Péntektől változnak a határátlépés feltételei

Péntektől, február negyedikétől alaposan átalakulnak a határátlépés feltételei. A ma7.sk portál szerkesztői összegyűjtötték, mire kell számítani a határátlépésnél. (Forrás: ma7) 

COVID-pass


– Változik a COVID-passok érvényességi ideje.

Szlovákia, az Európai Bizottság javaslatára, 12 hónapról 9 hónapra rövidítette le érvényességüket. Február elsejével minden tömegrendezvényen, szolgáltatás igénybevételekor, OTP-rendszerben működő munkahelyen vagy üzletben már a kilenc hónapos határidőt veszik figyelembe. Február negyedikétől határátlépéskor is ez a határidő érvényes, így, aki tavaly február elseje és március 31-e között kapta meg oltásait, annak péntektől tulajdonképpen lejárt az igazolványa.

 

Határátlépés


– Megszűnik az omikron-rizikós országok listája.

Tekintve, hogy a Dél-Afrikából indult variáns mára egyértelműen egyeduralkodó Európában, tulajdonképpen okafogyottá vált emiatt külön listát fenntartani. Ez azt jelenti, hogy az ilyen országokból hazatérők vagy beutazók számára fenntartott korlátozások is megszűnnek.

– Megszűnik a kötelező házi karantén azon beutazók számára, akik nincsenek beoltva, de kevesebb mint 180 napja átestek a betegségen és ezt igazolni is tudják. A betegségen átesettekre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a teljesen, azaz három oltással beoltottakra.

Ne feledjük, az átesettség igazolásához továbbra is pozitív PCR-teszt eredményére van szükség. Ennek hiányában nem kérhető a hivatalos átesettségi igazolás, birtokában viszont szabadon lehet közlekedni a határokon.

– Az eHranica-rendszerbe továbbra is regisztrálni kell: félévente legalább egyszer.

Ha Ön nincs beoltva vagy nem tudja igazolni, hogy legyőzte a betegséget, akkor minden beutazás után kötelező regisztrálni az eHranica-rendszerbe.

A cikk folytatódik a dunaszerdahelyi.sk oldalon.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább