Ünneplakomára készülsz, koma?

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/06. számában.

Ha már egyszer ünneplakomára készülsz, koma, amelett ha felvetődik az ünnepi eszem-iszom gondolata, legyen az akár lakodalom, puzdaréki vagy csöröglő lakoma, illetőleg a világra jöveteled évfordulója, mindenképp bízd ezt az alkalmat arra, aki ennek az eszem-iszomnak előkészületét nagy rutinnal járja. Felvilágosult az elménk minden téren, legyen az ünnepélyed nyáron, vagy akár télen! Akkor sem maradunk tétlenek, ha az eszem-iszomodat úgy szeretnéd, mint régen, egyél szép virágos réten, bográccsal a nyélen. Azt is gondolhatnád, koma, hogy ez a Nemeshodosi Nagy Lakoma mondókája, ám ez a díszlakoma csak rólad szólna, kedves cimbora…!

A rendezvények sokfélék lehetnek, de akár magán jellegű, akár céges rendezvényről legyen szó, az étkezés megoldásának feladata mindenütt felvetődik, és még sok más tennivalóé is. Már évek hosszú során kisebb-nagyobb és még nagyobb (:-)) rendezvények szervezésével, kivitelezésével foglalkozom. Nézzük csak, hogy is van ez?

Lakomázás régen és ma…

Bizonyára már mindegyikőtök részt vett egy esküvőn (vegyük például), esetleg a szervezés menetébe is belekóstoltatok már, így tudhatjátok, hogy egy ilyen esemény előkészítése, megszervezése, kivitelezése hatalmas kihívást, egyben rengeteg feladatot jelent.

A legapróbb részletekre szét kell boncolni az esemény minden egyes szegletét, oda figyelni minden eshetőségre, hogy minden a legmegfelelőbb helyen legyen a „nagy napon”.

Mint akármelyik más rendezvény, ez is egy ünnepnap, ahol összejön a család, barátok, ismerősök, kollégák, sőt, sok esetben ismeretlenek körébe is belefuthatunk egy szép számú vendégsereg esetén. E ünnepnap lehet egyszerű vagy különleges, hagyományos vagy modern, akár tematikus jellegű is. Egy biztos, hogy nagyon jó alkalom egy remek szórakozásra, evés-ivás-mulatásra, amennyiben előzőleg minden „díszlet” és a teljes kiszolgáló csapat a helyére került. Manapság már sokkal magasabban van a léc, mint régen, nagyobbak az igényeink, ám ami a lényeg: régen is, és ma is a lakomázáskor mulatnak az emberek.

A technikai vívmányoknak köszönhetően sokban könnyebbé és „színesebbé” válhat egy ünnepi esemény. A szakácsok munkája is mostanság sokkal könnyebb, mint régen, hiszen akkortájt a disznó és a tyúkok vágásával kezdődött minden, néha már hetekkel az ünnepség előtt. Anno az esküvő napján már kora hajnaltól sürgölődtek-forgolódtak az asszonyok a katlanok és a sparheltok körül, hiszen nem volt más mód, mint a szabad tűzön való főzőcskézés, jobbik esetben kemencében készültek a sültek és a kenyér. Teljesen egyértelmű volt mindenkinek, hogy a főzés-sütés, a menüsor elkészítése, valamelyik koridős és jól főző rokon hölgy vezetésével történt. Manapság a professzionális, modern gépek nagyban hozzájárulnak a felkészülési idő megtakarításához, és egyben nagyon megkönnyítik a szakácsok és segédeik erejének igénybevételét, idejét.

Gasztrobetyár,Betyártanya

Ki mit tud egy rendezvény megszervezésében…

Napjainkban egy ünnepség megszervezésében már szinte mindenki profi, a ruhák szalonokból kerülnek ki, a kiválasztott helyszínek profin készülnek az eseményre, profi szakácsokkal, pincérekkel, fotósokkal, zenészekkel, hang- és fénytechnikusokkal. A teljes összejövetel koordinálását rábízzák a főszervezőre, ki az elejétől a végéig „aranyszemként” felügyel minden egyes folyamatot.

Szinte természetes, hogy a díszítést erre specializálódott dizájnerek csinálják, amennyiben nagyobb a rendezvény, szinte egy teljes látványterv is készül, amelyben minden egyes részlet, díszlet és komponens méretezve van, és a tervrajz részévé válik.

A hangtechnikusok már az esemény előtt egyeztetnek a zenekarral a technikai paraméterekkel kapcsolatosan, a látványért felelő fénytechnikus a rendezvény előtt többször is a helyszínre vonul, akár éjszaka is, hogy kellőképpen fel tudja mérni a zavaró fény és az árnyékolás hatását a helyszínre.

Egy rendezvényen rengeteg felszerelésre van szükség, poharakra, tányérokra, evőeszközökre, és még vagy kétoldalnyit sorolhatnék, így ilyenkor jut szóhoz az erre szakosodott kölcsönzők, catering szolgáltatást nyújtó cégek, a rendezvények élelmezését, közétkeztetését biztosító cégek szakácsszemélyzete. Amennyiben a rendezvény kültéri, abban az esetben számolni kell a sátor, bárpult, konyha felépítésével is, akár egy teljesen működőképes infrastruktúra felépítése is szükséges lehet. Rengeteg alkalommal profi barista felelős a kávé teljes körű felszolgálásáért, vagy egy profi koktélpultos (bártender), ki nem csak profi szinten készíti a koktélokat, hanem szórakoztatja is a vendéget.

Gasztrobetyár,Betyártanya

Mit tudunk mi, és mit kínálunk…?

Kezdjük ott, hogy ha van mit ünnepelned, és még nem tudod, hogy hol kezdjed, épp ez a legjobb alkalom, hogy felkeress, és már a gondolatmeneted elejétől információt gyűjtsek tőled, hogy a legjobban meg tudjam valósítani az álmodat. Ettől kezdve a rendezvény teljes lemeneteléig „veled leszek”… 🙂

Ezek után elkészül egy tervrajz, akár ülésrenddel, a menüsor, az italválaszték, a teljes technikai igény (sátrak, hang- és fénytechnika, ha kell, fűtés, vagy akár hűtés, az esemény teljes arculata, színkombinációja, teljes személyzetre vonatkozó igény), részletekre bontva a fogvájótól az utolsó gyertyaszálig.

Miben vagyunk mások?

Jómagam szakácsként minden ételt frissen a helyszínen készítek, legyen az bármilyen jellegű, és legyen a rendezvény bárhol. A sushik vagy esetleg a thai konyha ízvilágát majszolnád, a magyar vagy a cseh-szlovák konyhát imádod? Megoldjuk! Hogy hol? Abban is segítek! Rengeteg rendezvényhelyszínre van rálátásom… Éppenséggel a Kis-Duna partján, virágos réten, vagy egy tisztáson az erdő közepén szeretnéd? Számomra nem jelent semmi gondot!

Amióta baráti társaságommal közösen megálmodtuk a Nemeshodosi Nagy Lakomát, az eltelt tíz év alatt hatalmas szervezési tapaszlatra leltem, amelynek eredményét jelentősen fel tudom használni bármilyen jellegű rendezvény kivitelezésében. Együtt dolgozom a szakma legjobb dizájnereivel, szakácsaival, cukrászaival, technikusaival, baristájával, bárpultosokkal és egy hadseregnyi pincérrel. Saját tulajdonunkban lévő tengernyi felszerelést tudok biztosítani, hűtőkocsival, hűtött bárpultokkal, akár több száz kiló jéggel, salátabárral, melegpultokkal, sörcsapokkal, könyöklő asztalokkal, kisebb nagyobb sátrakkal, kezdve a teljes összeszereléssel a végleges összepakolásig.

Kapcsolatban vagyok a legjobb zenészekkel, zenekarokkal, dj-kel, pálinkamesterekkel, borászokkal, minőségi alapanyagok beszállítóival, származzon az akár a világ bármelyik pontjáról,  így a gondolatodtól a megvalósításig minden terhet leveszünk a válladról, és csak a nagy napra kell koncentrálnod.

Hogy miért éri meg ünnepelni? Mert az egész élet egy ünnep! Egy élmény, amely örök, és el nem veheti tőled senki! Emlékként magaddal viszed oda, ahova egyébként semmi más foghatót nem… Mert ÉLNI kell, mert ünnepelni és szórakozni kell!

A kemence kihűlik, a parázs hamuvá válik, a vendégek elmennek, de az ünnepnapod emléke örök! Rendezvényed Te megálmodod, mi valóra váltjuk!

Keress bátran:

E-mail: jozefmundi@gmail.com

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább