Nyitva van a Mackó Kuckó, bújjatok be rajta!

Az interjú megjelent a Klikk Out 2022/05. számában.

A világjárvány elcsendesedése után több kulturális, sport és családi közösségi tér kapott újra erőre. A kicsik és nagyok szinte habzsolják a jobbnál jobb programokat, hiszen az elmúlt időszak igencsak rossz hatással volt a gyerekek szocializálódására, a kulturális és sportesemények megszervezésére. A Mackó Kuckó megalapítója, Pataky Nóra szerint sok esetben a szülőség egyfajta bezártságot, elszigetelődést is jelenthet a külvilágtól, ezért tartja fontosnak a közösségépítést, az együtt eltöltött minőségi időt. A klub első hivatalos programja áprilisban zajlott, akkor a legkisebbek a húsvét apropóján tojáskereséssel hangolódtak az ünnepre.

„A Mackó Kuckó egy két hónapja indult baba-mama klub, aminek a körvonalai már elég régóta rajzolódtak a fejemben, csak a megvalósítás megfelelő helyszínét eddig nem találtam. A tréfa az egészben az, hogy végül engem talált meg a helyszín. Az izsapi közösségi ház egyik munkatársa keresett meg a lehetőséggel, hogy az ott található termek használhatóak bárminemű foglalkozásokra. A válasszal szinte egy pillanatot sem vártam, sőt, teljes gőzzel ráfókuszáltam a tervezésre, szervezésre.

A célunk és a megvalósítás is az irányban halad, hogy a Mackó Kuckó egy olyan kis odú legyen, ami különféle foglalkozásokat, előadás-sorozatokat és közös programokat kínál a 0-5 éves gyerkőcök és szüleik, nagyszüleik számára. Órarendünk kialakulóban van, aminek az első foglalkozása az általam vezetett.

Mackó Kuckó,Nagymegyer,Gyerek,Gyerekfoglalkoztato,Család,Baba-mama

Az általad vezetett foglalkozás a Kerekítő. Mondanál róla többet?

Kerekítő mondókás móka vegyítve tornaszeres játéktérrel és igény szerinti kézműves foglalkozással is. Ez inkább a 0-3 év közötti gyerkőcök részére szól, de a nagyobb testvér is bármikor csatlakozhat, biztosan sok dalocskát fog ismerni az elhangzottakból. Szerdánként 9:00-10:15, vagy 10:30-11:45-ig vannak a foglalkozások, ahol egyelőre nincsenek korcsoportra bontva a kuckózók.

Hogy mi is az a kerekítő? Maga a kifejezés számunkra a világ kerekségét fejezi ki. A kicsik számára a világ elsőként az anyuka ölében, a közös játékban, érintésben, mosolyban, ölelésben kerekedik ki. Ez a meghatározó élmény egy egész életre szól és a felnőttkori boldogulás alapja is. A „Kerekítő” egyébként Kányádi Sándor egyik gyerekversének a címe is, amiben minden játékosan kerek.

Maga a Kerekítő Dr. J. Kovács Judit drámapedagógus országos hálózata, aminek célja a népi mondókák, ölbeli játékok, népdalkincsünk, népi gyermekdalok felelevenítése. Ez a fajta foglalkozás a beszédfejlesztésre, mozgáskoordináció fejlesztésére, az érzelmi intelligencia növelésére, ritmusfejlesztésre irányul.

Óvónők visszajelzése alapján merem állítani, hogy a sok verset és mondókát hallgató, tanuló kisgyerekek sokkal okosabbak, mint azok, akik csak egy-két rímbe szedett ritmust ismernek. Nemcsak a szókincsük, beszédkészségük, de a kreativitásuk, ritmusérzékük, sőt, a gondolkodásuk is fejlődik azzal, hogy a mondókákat szavalják. Mivel a mondókákat, éneket sokkal lassabban mondjuk, énekeljük, így vannak gyerekek, akik hamarabb szólalnak meg énekelve. A további terveink, hogy szeretnénk egy Kerekítő tippentő foglalkozással bővíteni a kínálatot, ahol főképp a néptánc alapjait lehet elsajátítani, és a népi játékokat, 3-5 éves korcsoport részére.

 

Ha jól értem, még nem teljes a klub repertoárja…

Így van, több foglalkozás előkészületei zajlanak éppen. A teljesség igénye nélkül: Óvodás leszek! – óvodára való felkészítés, finommotorika, nagy mozgások, mondókák, napi
rutin. Itt a háttérszakértelmet egy Nagymegyeren elismert óvónő biztosítja
majd. Hangolódó babajóga egy kulcsodi származású, de jelenleg Győrben aktívan dolgozó jógaoktatóval, hangtálakkal, hangfürdővel egybekötve, korcsoportra bontva. Ezt megelőzi majd egy május végére tervezett információs, bemutató előadás. Ezenkívül különféle mozgásfejlesztő tornákat, állapotfelméréseket, nyelvi és rajzos foglalkozásokat is szeretnénk biztosítani.

Ami pedig a szülőket illeti, a közeljövőben várható, egy „Szülők leszünk!” megnevezésű, 7-8 alkalmas szülőfelkészítő előadássorozat. Amire még az édesanyák igényt tartanának, az pedig egy olyan kezdeményezés, ahol a már szülővé vált személyek osztanák meg szüléssel, hozzátáplálással, alvásproblémákkal szerzett tapasztalataikat a szülőség előtt állókkal.

Ez egy szabad csevegő kör, de a pontos formája még csak most körvonalazódik. Több kényesebb, de annál fontosabb téma is terítéken lesz: a meddőség, baba elvesztése, az örökbe fogadás, aminek a boncolgatására, elfogadására szeretnénk szintén alkalmat biztosítani egy online előadássorozattal, amit az „Ölemben várlak” női kör szakembere tartana. Június végén pedig egy nagyobb szabású családi napot tervezünk, több helyben működő szervezettel együtt.

Kövessetek minket a Mackó Kuckó Facebook-oldalán, itt minden aktuális eseményt megtaláltok!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább