféle irányzat létezik, mindenki a sajátját gondolja tutinak. Nos, én nem követek egyetlen irányzatot sem, hanem mindegyikből merítek ötleteket.

Például a makrobiotikus táplálkozás nagy előnye, hogy teljes értékű, vegetáriánus ételekkel segíti megőrizni az egészséget.

Sokféle gabonát fogyaszt, így a szervezetnek nem lesz olyan nagy a gluténterhelése. Figyelembe veszi az évszakokat, az illető nemét, korát, fizikai aktivitását. Hideg időben hosszan tartó, sütőben való főzést/sütést javasol és csökkenti a nyers ételek arányát. Nyáron viszont párolt vagy nyers ételeket helyezi előtérbe. Felhívja a figyelmet a helyi ételekre, így nekem egy kicsit idegen a sok szója és azok termékei, valamint a mi területünkön megtalálható sokféle fűszernövényt is hiányolom.

Riczu Anna,Interjú,Étkezés,Egészség,Baba-mama

A nyers étrend előnye a sok friss gyümölcs és zöldség, de úgy gondolom, hogy egész évben ezt az irányzatot követni a mi éghajlatunkon nem kedvező. A nyers ételeknek hűtő hatásuk van, így télen még fázósabbak leszünk a sok nyers ételtől. A kínai (öt elem tana) táplálkozás a makrobiotikához hasonlóan figyelembe veszi az évszakok változását, de ez nem követ vegetáriánus étrendet, tehát vannak olyan típusú emberek, akiknek kifejezetten javasolja a hús fogyasztását. Sokan fordulnak hozzám tanácsért, de már csak akkor, amikor már különböző betegségek rákényszerítik az illetőt a változtatásra.

A székrekedés, a vastagbélgyulladás, az elhízás, a reflux, az IBS szinte mindennapi betegség, melyeket nagy eséllyel táplálkozási hibák váltottak ki.

Mondj, kérlek, néhány tippet, amiket sikerült beépítened a saját táplálkozásodba, és beváltak?

Azt szokam javasolni a hozzám fordulóknak, hogy a nagy változások kis dolgokkal kezdődnek. Sokan nem is gondolják azt, hogy a vízfogyasztás, vagyis annak hiánya milyen sok betegség okozója. Aztán most itt a nyár, a smoothie-k, illetve a zöld turmixok nagyon jól beilleszthetők a mindennapi étrendünkbe. Tápláló, hűsítő energiabombák. A reggelt mindig zabkásával kezdem, más-más olajos maggal illetve szezonális gyümölccsel társítva. Az ebédből sose hiányzhat a zöldség, a levesbe vagy a főételbe mindig kerül 2-3 adag (maréknyi).

Ami a gyerekeket illeti, a Babakonyha c. könyvedet milyen koncepció alapján építetted fel?

Arra törekedtem, hogy a könyv ne csak a babák hozzátáplálásáról szóljon, hanem a család egészséges táplálkozásáról. Ezért a könyv nagy részében az alapanyagok széles választékáról írok, azok ismertetéséről illetve felhasználásáról.

Riczu Anna,Interjú,Étkezés,Egészség,Baba-mama

Górcső alá veszem a gyümölcsök, zöldségek, gabonák, állati és növényi fehérjék, (zöld)fűszerek, olajok és zsírok, olajos magvak, édesítőszerek, csírák, superfoodok ezer arcát és a könyv harmadik részében ezek felhasználásával 77 családi receptet is ajánlok az olvasóknak.

Külön fejezet része a „mindenmentes” befőzés, hiszen mindig az a legolcsóbb és a legjobb, amit mi magunk készítünk el. Mindezek mellett a konyhatechnika és a gyógyító táplálkozás is kapott egy kis részt a könyvben. Tehát úgy gondolom, hogy ez a könyv jóval túlmutat a hozzátápláláson, egy nagyon jó kezdést ad egy kezdő életmódváltónak is. Ajánlom az olvasók figyelmébe a babakonyhatudatosan.hu, illetve a eltetoetelek.hu oldalaimat, ahol az egészséges hozzátálálástól kezdve a gyógyító táplálkozáson át a vega receptekig illetve a (környezet)tudatos életmódig találhatunk naprakész információkat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább