Menjen a hóhér (is) nyaralni…!

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/06. számában.

Élni tudni kell, igaz? Tökig felhúzott rövidgatyában, csillogó, szőrtelen combbal a 35 éve reneszánszát élő pilótaszemüvegben, Spongyabobra szikkadt elmével radarozni a bikinifenekeken. Nyugi, pár hét és itt van a Kánaán, naptejben leszel fürösztve, és (könnyező)pálmalevelek legyezik majd az arcodba a falusi kavicsgödör-riviérák útszéli porát. De jó lesz!

Egy olyan mai közel negyvenesnek, mint én, 15-20 éve volt igazi tétje a nyárnak, ami kb. egyhétnyi láblógatás után egy Pohodával kezdett igazán izmozni, de még egy Szigettel sem ért véget augusztus közepén. Aztán jött az a rohadt munkaerőpiac, ami minden értékes dologra igyekszik fokozatosan ráhegeszteni a keserűség meg a káröröm billogját.

Muszáj viszont rendesen beleröhögni meg csaholni az idő pofájába, mert különben a 40-es meg a kapuzárási pánik között az ember egyetlen agendája nyáron az lesz, hogy szerezzen egy deót, ami legalább délig megóv attól, hogy a pólód/inged is az ezer tó országa legyen.

Persze a másik véglet se jó. Az öntelt és tudatlan magabiztosságé, amikor elhiszed, hogy te lettél az Aquaman, mert uralod az összes nedvet a kipárolgástól a Mojitóig.

Amire viszont kortalanul is kimondottan alkalmas lehet a nyár, hogy az ember megszűnjön feszülni a hétköznapi pusztulattól. Talán a kamasz- vagy fiatalfelnőtt-kori nyarak emlékeit éppen gyártod, de ha nem, akkor már csinosított stock-fotókká értek emlékeidben, melyek pergetése és a hozzájuk kapcsolódó kalandos, helyenként pikáns sztorik tálalása alatt finom hálószobapop szól az ember fejében.

Nyaraláskor különösebben nem is érint meg, hogy a szomszéd napágyon vagy asztalnál esetleg égövtől függő mértékű temperamentummal megtoldott idegen nyelvet hallasz, sőt, esetenként tök idegeneket hívsz meg a viszonzás óhaja nélkül egy sörre vagy egy koktélra, és meglepődsz, mikor sajátos akcentussal kimondják, hogy „köszönöm”, miután megtudták, honnan vagy.

A következő nap máris illedelmesebb vagy az ajtónál, vagy a sorban állásnál, csak úgy ömlenek belőled a helyi nyelvezet ékkövei és csapatod a balkáni, olasz, francia, spanyol meg akármilyen nép- és világzenére, mert egyszerűen vérpezsdítő.

Ugyanakkor örömmel tölt el, ha akár távolból megböki a füled más szájából az anyanyelved, mert még ha nem is lesz belőle traccsparti, akkor is egy kicsit megérzed az otthont.

Nyaralásból sose jövünk üres kézzel. Tartsunk meg a vakáció után is valamit abból a toleranciából és kölcsönös emberszeretetből, amit bármelyik multikulti nyaralóövezetben érleltünk. Küldjük el hát a bennünk lakozó hóhért is egy alaposat üdülni!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább