Jó párkapcsolat vagy jó pár kapcsolat? | Különvélemény

avagy beszámoló Dr. Hevesi Krisztina „Mi ma a cél?” c. előadásáról

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/06. számában.

Május 25-én este került sor az ismert magyarországi szexuálpszichológus ill. egyetemi oktató előadására, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. A doktornő prezentációval kísért műsora családias hangulatúra sikerült, és a tudományos okfejtés mellett bőven tartalmazott olyan, a terápiás gyakorlatból hozott, párkapcsolati történeteket is, amelyekkel könnyen azonosulhatott a közönség.

Elsőként az ismerkedési fázisra tért ki, amely a közösségi médiáknak köszönhetően, napjainkra jelentősen lerövidült. Gondoljunk csak bele, mennyi mindent megosztunk a Facebookon – hová jártunk iskolába, hol nyaraltunk, milyen a családunk, mik a hobbijaink – tehát ezeket a kérdéseket, egy randin fel sem kell már tenni. Mosolyra fakasztó perceket okozott a szexting témaköre is, amely pikáns képek, üzenetek cseréjét jelenti. Kriszta egyszerűen „motivációs falloszként” nevezte meg az intim felvételeket, amelyek olykor véletlenül téves címzetthez is kerülhetnek, így óvatosságra intett mindenkit ezügyben.

A home office időszaka átformálta a kapcsolatokat, csökkent a szenvedély, hiszen a mackónadrágos, slampos megjelenés, illetve az összezártsággal járó stressz nem éppen vágyfokozó hatású.

Egy idézett női kliens beszámolójából megtudhattuk, hogy kifejezetten megijedt partnere folyamatos közeledési kísérleteitől, ahogy fogalmazott: „Úgy éreztem magam, mintha egy szatírral élnék”. A doktornő itt a megértést és a kompromisszumkeresés jelentőségét hangsúlyozta, amely visszahozhatja az elvesztett egyensúlyt.

A feladatközpontúság egyébként jócskán leharap a romantikus érzelmekből – a párok kommunikációja a kezdeti lelkesedést és összeköltözést követően átalakul, egyre kevesebb lesz a személyes megosztás, kevesebb tér jut az érzelmek, tervek, vágyak kimondásának, a háztartás szervezésére vonatkozó „stratégiai egyeztetések” kiszorítják az intimitást.

A doktornő az őszinte, nyílt kommunikáció fontosságát hangsúlyozta, illetve olyan minőségi idő megszervezését, amikor a felek csak egymásra koncentrálnak, esetleg olyan szabadidős tevékenységgel kapcsolódnak ki, amelyet mindketten szeretnek.

Természetesen lehet színesíteni az együttléteket is, azonban nem törvényszerű, hogy egy-egy meglepetés jól sül el. Példaként a jelmezeket és szerepjátékokat hozta fel, amelyek ugyan kiváló fűszerként is működhetnek – viszont a másik fél sarokba szorítva is érezheti magát tőlük.

A nagyjából másfél órás előadás a szerző könyveinek dedikálásával zárult, az esemény tartalmas kapcsolódást nyújtott, a pszichológia iránt érdeklődnek.

(Lapunkban hamarosan egy hosszabb interjú jelenik meg Dr. Hevesi Krisztinával, ezért érdemes továbbra is követni a Klikk Out oldalát.)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább