Felhőtlen, tiszta boldogság jógával | Baba-mama

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2016/11. számában.

Előfordulhat, hogy az alábbi interjú némely részlete már nem aktuális, az eredeti hangulatának megőrzése céljából azonban nem változtattunk rajta.

Bernáth Mónika (2016-ban) 8 éve a véletlen folytán találkozott a jógával, azóta maga is oktatóvá vált. A vizsgát kismamaként tette le. Érezte, hogy ezt a tudást szeretné átadni minden nőnek, így ma kismama- és baba-mama-jógát tart.

Mit érdemes tudni a kismama- és baba-mama-jógáról?

A kismama- és a babás jóga a nőket készíti fel életük legnagyobb és legnehezebb feladatára, az anyaságra. Sajnos manapság a nők nem kapják meg azt a fajta támogatást, ami felerősíti bennük az anyasággal járó kifinomult érzékek működését, a megérzések, ösztönök tisztán hallását. Ebben tud segíteni a jóga az ászanák, a légzésgyakorlatok és a relaxáció által. Mindezek mellett segíti a szülés utáni felépülést, mivel a gyermekágyi időszak után elkezdhető, valamint alkalmazható egyéb egészségügyi problémáknál is. Elfogultnak tűnhet, de a jóga tényleg mindenre jó, csak tudni kell elfogadni.

A jóga edzi a testet, elcsendesíti az elmét, megtanít meditálni, magunkba fordulni. Nehezen képzelem el ezt az izgő-mozgó babák társaságában…

Az elcsendesedés nem feltétlenül jelenti a mozdulatlanságot, hisz a babádra hangolódva éppúgy kerülhetsz meditatív állapotba, mint egyedül, egy csendes szobában. A lényeg a ráhangolódás és az elfogadás. Ha képes vagy a babáddal egy hullámhosszra kerülni, sokkal könnyebben kielégítheted az igényeit, képes leszel elfogadni őt olyannak, amilyen. A foglalkozásokon arra kérem az anyukákat, hogy figyeljenek a babájukra, ne foglalkozzanak vele, ha az egyik gyakorlatból kimaradnak, vagy ha nem sikerül tökéletesen a gyakorlat. Az a cél, hogy a jóga segítségével egy olyan nyugalmi állapotba kerüljenek, ahol képesek tisztán látni az anya-gyermek kapcsolat fejlődésének kulcsát és ezt alkalmazva örömtelivé varázsolják az együtt töltött időt. Ha az anya képes elengedni magát és minden elvárását, elkezdi élvezni a közös mozgás örömét. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a baba egyfajta tükörképe az anya lelkiállapotának, ezért fontos a harmónia helyreállítását az anyukákkal kezdeni. Szeretném, ha az órákon résztvevő anyukák egy olyan biztonságot adó közösségben éreznék magukat, ahol bátran mernek beszélni érzéseikről, és nem próbálnak egy ideát hajkurászó mintaanya szerepébe bújni.

Baba-mama,Joga,Kismamajoga,Gyerek,Bernáth Monika

Tabu ugyan a társadalmunkban, de a szülés utáni depresszió sok anyát érint. A jóga erre is megoldást nyújt?

A gyermekágyi vagy szülés utáni depresszió sajnos sokkal több anyát érint, mint amennyi mer beszélni róla. Tévhit, hogy ez csak azokat az anyákat érintheti, akiknek rossz sorsuk van. Én ugyanúgy megéltem, pedig semmi okom nem volt „bedepizni”, viszont a jógának és a férjemnek köszönhetően ezen sikerült viszonylag gyorsan túllépni. Hiszem, hogy ezeknek az anyáknak is csak egy olyan közösségre van szükségük, ahol megértik és támogatják őket, valamint visszakapják a rég nem látott önbecsülésüket.

Mit jelent számodra anyának lenni? A jógából eredő tudatosságot mennyire tudod kamatoztatni ebben a szerepben?

Az anyaság számomra maga a kiteljesedés, de hazudnék ha azt mondanám, csupa mámor és kacagás. Igenis nehéz beletanulni, még akkor is, ha tudatosan készül rá egy nő. Minden élmény új, és megköveteli a rugalmasságot. A tudatosság abban segíthet, hogy nyitottak és elfogadóak tudjunk maradni az új felé, mert a most születő gyermekek már többet taníthatnak nekünk, mint amennyit tőlünk tanulhatnak. Ha a szülők képesek ezt meglátni és elfogadni, a gyermek érzi, hogy megértik és elfogadják őt, ott kezdődik egy igazán mély és tartalmas szülő-gyermek kapcsolat.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább