Klikk Out Vikkendhouse: Egy playlist sok mindent elárul az emberről

A Vikkendhouse eklektikája folyamatosan lenyűgöz, hiszen mindig találok új, számomra nagyon érdekes zenéket, és mások tapasztalataiból is merítek egy kalappal. A cikk készítése és a mixelés közben pedig megnyugszom, mert a fiatalabb generáció roppant művelt zeneileg. Tegyetek most ti is hasonlóképpen, ismerjétek meg a még nem is húszéves Ninát, olvassatok a zenei kötődéséről és hallgassátok meg tíz kedvencét.

Fotók: Ugróczky István

Nina Stankovská,Vikkendhouse,Zene

Sziasztok, Nina vagyok, nemsokára 20 éves. Kiskoromtól teniszeztem, amit éppenséggel ebben az évben fejeztem be. Emellett mindig jelen volt az életemben a művészet, amely mindig egy más világot nyitott meg előttem a sport mellett. Az utóbbi években a fényképészet és a pszichológia is elkezdett érdekelni, az utazgatást és új helyek felfedezését is hobbijaim közé sorolnám. De röviden azt mondanám, hogy olyan vagyok, mint a zenelejátszási listám – mindenből egy kicsit találtok bennem. ????

Mennyire fontos elem az életedben a zene és milyen a kapcsolatotok?

A zene sok különböző szerepet tölt be az életemben, illetve mindennapjaimban. Szerintem a zene egy a kevés dolog közül az életben, ami képes összehozni látszatra teljesen eltérő embereket (mai napig vannak olyan emberek az emlékeimben, akikre csakis a zenei stílusuk vagy a meglepő dalajánlásaik miatt emlékszem), de képes egyfajta „menedéket” is nyújtani nehezebb időszakokban, mikor az ember teljesen egyedül szeretne lenni, kikapcsolni mindent maga körül. Úgy érzem, teljesen kiegyensúlyozott kapcsolatom van a zenével: képes megnevettetni, néha megsiratni, de akár életem felejthetetlen pillanatait is segít felidézni.

Fel tudod idézni azt, amikor először csorgott bele az életedbe a zene és mélyen hatott rád

Nem biztos, hogy ez az első találkozásom a zenével, de egész biztosan a legemlékezetesebb. Kb. 9-10 évesen kaptam egy Sony Ericsson telefont, ami igaz, hogy arra szolgált, hogy el tudjanak engem érni anyuék suli után, de nekem más is megtetszett benne. Órákig játszottam a beállításokkal, mikor megtaláltam a „zene” kategóriát. A tipikus Nokia stílusú csengőhangok mellett 3 dal volt letöltve akkoriban a telefonba, még hozzá a B.o.B -től az Airplanes, Iyaztól a Replay és a Green Day-től a Wake Me Up When September Ends. Fülesem akkor még nem volt, szóval mindig, mikor kicsit magam voltam otthon, tartottam egy kis koncertet e 3 számmal a szobámban: koreográfia, „drámai kinézés az ablakon”, ahogy az akkoriban menő volt videóklipekben, minden megvolt. Ezek után kaptam egy rádiót, amiben gyakran a bátyám szobájából „kölcsönvett” CD-ket hallgattam, amiken főleg a klasszikus 90-es és 2000-es zenék voltak, mint például Backstreet Boys, Destiny’s  Child, New Radicals, Daft Punk, Nelly… Manapság ezeket már főként csak nosztalgiából szoktam hallgatni, de azért barátokkal énekelni ezeket autózás közben – leírhatatlanul jó érzés. ????

Voltak eddig ilyen-olyan zenei korszakaid? Melyik volt a legjelentősebb?

Nem nevezném őket kimondottan korszakoknak, de gyakran előfordul a mai napig, hogy találok egy új előadót, agyonhallgatom az összes számát, utána kell legalább pár hónap pihenő tőle. Tudom, nagyon rossz szokás. :D. Így voltam például a Don’t Trust Butterflies együttessel, akiket kb. 2 éve ajánlott egy haverom, hogy osztálytársa írt 1-2 dalt, hallgassam meg, szerinte tuti bejönne. Nem tudtam elhinni, hogy velem egyidős srácok írtak olyan fülbemászó dalokat, és azért tartom jelentősnek, mert ebben az időszakban kezdtem jobban érdeklődni alter illetve indie rock zene után.

Van olyan műfaj, amivel sosem tudtál azonosulni?

Sohasem hallgattam country-t, nem is volt róla úgy igazából véleményem, de nem is olyan rég utaztam haza Amerikából, ahol több hónapot töltöttem, és megismerkedtem a zsánerrel, akarva-akaratlanul. Így mondom: azóta biztos nem kerestem rá John Denver nevére, és nem is tervezek – többször hallottam csapattársam autójában a Take Me Home, Country Roads című dalt, mint valaha akartam volna.

Nina Stankovská,Vikkendhouse,Zene

Gyakran jársz koncertekre? Mi volt eddigi életed legnagyobb zenei, vagy koncertélménye?

A sport miatt az elmúlt években sajnos nem volt időm sok koncerten részt venni, de a legjobb élményem ezen a téren nem is olyan rég volt. Mindig meg akartam tapasztalni egy koncert hangulatát magam, leállni egy sarokba és igazán élvezni a zenét, megfigyelni az énekest vagy a bandát. Amerikában adódott egy ilyen lehetőségem, az egyetemista városban, ahol laktam, fellépett egy három srácból álló banda, akik hozzám hasonlóan szintén elsősök voltak, mikor úgy döntöttek, ott hagyják az egyetemet, és létrehozzák a The Happy Fits együttest. Indie rock zsánerben játszanak, és számomra elképesztően érdekes volt, hogy a dobos és gitáros mellett az énekes csellón játszott. Nagyon családias, kis helyen eszméletlen jó hangulatot és bulit csináltak a srácok. Koncertjük után volt alkalmam beszélgetni is velük, és valahogy így képzelem el az igazi művészeket – akik olyan beleéléssel és szenvedéllyel beszélnek a zenéről, mint ők az este.

Mennyi időt töltesz zenével, és miket hallgatsz főleg?

Lényegében egész nap hallgatok zenét, vagy mondhatnám, hogy éjjel még gyakrabban, mert akkor tényleg minden nyugodt körülöttem, és oda tudok figyelni a zenére, a mondanivalójára. Akik szoktak velem találkozni, vagy akár kint látni, észrevehették, hogy a fülhallgatóm már a nyakamra, illetve a füleimre nőtt… Hangulatomtól függ, de szerintem ami minden nap megszólal a fülhallgatómban, az a Childish Gambino, Oliver Tree, Elefánt, The Neighbourhood, The Kooks…

Szerinted a zene bír személyiségformáló hatással? Mennyire tartod fontosnak, hogy választékos zenefogyasztóvá váljunk, avagy keressük az utunkat a zenével?

Szerintem hatalmas személyiségformáló hatása tud lenni a zenének, hiszen nem véletlenül szokták mondani, hogy milyen sok mindent tud elárulni egy playlist az emberről, sokaknak alapvető önkifejezési módszer az életében. Többek közt szerintem azért is fontos választékos zenefogyasztóvá válni, mert sokat segíthet a mélyebb önismeretben (pl. miért tetszik ez a szám vagy milyen érzést vált ki bennem, ha meghallom), a megfelelő zene nyújthat egyfajta biztonságérzetet, megnyugvást, vagy esetleg teljes felszabadulást.

Térjünk a mixre, amitíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Hát őszintén, 10 kedvencet választani szinte lehetetlen szerintem, túl sok jó és főleg különböző szám van. Próbáltam olyat összeállítani, amit akár minden nap meg lehet hallgatni, elegendően pörgős, elegendően lassú mix. Remélem, tetszeni fog! ????

 

A MIX:

TRACKLIST:


1. The Mamas & The Papas – California Dreamin’
2. Lime Cordiale – Robbery
3. Elefánt – Plüss
4. The Strokes – Bad Decisions
5. half.alive – still feel
6. Mac Miller – Weekend
7. The Kooks – Naive
8. Cage The Elephant – Cold Cold Cold
9. Krúbi – Copfocska
10. Milky Chance – Colorado

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább