Eldöntöttem, hogy erős leszek, mert az nagyon egészséges

Fotó: Pixabay.com

Eldöntöttem, hogy erős leszek, mert az nagyon egészséges. Mondja Voltaire. Ja, nem. Voltaire azt mondta, hogy boldog leszek, mert az nagyon egészséges. Mindegy is. Én azt döntöttem el, hogy erős leszek, mert az egészséges is, és még boldog is leszek tőle. Win-win, ahogy a művelt magyar mondja.

Erősnek lenni saját magamért és a sajátjaimért csak boldoggá tesz! Ez biztos.

Müller Péter írja egy helyen, hogy az erősek mintegy rádiójelként sugározzák ki a külvilág felé erejüket, ami aztán vonzza feléjük a többieket. Ebben is biztosan van valami.

Az, hogy erősek leszünk-e egy bizonyos helyzetben, vagy úgy általában, ugyancsak döntés kérdése. Eldöntheted, hogy boldog leszel, hogy erős, nyitott, elfogadó és szerető. Ez mind-mind döntés kérdése is.

Nem, nem! Már vitába is szállok veled, nem hagyom, hogy végigmondd, még magadban sem. Nem a körülmények hibája, ha híján vagy ezeknek. Messze nem!

Nem a szüleid a hibásak, akár vannak, akár nincsenek. Sem a rasszod, sem a nyelved, sem a születési helyed nem tehető felelőssé azért, ha üres a szíved. Az egyedüli, aki képes megtölteni, az egyedül te vagy! Te! És senki más.

Holnap reggel, amikor arcmosás közben a mosdókagyló fölé hajolva azon töprengsz majd, hogyan birkózz meg az aznapi teendőkkel, gondolj inkább arra, hogy állsz majd hozzájuk. Nemcsak a feladatokhoz, hanem magukhoz az emberekhez is. Arra, hogy milyen leszel majd velük, hogy reagálsz majd, hogy viselkedsz, hogy mutatsz-e feléjük végre egy kis törődést, megértést, figyelmet, és szeretetet. Hidd el, a megoldáshoz sokszor csak ennyi kell. Egy kis figyelem, őszinte odafordulás és szerető kezdeményezés. Ez a hozzáállás merőben új utakat nyithat meg, régen lelakatolt zárakat törhet fel, fáradt és közönyös szíveket, érdektelen viszonyokat tehet újra felszabadulttá, amivel mindannyian csak gyarapodhatunk.

Ha Te reggel, ott, a tükör előtt elhatározod tehát, hogy ma jobban odafigyelsz a többiekre, derűsebb leszel, bizakodóbb és támogatóbb, már megtetted az első lépést egy jobb világ felé. De ha nem is a világmegváltás a célod, az biztos, hogy a környezeted, a családod napját víg kedéllyel és napsugárral töltöd majd meg, még akkor is, ha kint zord idő tombol.

De ehhez bizony erő kell! Egy saját magadból építkező önálló erő, amivel képes vagy eldönteni, hogy a mai nap más lesz, mint a többi, és az azt követő és az azt követő is. S hogy honnan veheted ezt a világformáló, megváltó erőt? Nem tudok én sem biztos receptet erre. Mégis azt mondanám, azt a trükköt alkalmazzuk, amivel a félelmeinket is képesek vagyunk megszelídíteni. Először tettessük, hogy nem félünk, a többit az idő oldja meg. Tehát első körben tegyünk úgy, mint aki erős, hogy újra eszünkbe jusson, milyen is volt valaha erősnek lenni. Adjuk át magunkat az érzésnek, majd valóban higgyük el, hogy ez a képesség bennünk van. Ha így teszünk, rájöhetünk végre, hogy ez a teremtő erő mindig is a birtokunkban volt.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább