„Tizenegyszeres szlovák bajnok vagyok birkózásban” – interjú a dunaszerdahelyi klub fiatal edzőjével, Hakszer Balázzsal

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A huszonhárom éves Hakszer Balázs 2006-ban ismerkedett meg a birkózás világával. Számos sportág közül ebben találta meg a saját szenvedélyét, hiszen az első edzés után édesapja hatására aktív sportolóvá vált. A 2022-es évtől a dunaszerdahelyi klub trénere lett, ahol a legkisebbeknek tart edzéseket heti szinten. Hakszer Balázs fiatal birkózóként gazdag sportmúlttal rendelkezik, aki örömmel mesélt az interjú során a sikereiről, a birkózás előnyeiről és az utánpótlásról.

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/feburári számában.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a birkózással?

A birkózás világába először 2006-ban kóstoltam bele, amikor körülbelül 7-8 éves voltam. Már az első edzés magával ragadott, hiszen megtetszett a sportág kivételes szépsége. A következő évben ennek a szeretetnek és a kitartásnak köszönhetően elindultam egy hazai versenyen, ahol harmadik helyezést értem el. Hozzátenném, hogy annak idején nagyon nehéz volt egy-egy versenyre a felkészülés, hiszen eleinte csak hárman voltunk és a saját súlycsoportban külön edzésekre kellett járnom.

Mi motivált arra, hogy kiemelkedővé válj ebben a sportágban?

Elsősorban fontosnak tartottam, hogy elkezdjek valamilyen sportot, és folyamatos mozgásban legyek. Kijelenthetem, hogy a legnagyobb húzóerőm az édesapám volt. Mindig arra motivált, hogy próbáljam ki, majd ha tetszik a birkózás, járjak hűségesen az edzésekre. Az első pillanattól kezdve úgy éreztem, nem kell noszogatni, hiszen örömmel gyakoroltam és sajátítottam el a különböző technikákat. A szóban forgó dunaszerdahelyi birkózóklubnál kezdtem a pályafutásomat, soha nem voltam más klubnál és nem is szeretnék máshová leszerződni, hiszen hű maradtam hozzájuk.

Kijelenthetjük, hogy már fiatalon is igazán nagy sportmúlttal rendelkezel. Mesélnél a sikereidről és az elmúlt évek birkózásairól?

A legnagyobb sikereim közé sorolnám, hogy országos szinten tizenegyszeresen mondhatom magaménak a szlovák bajnoki címet, illetve több nemzetközi versenyen is részt vettem klubszinten mint válogatott sportoló.

Időközben négyszer jutottam el Európa-bajnokságra és egyszer világbajnokságra is. Aktív sportolóként örömmel készültem a 2018-ban Nagyszombatban megrendezett hazai világbajnokságra, de a verseny első meccsét követően lesérültem, kiugrott a könyököm, így nem tudtam eredményt elérni.

Minden sportágnak megvannak az előnyei és hátrányai. Szerinted a birkózásnak melyek ezen jellemzői?

Aki fiatalkorban, akár már 6-7 évesen elkezdi a birkózást, annak az az előnye, hogy megismerkedik a sporttal, folyamatos mozgásban van, leköti az energiáját és új barátokat szerez. A későbbi években, úgy 11-12 éves korban érkeznek a választott sportág hátrányai is, hiszen nem lóghatsz annyit a haverokkal, edzésekre kell járnod, le kell mondanod a finomabbnál finomabb ételekről, hogy formában tudd tartani magad. A legfontosabb mégis az, hogy kitartónak kell maradnod. Kijelenthetjük, hogy mindez sok lemondással jár, de aki elég elszánt, annak ez nem lehet akadály. A sérüléseket illetően a leggyakoribb a karfiolfül, a térdsérülések és az ujjtörések.

Mikor kezdtél edzőként tevékenykedni a dunaszerdahelyi birkózó klubnál?

Visszagondolva a 2019-ben kezdődő pandémiára, jócskán hátráltatta a sportolási lehetőségeket. Aktív sportolóként meg kellett élnem, hogy nem voltak edzőtáborok, sőt edzések sem. Az elképzeléseim sem úgy alakultak, ahogy szerettem volna. A helyzet apropójaként elkezdtem dolgozni, hiszen döntést kellett hoznom a covid által kialakult helyzetben is. A klubbal megegyeztünk, hogy egyelőre az aktív sportolást abbahagyom, de felajánlották, hogy próbáljam ki magam edzőként.

2020-ban elvégeztem a testnevelési egyetemen egy edzői kurzust, így megkaptam az ehhez szükséges képesítést. Eleinte besegítettem a többi edzőnek a tréningek lebonyolításában, konkrétan Hakszer Tibornak, aki azelőtt a nevelőedzőm volt. Ez év elejétől, azaz a 2022-es évtől pedig már teljes egészében edzőként is tevékenykedem a kicsik körében.

Jelenleg heti egyszer tartok felkészülést a fiatalok számára. A legfiatalabb tagunk 5 éves, a legidősebb 11, de ők idővel felkerülnek az idősebb gyerekekhez, Gaál Attila és a Vajas József edzők csoportjába. Ettől függetlenül az idősebb korosztály edzéseibe is besegítek, ha a helyzet megköveteli.

Jelenleg hány aktív taggal rendelkeztek?

A létszámot tekintve nehéz pontos választ adni, hiszen ez hétről hétre változó. Valaki elkezdi az egyik héten, a másik héten befejezi. A kis csapatunkba ennek ellenére jelenleg 11-12 gyerek tartozik. Ha a többi generációt és csoportot is megfigyeljük, akkor körülbelül 40-50 közötti csoporttaggal büszkélkedhetünk.

A csoporttagok között vannak sikeres tehetségek, akik jó eredményeket értek el versenyeken?

A versenyeket és a sikereket figyelve már kétszer lettünk az elmúlt időszakban az év bajnokcsapata. Ez annyit jelent, hogy Szlovákián belül van 21 aktív birkózói klub, azok között mi lettünk 2019-ben és 2021-ben éves szinten a legjobbak és a legkiemelkedőbbek.

Ez attól függ, mennyi pont gyűlik össze különböző kategóriákban a versenyeken. A szövetség mindezt pontozza, és év végén egy összeállítást készít belőle. Egyéni szinten nagyon erős utánpótlás épül. Vannak azok a srácok, akik kötelezően hozzák a bajnoki címeket az U15-ös korosztályból. A legidősebb korosztály jelenleg az U23-as. Meg kell említenem, hogy országos szinten Dunaszerdahelyen vannak a legügyesebb lányok. Az egyik közülük Hegedűs Réka, aki a tavalyi évben részt vett az Európa-bajnokságon, ahol a 8. helyet érte el, majd a világbajnokságon is 10. lett. Junior fiúk között Csörgő Tamást emelném ki név szerint, aki szintén az Európa-bajnokságon a legjobb tíz között volt.

Hogyan képzeljünk el egy edzést?

A tréningekre nagyon nagy hangsúlyt fektetünk. Mikor megérkeznek a kis birkózók, a legelső, hogy kezet fognak az edzővel. Bejönnek az öltözőbe, egyenruhába öltöznek, majd jöhet a mérlegelés. Ez elengedhetetlen minden edzés előtt. Négykor sorakozó, elmondjuk mi vár rájuk az edzés során és a további hetekben, akár a versenyidőszakokat is beleszámítva. Kiválasztunk egy csoporttagot, aki megtartja a bemelegítést, ez minimum az első 10-20 perc. Szétosztjuk, hogy ki mit fog csinálni. A januári és a februári hónapban az erősítésen és az erőnléten van a hangsúly. Majd a későbbi hónapokban áttérünk a kondira és a különböző technikák elsajátítására. Technika alatt annyit értek, hogy megismerkedünk a birkózói kombinációkkal, és igyekszünk majd idővel megismertetni ezeket a fiatal tehetségekkel. Mindig azt mondom, hogy kettő biztos fogásnak kell lennie, de ettől függetlenül a többi módszert is jó, ha ismeri a sportoló.

Mi lenne az az egy gondolatmenet, amivel az embereket arra motiválnád, hogy kóstoljanak bele a birkózás szépségébe?

Elsősorban azt ajánlom, hogy jöjjenek el egy edzésre, próbálják ki magukat a birkózás világában. Tapasztalják meg, hogy mi mindent tartogathat ez számukra. Fontos az elegendő kitartás, és hogy ne adják fel az első bukkanónál. Ezt a szülőknek is ajánlanám, hiszen ösztönözni kell a gyerekeket arra, hogy járjanak az edzésekre, és ne csak az első tréningre hozzák el őket. A birkózás igazán hatalmas önfegyelmet képes ajándékozni, és ha ezt megtanulják, csak a javukra válhat.

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább