„Hétszeres szlovák bajnokok vagyunk!” – interjú Kmeť Jozeffel, a Hodosi Asztalitenisz Klub elnökével

FOTÓK: BÍRÓ PIROSKA 

Kmeť Jozef a 90-es évek elejétől tölti be a Hodosi Asztalitenisz Klub elnöki posztját. A sport mindig is a mindennapjai részét képezte, de végül kitartott a pingpong mellett, amely gyermekkorától nagy szerepet kapott az életében. Úgy gondolja, ez az a sport, amit mindenki korhatár nélkül űzhet. Az egyesület elnöke büszkén mesélt a sportmúltjáról, a pingpong különlegességéről, a klub kezdeteiről és sikereiről.

Az írás megjelent a Klikkout 2022/májusi számában. 

Gondolom, sok ember számára ismerősen csenghet a neve, ha az asztaliteniszre gondolunk. Miért pont a pingpong vált az élete részévé?

Olyan régen történt, hogy nem is igazán tudom megmondani, mikor került a pingpong az életembe. Körülbelül a 60-as évek közepétől kapott főszerepet ez a sportág, amelyet a szüleim és a bátyám motiválásra kezdtem el. A sportmúltamat illetően nemcsak pingpongoztam, hanem kézilabdáztam is, illetve futballkapus is voltam. Végül megragadtam az asztalitenisznél, amit hosszú éveken keresztül versenyszinten űztem. Pár éve már csak a klubunk vezetői funkcióit látom el.

Az önálló asztalitenisz klubot 1993-ban alapítottuk meg, de a 60-as évektől jelen voltunk a helyi sportéletben. Kiváltunk a közös sportegyesületből, amibe a focival együtt tartoztunk. A klub megalakulása óta, tehát 1993-tól vagyok a klub elnöke.

Hogyan vált ennyire különlegessé ön számára a pingpong?

Jóformán 7-8 éves korom óta űzzük ezt a sportágat néhány falubeli kortársammal együtt. Az évek során folyamatosan fejlődtünk, és egyre feljebb léptünk. Régebben az idősebb generációval játszottunk együtt, vagy csak figyeltük az idősebb játékosokat, hogyan játszanak. Megengedték, hogy szórakozzunk pár percet, majd összerakodjunk utánuk, és magunk után is. Nem volt annyi kikapcsolódási lehetőség, így kitartottunk a pingpong mellett. Ebben nőttem fel, ebben fejlődtem az évek során. Végül az életem részévé vált. Ezzel tisztában van a családom is, akik mindenben segítenek és támogatnak. Hozzá kell tennem, hogy az asztalitenisz egy korhatár nélküli sportág. A legfiatalabbtól kezdve az idősebb generációig bárki űzheti, mert nem tartogat olyan veszélyeket, mint más sportok. Minden korosztálynak megvannak a maga kategóriái, így ez sem szabhat határt a versenyzés terén.

A klubot illetően mennyi aktív taggal és csapattal rendelkeznek?

Több csapatunk van, amelyek között korosztálybeli és nembeli különbségek vannak. Van egy női csapatunk, egy fiú diákcsapatunk megyei szinten és három férfi felnőtt csapatunk (A, B, C), akik országos, megyei és járási szinteken játszanak. Minden csapatnak megvan a maga vezetője.

 Sokáig csak férfiak erősítették az asztalitenisz-csapatok tagjait Hodosban. Két éve elkezdtünk a nőkkel is foglalkozni, akik a 2021/2022-es szezonban megnyerték az első ligát, ami a második legmagasabb országos verseny, és ezzel feljutottak az extraligába. Úgyhogy jövőre két extraligás csapatunk is lesz, a felnőtt férfiak és nők.

A férfiakkal a tizenegyedik idényt fogjuk kezdeni a legfelsőbb osztályban. Konkrétan 22 aktív játékost számlálunk, de ha az amatőr tagokat is számításba vesszük, akkor jóval 30 feletti tagról beszélhetünk.

Milyen eredményekkel büszkélkedhet még a klub?

Tíz éve szerepelünk az extraligában, ami a legmagasabb szint Szlovákiában. Nyolcszor sikerült a döntőbe jutunk, és hétszeres szlovák bajnokok vagyunk. Ez az egyik hatalmas sikere a klubnak.

A másik pedig két hete történt, amikor is a Pozsonyban megrendezésre került Közép-Európai Szuperligán első helyen végeztünk. Hat ország pingpongcsapatai vettek részt a versenyen, azaz Szlovénia, Horvátország, Ausztria, Magyarország, Szlovákia és Csehország. Immáron másodszor sikerült megnyernünk ezt a szuperligát.

Az első győzelmünk 2017-ben volt, kétszer pedig a második helyet sikerült elérnünk. Európa-liga szintjén is játszottunk már az elmúlt években. Két alkalommal kerültünk be Európa legjobb 16 csapata közé a nyolcaddöntőben. Hozzátenném még, hogy ezeket az eredményeket egy 1800 lakosú faluban működő, szűkre szabott költségvetéssel rendelkező egyesületként értük el.

Először is gratulálok a sikerekhez. Az interjú utolsó kérdéseként, ön szerint mire tanítja a játékosokat az asztalitenisz?

Nem úgy fejezném ki magam, hogy csak a pingpong tanítja az embereket, inkább maga a sport. Bármilyen sportról is legyen szó, megtanítja a fiatalokat arra, hogy tiszteljék az idősebbeket. Ezzel együtt rájönnek, hogy van egy bizonyos rendszer és sorrend az életükben. Aki szívvel-lélekkel űzi a választott sportágat, képes lesz igazán élni. Minden sportoló tiszteli a sporttársát és az ellenfelét is. El kell viselni a győzelmet és a vereséget egyaránt, a kettő nincs egymás nélkül.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább