Kulináris kulmináció

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/05. számában.

Egy főzőverseny nagyon sokoldalú és összetett rendezvény! A csapatok néha lelkes „amatőrökből” tevődnek össze, kiknek nem mindennapi tevékenységük a fakanál forgatása a kotlákban egy konyhában, ám ennek ellenére hatalmas szívvel, odaadással és persze jókedvvel indulnak el egy főzőversenyen. Egy főzőversenyen való részvétel nem minden esetben a legjobb eredmény eléréséről szól, inkább emberi kapcsolatokról, új barátságok megkötéséről, sokszínű ízvilágról, tömérdek kacagásról, jókedvről és amennyiben sikerül elnyerni némi magasabb helyezést az elkészített ételeddel, akkor a siker élménye is keringeni fog egy jó darabig. Az a siker, amelyet Gorlicében (Lengyelország) elértem, az egyik legértékesebb számomra, hiszen a vérbeli profi szakácsok közt, idegenben a dobogó legmagasabb szintjére állni nem mindennapi élmény!   

Fogadtatás

Lengyel, magyar örök barát! Mondták a lengyel barátaim, miután öt órányi autózás után megérkeztem Gorlicébe, ahol egy magán vendéglátóipari középiskola területén megrendezett főzőversenyre invitáltak.

Igazat adva a lengyel barátaimnak, az örök barátság jegyében nagyon széles mosollyal és tárt karokkal fogadtak, természetesen terülj-terülj asztalkámmal és egyél-igyál lakomával. A pénteki est nem is szólt másról, mint az ismerkedésről, és ahogy egyre-másra érkeztek meg a csapatok a másnapi versenyre, a közös élménybeszámolókról, elkészített ételeink fotóinak bemutatásával, és közel éjfélig kisebb mulatozással. Nem nagyon merítettük főzőkanalunkat az éjszakába, hiszen mindannyian tudtuk, hogy másnap nehéz nap vár mindannyiunkra, úgyhogy hamarosan nyugovóra tértünk…

Gasztrobetyár,Főzőverseny,Lengyelország,Gasztro

A versenynap

Reggel fél hét tájékán nyitottam ki csipáimat, egy jó forró zuhany után magamra öltöttem aznapi „szakácsszerkómat”, majd irány le a közös étkezőbe egy jó feketére, és egy laza reggelire. A teremben már páran lézengtek, ám a verseny csak tíz órától kezdődött, így punnyadó tempóban telt a reggeli, majd vártuk a reggeli utáni verseny hivatalos megnyitóját, ahol ismertették a verseny szabályait. Ami a legfőképpen lényeges, hogy mindenki egyfajta húsból főzhetett, amelyet a helyszínen meg is kaptunk. Az étel elkészítésére három óra állt rendelkezésünkre, és az alapvető elvárás az volt, hogy a helyszínen, nyílt lángon, bográcsban kellett, hogy elkészüljön.

A résztvevő csapatokat három kategóriába sorolták:

  • amatőrök
  • kezdő szakácsok (diákok)
  • professzionális szakácsok

Gasztrobetyár,Főzőverseny,Lengyelország,Gasztro

Meghallva a nevemet a csoportosításnál hamarosan rádöbbentem, hogy bizony a profik közé dobtak be a mély vízbe… 🙂 A profi szakácsokból álló csapatok közül én kaptam a 3-as számot a 14-ből. Gondoltam, ha a hármas az én számom, a harmadik hellyel elégedett is lennék.. 🙂 A résztvevők zöme szerte Lengyelországból érkezett, és többnyire magasabb szintű éttermek séfjei alkották a csapatok gerincét. Már otthon sokat agyaltam azon, hogy vajon mit is fogok főzni. Gondoltam, hogy mivel a magyar konyha kissé csípős, kissé paprikás, így megtréfálom az ellenfeleimet, és egy hagyományos cseh-szlovák ételt készítek, amelyben sem paprika, sem csípősség nem található. Milyen ételre is esett a választásom?

Elárulom végre! Vadast készítettem, karlovy vary-i pirított zsemlés gőzgombóccal. És mivel tudtam, hogy sertéshúsból kell főznünk, így, hogy testesebb ételt varázsoljak, bespájzoltam egy sertésnyelvet és egy szívet, amelyeket az alaplében együtt főztem meg a sertéshússal és a gyökérzöldségekkel.

A helyszínen készítettem el a gőzgombócot is, amelyhez kellett magammal hoznom egy másik bográcsot, és míg lazult, puhult a husi, az idő alatt elkészítettem a gombócokat, amelyeket forrásban lévő vízben főztem meg ételfóliába csomagolva. Miután a hús teljesen megpuhult, kihalásztam őket az alapléből, majd a zöldséget lepasszíroztam, utána tejszínnel kevertem. A cukor helyett baracklekvárt használtam, majd kis mustárral és citromlével beállítottam az étel savanyúságát is, amely olyannyira egyensúlyba került az édeskés ízhatással, hogy szinte magam is meglepődtem… 🙂

Míg az ételemet simogattam, ízesítettem, a húst szeleteltem, addigra a gőzgombócok is elkészültek, így minden készen állt a tálalásra… Egy különleges, vastag falú mélyebb serpenyőt vittem a tálaláshoz, amelyet felhevítettem, mivel tudtam, hogy egy kis időbe fog telni, míg a munkaasztalomról a hattagú zsűri elé kerül az étel elbírálásra… És el is bírálták, de hogy milyen eredménnyel, az még abban a pillanatban nem derült ki.

Gasztrobetyár,Főzőverseny,Lengyelország,Gasztro

 

Eredményhirdetés

Az elbírálás után elmosogattam a cuccaimat, majd mindent szépen elpakoltam az autómba, felfutottam egy kellemes, forró zuhanyra, majd átöltöztem, hiszen a több mint harminc bográcstűz füstje szinte a bőröm alá férkőzött az egész nap folyamán. Egy jó forró levest bemajszolva az étteremben egyszer csak meghallottam, hogy mindenkit a nagyterembe invitálnak az eredményhirdetésre. Kényelmesen helyet foglaltam, majd vártam, hogy miként értékelte a szakmai zsűri a „vadasomat”. Egy rövid egész napi összegzés után el is kezdődött a kiértékelés, amelyet az amatőrökkel kezdtek, aztán az iskolásokkal, majd a „profikkal” folytattak.

Nem tartom magam sem profinak, sem séfnek, sem különleges szakácsnak, ám egy biztos! Hatalmas előnyöm származott abból, hogy a bográcsozás fortélyait a Betyártanyában az évek során nagyon komolyan elsajátítottam.

A bográcsozásnál legfontosabb a tűz megszelídítése és a törekvés a folyamatosan egyforma hő leadására. Egy bográcsozás és a szabadtűzön való főzés merőben más, mint ellenőrzött körülmények között főzőcskézni egy professzionális „kütyükkel” ellátott konyhában. Igen! A profik többnyire ilyen „kütyükkel” teli konyhákban töltik mindennapjaikat, míg jómagam sokszor a semmi közepén építem meg a teljes mezei konyhai körülményeket.

Gasztrobetyár,Főzőverseny,Lengyelország,Gasztro

Na, de vissza az értékeléshez!

Harmadik hely: egy Radek nevezetű, nagyon jó benyomással bíró főszakács (új)barátom.

Második hely: Artur, szintén (új)barátom…

Itt már gondoltam magamban, hogy miként is rúghatnák labdába ilyen kemény csapatok közt, és vártam, míg bejelentik az első helyezettet, hogy megtapsoljam őt is, míg a legnagyobb meglepetésemre nagy ovációval hallom a nyertes nevét: Józsi Mundi! 😀

Nagyon, de nagyon meglepődtem, szinte szó sem eredt ki a számon, és mielőtt meglepődve kiálltam volna a pódiumra, a tekintetemmel magamra mutatva szinte megkérdeztem Lucyna Haluch főbírától, hogy valóban én nyertem-e meg a „vérprofik” kategóriáját. Mosolyogva a pódiumra invitált, majd a többi csapat gratulációja kíséretében átadták a tömérdek tárgyi nyereményt, egyben életem legértékesebb kupáját és egy oklevelet, mindez a legmagasabb helyre került az ebédlőszobám erre a célra kialakított polcán. A hideg is kiráz még most is, amikor végiggondolom az egész verseny menetét, majd az eredményhirdetést. Brutálisan jó érzés egy ilyen eredmény elérése számomra. A nyerő vadast biztosan megkóstolhatjátok majd az idei Nemeshodosi Nagy Lakomán! Én már most várom… 🙂

Köszönöm mindenkinek a bíztatást, a „kékkönyvben” a tetszik jelzőket, és főképp azt, hogy együtt örültök velem az elért eredménynek.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább