Rendhagyó útinapló a Sellaronda tövéből

Három éjszakára érkeztünk Olaszországba, hogy végigsíeljük az egész világon ismert Sellaronda nevet viselő körutat, amely több települést érint, és amely könnyebb és nehezebb pályaszakaszokra oszlik, óramutató járásával ellentétesen megy a könnyebb. Hogy érthető legyen, megszámoltuk, 13 felvonót (leginkább kabinosak) kell használni a rövidebb szakaszhoz, ennyire hosszú a Sellaronda!

Az első napunk reggelén süvítő szél hangja akart eltántorítani attól, hogy felmerészkedjünk a hegyre, tudni kell épp csak haladó szintű síelő volnék, így, hogy elérjük a Sellaronda kezdőpontját is négy pályán csúszunk le. A szél elérte, hogy lezárják a legmagasabb pályákat, hiába vagyunk eltökéltek, a Sellaronda ezen a napon nem teljesíthető!

A kölcsönzőben olyan sílecet kaptam, amely karbonszálas, a srác, aki kiszolgált, nagyon optimistának tűnt velem kapcsolatban, olyan technikai kérdést is feltett, hogy nagy ívben, vagy gyors, kis váltásokkal szoktam-e síelni, én meg magamban csak annyit mondtam, hogy szoktam, de általában csak úgy, hogy becsukom a szemem és dicsőítem az Istent, ha lejutok a dombról.

Ezzel a karbonszálas síléccel a nap folyamán sokat szemezek, szinte fáj is a szívem, amiért vissza kell adnom majd, azért is látom csinosnak, mert folyamatosan azokat bámulom, miközben siklok le a több kilométeres pályákon. Alapból nem vagyok egy beszari csaj, csak hát három éve síelés közben törtem el az ujjam, és megtapasztaltam a halálfélelmet leceken állva, na ebből jövök én lassan vissza, szó nélkül, teszem a dolgom, csigatempóban, de csúszom, és néha még arra is vetemedek, hogy megnézzem a bennünket körülvevő természeti csodát, itt a Dolomitok közt, és ne stresszeljek folyamatosan.

Miközben harcolok a saját démonjaimmal, megtapasztalom, hogy gyenge a gyomrom, így a kabinos felvonó akadozásakor, a himbálódzás már-már félelmetes perceiben beüt az émelygés, ami fokozatosan felér egy rotavírus okozta rosszulléttel, egész nap kísért az állapot, onnantól rettegek ezektől a szerkezetektől, és ha lehet, csak nyitott felvonót használunk.

A párom sem szerette volna ugyanis megélni azt, hogy utánam kelljen a kabint takarítania, zacskó híján (főnyeremény vagyok, tudom)!

És akkor jöjjön a legviccesebb történetem! Ugyanis az egyik nyitott, négyszemélyes felvonó végén vártam, hogy lassuljon a tempó, csak hogy kicsússzak belőle, de ez nem történt meg, és már fordult is a kör, vitt volna lefelé a felvonó! Ami nyilván nem volt jó megoldás, úgyhogy ugranom kellett, amíg lehetett! Elképzelhető, hogy eddigi életemben még nem szereztem rutint síugrásban sem, szóval úgy csattantam le a felvonó lábánál a hóba, hogy kisebb földrengést okoztam. Meg is állt a felvonó miattam, míg feltápászkodtam, és intettem a jóképű olasznak, hogy indíthatja, úgy néz ki, minden csontom ép, túléltem, most még nem kell a hegyimentő, az meg lazán visszajelzett, hogy perfecto!

A párom meg teljes nyugalommal, széles vigyorral megállapítja, hogy nem tudta, hogy szólnia kell, amikor kiszállunk! Mondanám, hogy ez volt a nap fénypontja, de legalább tudok a bénázásaimon mosolyogni!

Teljesen őszintén, itt turistaként semmire sem lehet panasz. Mindenre is gondolnak az olaszok, a hegyek csúcsán gluténmentes ételeket találok a hüttékben, profi a kiszolgálás, tisztaság van, kedves személyzet. Hol olaszul nyomjuk ( amit tudunk), aztán van, hogy zavaromban becsúszik az angol mellé néha egy két német szó is. Egy nyelvész könyvnyi anyagot gyűjtene a beszédemet elemezve, az biztos! De jó ez így!

Végiggondolva a napot, visszaidézem a részleteket! A pillanat, mikor éreztem, hogy a nyitott felvonón ránk nyomuló orkán erejű jeges szél (70 km/óra) hamarosan Dorothy sorsára juttat, és csak Óz juttathat haza, vagy megvan a pillanat, amikor tudatosítom, ahogy ropog a hó a síléc alatt, vagy épp az egyik teraszon forró teát iszogatva megértem, hogy micsoda áldás itt lenni és végre feloldódom, nem gondolok csak a veszélyekre, és képes vagyok látni, nemcsak nézni, szóval a tapasztalások miatt érdemes kimozdulni a komfortzónámból.

Van az a pillanat, amikor tudatosul az emberben, hogy az élet kalandok nélkül szürke, s kellenek a kihívások, mégha az elsőre nem is tűnik élvezhetőnek!

Elmondhatatlan milyen szép itt a környezet. Magas hegyek, más a színük, formájuk, mint mondjuk a Tátrának, és most hóval fedve, szikrázó napsütésben látni a gleccsert is, amely ott tornyosul felettünk,és őrzője megannyi emberi sorsnak, látszólag mozdulatlanul.

Délután ötkor, a reggeltől tartó síelés után, jó lerúgni a sícipőt, s forró zuhanyt venni. Fél kilenckor mindketten úgy alszunk, mint egy csecsemő.

KAPCSOLÓDÓ:
Mi a fene az a Sellaronda és mit keresek én Olaszországban? 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább