Klikk Out Vikkendhouse: 5:30-tól alvásig zene szól

Mai vendégem egy dunaszerdahelyi srác, akiről már mesziről ordít a stílus. Öltözködése, tetoválásai, attitűdje – mintha magamat látnám jó pár évvel ezelőtt (persze tetkók nélkül). Katona Gergely a fekete zene rajongója, de vágja-keni a jelenlegi műfajokat és irányzatokat is. Óriási nagy örömömre szolgál, hogy a 222. epizód az ő nevéhez és kedvenc zenéihez fűződik.

Fotók: Ugróczky István

Vikkendhouse,Katona Gergely,Zene

Sziasztok, Katona Gergely vagyok. Jelenleg irodai munkát végzek, ami hébe-hóba szürke tud lenni, és levesz az életről, pont ezért szeretem színesíteni pár trackkel.

Emlékszel az első impulzusra, amikor a zene különösen hatott rád?

Az első pozitív behatásra nem emlékszem, ugyanakkor vannak szuper gyerekkori emlékeim, amelyek a zenéhez köthetők. Például ahányszor megszólalt a Scooter a papámnál, mindig felkapott, és ugrált velem az ütemre, vagy amikor apummal egy Tankcsapda-CD hallgatása közben Bionicle-t raktunk össze. Véleményem szerint elég későn érő típus voltam zenei téren, szóval nem mondanám, hogy ezek hatására kezdődött volna el bennem a mára kialakult zenei ízlésem.

Hogy indult a zenei fejlődés nálad? Milyen műfajokért rajongtál tiniként?

Tiniként elég változó volt az ízlésem. Alapiskola elején ömlesztve hallgattam zenét, „mindegy, mi, csak szóljon“ alapon, ugyanis ekkor még minden zsáner friss volt, élveztem mindet. Majd később apum hatására elérkeztem a rock, metal és különböző alfajaik c. fejezetemhez, ahol a Three Days Grace volt a főszerepben. Ezután jött egy őrült dubstep-korszak, ami nem tartott sokáig, de annál intenzívebb volt.

14 éves koromban kezdtem el kosárlabdázni, amikor az egész kultúra beszippantott, és ennek hatására elkezdtem rapet/r’n’b-t hallgatni, ami a mai napig a fő zsánerem.

Játszol hangszeren?

Sajnos semmilyen hangszeren nem játszom, de mindenképp szeretnék egyszer megtanulni dobolni.

Melyek azok a zenei műfajok, amelyek mostanság számodra egyértelműen a legközelebbiek, és melyek azok, amikkel sosem tudnál azonosulni?

Nálam a stabil zenei műfaj, ahogy már említettem, a rap és az r’n’b, ezek jöhetnek bármilyen mennyiségben, ezeken kívül hangulatomtól függően szoktam hallgatni jó öreg alternative rockot, olasz rockot (Måneskin), péntekenként egy kis LL Juniort, de utóbbi időben előfordult olyan, hogy pöppet rákattantam a d’n’b-re, amit egész idáig elítéltem (hibázni emberi dolog).

Műfajok, amivel sosem tudnék azonosulni, nálam egyértelműen a mulatós és a country. Egyszerűen nem tudom megtalálni magam bennük.

Vikkendhouse,Katona Gergely,Zene

Eddigi életed melyik szakaszára volt legnagyobb hatással a zene?

Mindenképp a tinikorból a felnőttkorba való átmenetnél volt a legnagyobb hatása a zenének, ugyanis egyelőre ez a legstresszesebb időszak az életemben. Egyre nagyobb felelősség, a nyomás, az elvárások…

Mind-mind próbál leépíteni, de a zene átmeneti kiút ebből.

Mi volt életed legnagyobb zenei élménye?

A legnagyobb zenei élményem a 2018-ben megrendezett Sziget Fesztivál volt, ahol fellépett Kendrick Lamar, aki a kedvenc előadóm. Sajnos technikai okok miatt rövidebbre sikeredett, mint alapból lett volna, de az az energia, amivel fellépett a színpadra, az valami eszméletlen volt. Remélem, még hallhatom őt élőben… például az új albumának a turnéján… már ha valaha ad még ki egyet. 😀

Milyen felületeken hallgatsz zenét manapság, és mennyire van jelen a mindennapjaidban a zene?

Az alap platformom a Spotify, hatalmas választék, csomó playlist, viszont ha valami különlegeset keresek, pl. remixet, mashup-ot, vagy akár bass boosted/slowed+reverb verziót, akkor a Youtube-on kezdek el kutatni. Nem fogok túlozni, reggel 5:30-kor kelek hétköznap, 5:45-kor az autóban már ordít a zene, majd egész nap jóformán csak fülhallgatóval látni.

Szerinted mindegy, mit hallgat az ember? Bír a zene bármilyen formáló hatással?

Véleményem szerint a zenének van jellemformáló ereje, és a különböző zsánerek más-más embereket „nevelnek“.

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

A Top 10-emet egyszerű logika alapján válogattam, amivel annyi volt a gond, hogy időigényes volt, ugyanis először leveszekedtem a fejemben, hogy ki a top 10 előadóm jelenleg, majd bedobáltam egy playlistre ezektől az előadóktól a kedvenc számaim. Elkezdtem hallgatni őket, és mentem sorba, amelyik számot jobban éltem, az maradt. Így szépen lassan végigmentem a 10 előadó zenéin, és elkészült a lista.

 

ÜZENET A MIXHEZ:

Köszönöm szépen Ákosnak, hogy rám gondolt az e heti Vikkendhouse-zal.
Remélem, sikerült valami újat mutatnom nektek, és remélem, hogy tetszeni is fog… ha nem, az se baj…ízlések és pofonok. Pacsi!

 

A MIX:

Spotify playlist

TRACKLIST:


1. Brent Faiyaz, DJ Dahi feat. Tyler The Creator – Gravity (feat. Tyler, The Creator)
2. 21 Savage, Metro Boomin feat. Young Thug – Rich Nigga Shit
3. Drake, Giveon – Chicago Freestyle
4. Future – Too Comfortable
5. Warren G feat. Nate Dogg – Regulate
6. Kanye West feat. Syleena Johnson – All Falls Down
7. Aminé feat. slowthai, Vince Staples – Pressure In My Palms
8. A$AP Rocky – Lord Pretty Flacko Jodye 2 (LPFJ2)
9. JID, J. Cole – Off Deez
10. Kendrick Lamar – i

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább