Klikk Out Vikkendhouse: Egy módfelett tartalmas epizód

A mai Vikkendhouse-ra bátorkodom feltenni az eddigi legjobb jelzőt. A zenék és azok sorrendje is zseniális. Az egyiktől teljes libabőrbe burkolózom, a másiktól szüntelen bólogatásba kezdek, a harmadiktól felállok a székből és megpördítem a menyasszonyom. Ilyen a mai epizód, azaz a nyárasdi Kürthy Béla elképesztően színes zenei világa tíz dalban, amelyet a cikk alján találtok.

Fotók: Ugróczky István 

Kürthy Béla,Vikkendhouse,Zene

Miért pont ezek a dalok szerepelnek a listán? Mi alapján válogattál?

A lejátszási listám összeállításakor nem volt egyszerű dolgom, mivel sokféle zenét hallgatok. Éppen ezért próbáltam nem a kedvenc zenéimet megtalálni, hanem inkább egy átfogó képet alkotni arról, hogy milyen zenéket hallgatok. A meghatározó fő irányvonalak (rap, jazz, blues) a két testvéremnek köszönhetők. A listát igyekeztem stílusokban átfedni, hangulatban és tempóban ívelni.

Tracklist és a hozzá tartozó kommentárok:

Rodrigo Leão – Florestas Submersas

A listát egy portugál zeneszerzővel indítom, akinek Elmerült erdők című zenéjét Lisszabonban az Oceanáriumban hallottam először. Egy sötét teremben az ülő alkalmatosságokat körülölelő világ leghosszabb akváriuma (40 méter) volt bevilágítva. A listán való szereplés annak a meditatív, végtelen nyugalomnak tudható be, amit a víz áramlatában lebegő növények és Rodrigo Leão zenéje adott.

Yonderboi – Egyenes labirintus (Ady Endre – Egyedül a tengerrel)

A következő számhoz nehéz hozzáfűznöm valamit. Yonderboi Egyenes labirintus mixe egyszerűen zseniális, ahol Ady Endre verse és DJ Food zenéje tökéletes egyet alkot. Mintha egymásnak született volna ez a két alkotás.

Akkezdet Phiai – Völgyeim és Utaim

A magyar undeground hiphop iránti érdeklődésem akkor kezdődött, mikor bátyám hazajött a budapesti RZA koncertről, majd nem sokkal később adott egy válogatáslemezt, amin különféle magyar előadók zenéi voltak: Az idő Urai, Fürkésző Elemek, NKS, Bankos, Bobakrome és Akkezdet Phiai. Nyelvtani és szövegtartalmi zsonglőrködéseikkel és zenei zsenialitásukkal mindenképpen fel kellett kerülnie Akkezdet Phiainak erre a listára. Diszkográfiájuk megkerülhetetlen számomra.

Kürthy Béla,Vikkendhouse,Zene

Sör És Fű – Mehet

A magyar undeground hiphop túlságosan nagy szeletét uralja a zeneszeretetemnek ahhoz, hogy a listán egyetlen képviselője legyen. Ezért a következő (4.) magyar undeground szereplő a SéF, azaz Sör és Fű. Sok más előadó is szerepelhetne rajta, de a SéF és az AKPH azok, akiknek szövegei sokszori meghallgatást igényelnek és késztetnek arra, hogy utánaolvassak fogalmaknak, kifejezéseknek.

Fugees – Fu-Gee-La

A lista 5. résztvevője egészen a gyerekkoromig tekint vissza. A bátyám megvette az eredeti Fugees – The score című lemezét, amit rengeteget hallgatunk. Valamiért maradandó élményként maradt meg bennem, mikor az album hallgatása közben az Intel 386 számítógépünkön a Prehistoric játékot játszottuk. Ritka, amikor az embernél egy zeneszám egy adott pillanatot, érzést tud eltárolni emlékként. A Fugees-nak sikerült elérnie ezt nálam 🙂

Alexander (Alex Ebert) – Truth és Charles Bradley – The World (Is Going Up In Flames)

Alex Ebert és Charles Bradley zenéi dallamtapadós tulajdonságuk miatt kerültek fel a listára.

Dave Brubeck – Take Five

Dave Brubeck – Take five című száma maga a harmónia, a dallam.

Buena Vista Social Club – El Carretero

Néhány éve nagyon elkaptak a latin-amerikai zenei stílusok, melyekben leginkább a letisztultságot, a dallamot és a tradicionális hangzást keresem. Ezért is választottam a Buena Vista Social Club zenéjét. Az utolsó zenét pedig a gyönyörűen hangzó hangszerek és Eliades Ochoa éneke miatt.

Afrocubism – Al Viavén De Mi Carreta – feat. Toumani Diabaté, Eliades Ochoa & Bassekou Kouyaté

A magyar és külföldi hiphop zenék során jött képbe a jazz és soul, amit az ikertestvéremnek köszönhetek. Míg régen a rapzenénél a teljes diszkográfia megismerése és átlátása volt a mérvadó, addig a mai zenehallgatási szokásomnál inkább a csipegetés a jellemző.

Kürthy Béla,Vikkendhouse,Zene

Hallgassátok szeretettel!

A MIX:

 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább