Kreatívan és megbízhatóan – A Konstat és az Inportante cégek együttműködése

PR-CIKK

Egy fővárosi presztízs banképület átépítése mindenképpen nagy kihívás. Nagyon fontos, hogy milyen partnerek ráznak kezet egy ilyen projektre. A Konstat tervezőiroda és az Inportante cég – bár mindketten dunaszerdahelyi székhellyel rendelkeznek – az UniCreditBank pozsonyi székházának átépítése során találkoztak. Szelle Erika mérnöknőt kérdeztük a tervezési és az építkezési munkálatokról.

Mikor és hogyan jött létre a Konstat és Inportante cégek együttműködése?

A UniCreditBank dunaszerdahelyi bankfiók átépítésekor találkoztunk először, amelyet számos közös munka követett szerte az országban. A legfontosabb talán Pozsonyban, a Šancová utcai tizennégy emeletes épület beltéri átépítése. A tervezési munkálatok elkezdésekor betekintést kaptunk a prágai csoport segítségével a Filadelfie és a Microsoft épületeibe is. Itt élőben láttunk olyan modern, a mai kornak megfelelő könnyed, színes, de gazdaságos épületeket, amelyekben az alkalmazottak nagyon jól érezték magukat.  Ezek nyitott irodaként, úgynevezett „open office” -ként működnek. Ilyen típusú terek fő filozófiája a jobb munka-magánélet-egészség egyensúly megtartása.

Az épületen belül lehetőség van sportolásra, pihenésre, masszázstermek és különféle étkezési és találkozási központok használatára. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekmegőrzésre is. Ezt a szellemiséget kellett átintegrálni a bank szlovákiai székházába.

Mutassuk be tehát, hogy a pozsonyi UniCreditBank főhadiszállásának beltéri átépítését.

Ez egy tizennégy emeletes épület, plusz földalatti négy szint mélygarázzsal. Ezt a munkát három éve kezdtük meg közösen, lépésről lépésre haladva. A mai napig tart. Minden szintnek van egy hasonló gondolata a központi „Central plaza”, amely egy közösségi teret takar étkezőrészleggel, pihenőzónával és a beszélgetésekre, valamint a kommunikációra alkalmas „meeting booth” és „phone booth”-okkal. Ezeken a részeken egy nagyon jól bevált faborítást, a Hamilton tölgyet alkalmazzuk. Az álmennyezet nélküli magas terek egytől egyig LED lámpatestekkel vannak ellátva, modern anyagból, design tervezőktől. A kárpitos bútorzat szintenként változik szín és struktúra szerint. Sok színnel dolgozunk, például a kék, a narancs, a lila és a piros több árnyalatával. A zöld színt, amely nagyon fontos a munkakörnyezetben, mohával borított falakkal oldjuk.

KOnstat,Inportante

Milyen az együttműködés a két cég között?

Gocoň Péter mérnök által vezetett Inportante cég nagyon ügyes szakemberekkel rendelkezik, ez megmutatkozott a munkálatok során is. A beltéri átépítések precizitást igényelnek, tiszta környezetben kell dolgozni, vigyázva különböző mesterek munkáira.

Jelenleg a bejárati részen dolgozunk. Itt egy új beépített liftet is kivitelezünk. A beltér tükörborítással, élő zöldfallal és szökőkúttal lesz ellátva, természetesen új méretre szabott bútorzattal. Kellemes légkört teremtünk az ott várakozóknak.

Nem beszéltem még a technológiai és a biztonsági berendezésekről. Jelen esetben nem csak a tűzbiztonság, hanem a bank által előírt adat és információtechnológiai rendszer képezi ezeket.

Rengeteg anyagot mozgattunk meg fel és le, a légtechnikai berendezéseket helikopter segítségével tudtuk kicserélni a tetőrészen.  A pozsonyi vasúti főállomás alatti belvárosban nem lehetett daruval dolgozni, de megoldottuk ezt is. Egy dunaszerdahelyi alvállalkozó vezényelte le. Szerintem ez egy nagyon jó együttműködés.

Üzenete: mindegy, hol van az adott cég székhelye, ha minőségi munkát végez, akkor bárhova eljuthat, elhívják.

KOnstat,Inportante

Az Ön által említett hatalmas épület több évtizedre meghatározhatja az adott utca, de akár a város látképét is. Az épületeknek van funkcionalitásuk és filozófiájuk, továbbá meg kell találni a módját, hogy összhangban legyen a használók igényeivel. Milyen üzenetet közvetít az Ön által említett UniCredit bank épülete?

Ez az épület már eleve dupla üvegfalú homlokzati szerkezettel épült, amely között áramlik a levegő a felső szintekre. Egy alumínium homlokzat borítja, és remek dolog, hogy ez a huszonöt éves anyag a mai napig minőséges, nem kell javítani, cserélni – kiállta az idő próbáját. Az épület homlokzata és szerkezete vasbeton konstrukció, amely minden szinten megfelel a mai kor biztonsági előírásainak is. Ennek az épületnek szinte csak a nyers szerkezetét hagytuk meg, a padlót, az álmennyezetet és a falakat kivettük. Komplett légtechnikai és elektrotechnikai berendezéseket is oldottunk.

Az átépítés során nagyon odafigyeltünk, hogy az anyagválasztásban, a színekben, a bútorok kiválasztásában, és magában a kivitelezésben is a lehető legjobbat nyújtsuk.

Természetesen az alkalmazottak ízlésétől függően vannak pozitív és negatív kritikák, de véleményem szerint, ami ma modernnek számít, az pár év múlva már nem lesz az. A pénzügyi szféra gyors fejlődését látva nem is az a cél, hogy évtizedekre tervezzünk.

Szakmai szempontból hogyan emlékszik majd vissza erre a munkára a jövőben?

Személy szerint jó érzéssel tölt el ez a megbízatás, mindent megfelelően sikerült megtervezni és kivitelezni. Persze, az ilyen típusú munka egy taposómalom, mindent gyorsan, naprakészen kell oldani. A bank részéről nagyszerű emberekkel találkoztam, akik magas szakmai színvonallal rendelkeznek. Mindig feldob engem a haladás, amit ma megbeszélünk, az holnap beépül, holnapután pedig használatba kerül. Fontos, hogy egy olyan vonzó munkahelyet teremtsünk, amely segíti a megrendelőt céljai elérésében.

KOnstat,InportanteElérhetőségek: 
https://www.konstat.sk/
https://www.facebook.com/konstatsro

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább