Csodavárás helyett – hogyan kerülhetsz közelebb a „jó” élethez a coaching segítségével?

PR-CIKK

Mozgalmas karrierút van Poór Judit mögött, hiszen az életmód tanácsadó-jogász szakember volt fent és lent, közben pedig felépítette coaching vállalkozását és személyes márkáját. Mára a coaching és a tanácsadás élete megkerülhetetlen részévé vált.

Honnan is indultál?

Eredeti szakmámat tekintve jogász vagyok, a segítői tevékenységemet megelőzően dolgoztam ügyvédi irodában, közigazgatásban és multinacionális vállalati környezetben. Life és business coachként, illetve képzésben lévő pár- és családkonzulensként támogatom a hozzám fordulókat. Feketenyékről származom és Budapesten élek.

Nem volt egyszerű a falusi életből a nagyvárosba beilleszkednem, mint ahogy a magánéleti kríziseimet se megélnem. Ma azonban azt gondolom, ezért is tudom hitelesen segíteni elakadás esetén vagy karriert érintő kérdésekben a hozzám fordulókat.

Kezdeném is azzal, hogy mostanában több különböző segítői tevékenységről hallani, ilyen a coach, a pszichológus, a pszichiáter. Mi a különbség köztük, ki fordulhat hozzájuk?

A kedvencemmel kezdeném, a coachinggal. Az coach az angol ’coach’ szóból ered, ami edzőt jelent. Ugyan nem teljes pontossággal, de lefordítva személyes segítést, fejlesztő tevékenységet jelöl. Ha átgondoljuk picit, hogy mit is jelent sportedzőnek lenni, abból máris közelebb kerülünk annak megértéséhez, mit is jelent a coaching.

Poor Judit,COaching

Jól értem, hogy egy edző abban támogatja a „sportolót”, hogy az kihozza magából a legtöbbet, de nem sportol helyette?

Pontosan, a coach feladata, hogy felismerje, azonosítsa az erősségeket, illetve gyengeségeket. Segít tudatosan megtervezni a felkészülését, hogy egy adott helyzetben a sportoló a legtöbbet hozza ki magából.

Felelőssége, hogy felmérje a hozzá forduló terhét, és ha az ő szakismeretébe tartozik (pl. a párkapcsolati problémáktól a szexuális elakadásokig), akkor a kliensét az adott élethelyzetében támogassa.

Ez hasonlónak tűnik, mint amit a pszichológus csinál.

A pszichológus tevékenységét minden esetben egyetemi pszichológus diplomára építi, és szakirányú továbbképzés keretében szerzi meg. Az ő tanácsadói munkája is általában konkrét célhoz kapcsolódik, ami lehet életeseményhez kapcsolódó probléma vagy döntési helyzet segítése. Sok esetben a tanácsadás ott is megelőző jellegű segítő kapcsolat, melynek lényege, hogy alapvetően lelkileg egészséges emberekkel dolgozik.

És akkor mit csinál a pszichiáter?

A pszichiáter olyan általános orvos, aki ötéves pszichiátriai szakképzéssel és klinikai gyakorlattal, majd ezt követően szakvizsgával rendelkezik. Ő a lelki betegségek kutatásával, diagnosztizálásával és gyógyszeres kezelésével foglalkozik. Ő az, aki diagnózist állít fel, gyógyszert ír ki és így gyógyít, tehát klinikai értelemben betegekkel foglalkozik.

Poor Judit,COaching

Oké, a határok világosak lettek számomra. Na és akkor adja magát a következő kérdés, kinek és miért lehet jó egy coaching beszélgetés?

Igazából bárkinek, akinek elakadásai vannak. Fontos azonban, hogy ez az életviteli tanácsadás „egészséges”, azaz mentálisan nem beteg embereknek szól, akik elsősorban szeretnének megoldást találni az aktuális problémájukra, kihívásukra, legyen az a párkapcsolat, egy döntési helyzet vagy szexuális önazonossági kérdések. Nekem például a párterápia anno nagyon sokat segített a közös hogyan tovább döntés meghozatalában, vagy a coaching akkor, mikor a kiégés határán voltam a munkában és a párkeresésben egyaránt.

Milyen kérdésekkel fordulhatunk hozzád?

Három nagy „életterület” van, amik persze nem választhatóak el egymástól. Life coaching az, amikor pl. életszakasz problémákkal fordulsz hozzám (ilyen az életközepi válság), életviteli gondokkal küzdesz (párkeresés, önismeret). Nekem az első „segítőm” ebben az életszakaszban segített az önáltatásaimra, a sémáimra rálátni és a párkapcsolati kötődési mintáimat átgondolni.

A másik, a családi és párkapcsolati gondok területe, illetve, ha kérdéseid vannak az intimitással, szexualitásoddal kapcsolatban. Ez az egyik szívügyem, ugyanis azt gondolom, sokan még mai napig tabusítják a szexuális gondjaikat. Az én fő hitvallásom az, hogy „úgy vagy jó, ahogy vagy”, és el sem hinnéd, az elfogadás, ami belülről jön, milyen változást okoz pl. az intimitásban.

És az utolsó a business coaching, ahol a karrier és hivatással kapcsolatos kérdéseidet beszéljük meg. Ez a téma gyakran tanácsadással is jár, pl. önéletrajz-készítés, interjútréning, vállalkozásfejlesztési tanácsok, megfelelés az új munkakörben. Itt elsősorban a saját HR-es, multinacionális, szervezetfejlesztői és business coaching tapasztalatomhoz nyúlok a közös munka során.

És a gyakorlatban, hogyan kezdődik el nálad a közös munka, hogyan kezdjük el?

Egyszerűen megkeresel telefonon vagy a honlapomon, Instán vagy Facebookon keresztül, és egy rövid, ingyenes, minden kötelezettségtől mentes 15-20 perces beszélgetést folytatok veled, hogy megismerkedjünk, és megbeszéljük, miben tudok neked segíteni.

Amennyiben a közös munka mellett döntünk, megbeszélünk egy online időpontot, illetve Budapesten és Dunaszerdahelyen tudunk személyesen is találkozni.

Poor Judit,COaching

Milyen gyakran találkozol a klienseiddel?

Ez attól függ, milyen témát hoznak. Általában egy-egy coaching vagy konzultációs folyamat 2-12 ülést foglal magába, ennyi kell az észrevehető változáshoz. Ez persze függ a motivációtól és a foglalkozások közötti feladatok elvégzésétől is.

Milyen hosszú egy ülés?

Az egyéni coaching ülések 60 vagy 90 percesek, a párkapcsolati ülések 90 percesek.

Van valamiféle utánkövetés a beszélgetések után?

Egyes klienseim a kezdeti célok elérése után is folytatják a coachingot, afféle karbantartásként. Tudod, olyan ez, mint az autód, bringád karbantartása, a nagy szerviz után is elviszed rendszeresen olajcserére. Miért ne tennéd meg ugyanezt magadért, a kapcsolataidért?

Volt már olyan, hogy az egyik fél nem igazán akar segítséget igénybe venni. Talán nem gondolják, hogy valami baj van, vagy nem érzik úgy, hogy a coaching vagy konzultáció segíthet bármiben is?

Igen, ilyenkor az szoktam javasolni, próbáljanak meg beszélgetni arról, miért lenne ez jó nekik, és ha a másik fél továbbra is elhatárolódik, érdemes eljönni egyedül. Lehetséges, hogy a másik érzékeli majd a pozitív változást, és nyitottá válik egy közös coaching vagy konzultációs folyamatra. Ugyanis sose felejtsük el: a változáshoz két ember szükséges, de maga a változás egy emberben kezdődik.

Mire számíthatnak tőled az ügyfeleid?

Támogatom őket, figyelek rájuk, partneri és egyenrangú, elfogadó közegbe jönnek hozzám. Megnézem a szokásaikat és a viselkedési mintáikat, meghallom a kérdéseket, és valószínűleg kiléptetem őket a komfortzónájukból.

Csodavárás helyett válaszokat és utakat – ez a jelmondatom.


Elérhetőségek:

Web: linktr.ee/poorjudit

E-mail: drpoorjudit@pjconsulting.hu

Facebook/Instagram/TikTok: poorjuditcoaching

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább