Vagy jól vigasztalj, vagy sehogy!

Vigasztalni kedves dolog, de csak akkor, ha azt jól csináljuk, mert bizony van, aki nagyon rosszul teszi ezt. Ők azok, akik nem is vigasztalnak, hanem inkább megmondják a tutit…

Az elismert magyarországi szakpszichológus, Bagdy Emőke beszélt a vigasztalásról egy előadásában. Bár semmi eget rengető újdonságot nem mondott, mégis rávilágított a valóságra, amibe sokszor bele sem gondolunk.

Aki vigasztalási szándékkal érkezik valakihez, az bármit is mond, jóindulattal teszi azt. Ennek ellenére mégis sokszor előfordul, hogy nem a megfelelő szavakat használjuk.

Legyen szó bármilyen veszteség okozta bánatról, vagy fájdalomról, sosem az a megoldás, ha megmondjuk, mit kellene tennie az illetőnek.

Igen, látjuk, hogy rosszul néz ki, látjuk, hogy magába zárkózik, nem eszik eleget, ennek ellenére ne azzal indítsuk a beszélgetésünket, hogy mindezt a szemére hányjuk! Ezekről a dolgokról neki is tudomása van, cseppet sincs szüksége arra, hogy még tőlünk is ezt hallja.

Ne akarjuk megmondani, hogy mit kellene tennie, mi lenne a helyes. A lényeg az, hogy ott legyünk az illető mellett. Az a fontos, hogy őszinte figyelemmel és törődéssel forduljunk felé. Megértésünket adjuk a tudtára, ne pedig azokat a dolgokat, amiket szerintünk rosszul csinál. Van, amikor szinte szavakra sincs szükség. Elég csupán a jelenlétünk, elég egy kézfogás, egy ölelés, egy kedves mosoly.

Bagdy Emőke arra is felhívta a figyelmet, hogy ne legyünk erőszakosak a másikkal szemben. Értette ezt arra, hogy

ha a vigasztalandó fél magától nem beszél a bánatáról, akkor ne erőltessük. Ne kíváncsiskodjunk, ne faggassuk őt! Hagyjuk, hogy akkor nyíljon meg, amikor számára az megfelelő.

Engedjük meg neki a hallgatást, s amikor majd elkezd beszélni, akkor teljes vállszélességgel álljunk mellette és hallgassuk meg, amit mond. Ne szóljunk közbe, ne ítélkezzünk, csak hallgassuk végig. Ha többször akarja elmondani ugyanazt, ne fojtsuk bele a szót, hiszen a lelke azáltal gyógyul, hogy kibeszéli magából a történteket, ha kell többször is…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább