LOKÁL Bistro (Videóval) | Vendéglőlesen

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/07. számában.

Fotók: Szabó Péter Pál

Nem állt meg az élet, sem az ihlet a járvány utáni időszakban. Sok vállalkozás tönkrement, ám még többen fedeztek fel új lehetőségeket. Megannyian felújították az éttermeiket, vagy egy teljesen új csillagként jelentek meg városunk gasztrouniverzumában. Amerre járok, bisztró vagy étterem terem… 🙂 Az utóbbi időszakban mintha egy kissé elszaporodtak volna Dunaszerdahelyen az újonnan megnyílt bisztrók, éttermek, ami nekünk, vendégeknek csak pozitív dolog.

Ha kipróbálunk egy újonnan nyílt éttermet, minden esetben egy kis változatosságot viszünk a mindennapjainkba, másrészt támogatjuk azokat a bátor vállalkozókat, akik ilyen megpróbáltatásokkal teli időszak után sem féltek belevágni egy új vállalkozásba. Csapatunkkal most a Lokál Bistrót látogattuk meg, amely mindössze pár hete tart nyitva.

A LOKÁL Bistro Dunaszerdahelyen, a Kondé püspök utcában található, a Gradus Residence épületkomplexus alsó részében. Sajnos a bejárat kissé észrevétlen, és a teraszról sem integetnek ránk az ismerőseink, mivel az étterem hátsó udvarán lelhető fel. Néha a kevesebb több, így amennyire észrevétlen és szürke kívülről, annál színesebb belülről!

Vendéglőlesen,Lokál Bistro,Dunaszerdahely,Gasztro,Étterem

Este hét óra előtt érkeztünk a LOKÁL-ba, majd kényelmesen helyet foglaltunk egy hat személyre megterített asztalnál. Annak ellenére, hogy bisztróról beszélgetünk, minden egyes asztal meg volt terítve. Tényleg csak olyan sportosan, bisztrósan, minimalisztikusan, lezseren, de mindenképp stílusosan… Az étteremre nézve sajnálatos, a szakácsra és ránk nézve viszont szerencsés, hogy jöttünkkor szinte alig volt vendég, mivel mi mindig csendesen, előzetes bejelentés nélkül érkezünk, noha szükség esetén álnéven asztalt foglalunk… 🙂

A felszolgálónk kissé stresszes állapotba került, miután kiderült, hogy egy mennyire szemügyre vesszük a kínálatot, de semmiképp sem szeretnénk feszélyezni az egyébként is nehéz munkát végző éttermi alkalmazottakat. Inkább lazán, ám kellőképpen odafigyelve minden apró részletre próbáljuk benyomásainkat szavakba önteni, majd egy kis „élménybeszámolót” nyújtani a Klikk Out magazin olvasóinak.


Tudom, hogy ez itt nem a reklám helye, de el kell mondanom, hogy a LOKÁL talán az egyetlen hely a városunkban, ahol Hoegaarden belga búzasört (is) csapolnak! Aki szereti, nincs mit tenni, a LOKÁLBA kell menni!

Most már komolyra fordítva a szót, kissé „szeleburdi”, ám kétségkívül nagyon kedves pincérnőnk pár perc alatt hozta is a megrendelt italokat, majd átnyújtotta az étlapot. A következő fogásokra esett a választásunk:

ELŐÉTELEK

Marhahúsgolyók házi BBQ mártással (4,90 €)

Egy hatalmas tányér kellős közepére helyezett három apró húsgolyócskát kaptunk, amelynek mennyisége első ránézésre csalódást okozhat, ám a kóstolásakor az íze szinte azonnal a mennybe emel. Mivel előételről beszélünk, a mennyiség teljesen rendben volt, az étel ízvilága pedig annál is sokkal jobban rendben volt… 🙂 Pihe-puha golyócskák, kiváló, lédús állag, kiegyensúlyozott fűszerezés, isteni BBQ mártással, nagyon jó választás!

Vendéglőlesen,Lokál Bistro,Dunaszerdahely,Gasztro,Étterem

Hagyományos recept alapján készült tatár beefsteak, pirítóssal (4,90 €)

Ez az étel a húsimádók „netovábbja”, de még mindig sokan tartózkodnak a nyers húsból és tojásból készített fogás fogyasztásától. Jelen esetben egy csepnyi panaszunk sem lehetett az ételre, mivel elég „szemrevaló” tálalással landolt az asztalunkon, ízvilága is kifogástalan volt. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a tojás nem volt összekeverve a fűszerezett húsmasszával, így nagyon elegáns megjelenést biztosított az ételnek.

Mentás görögdinnyesaláta, feta sajttal (4,90 €)

Már az étel megnevezése közben arra gondoltam, hogy mennyire sikerül majd „egybehangolni” a hatalmas ízvilágkülönbségeket, amelyekkel a felhasznált alapanyagok rendelkeznek. Az első falatnál azonnal kiderült, hogy a séf tudta, mit csínál. Kellőképpen édeskés és hideg dinnye, majd jellegzetesen sós ízvilággal rendelkező feta juhsajt, és a végére egy kis hűsítő menta, amely teljesen lezárta a nagyon kellemes ízhatást. Isteni volt!

Vendéglőlesen,Lokál Bistro,Dunaszerdahely,Gasztro,Étterem

LEVES

Házi halászlé (5,90 €)

A halászlét valaki vagy szereti, vagy nem. Már most leszögezem, hogy a halászlé nagyon sokféleképpen elkészíthető, és gyakorlatilag mindenhogyan finom. A LOKÁL-ban felszolgált halászlé számomra túl paradicsomos volt, ami elnyomta a hal jellegzetes ízvilágát, egyben nagyon krémessé tette az alaplevét, amelynek nem a paradicsomtól, inkább a haltól kellett volna sűrűnek lennie. Amennyiben egy halászlé egy fikarcnyit sem csíp, akkor az nem is halászlé! Olyan nincs, hogy hozzá lehet adni bármikor az asztalnál! A legjobb az, ha az asztalon az étellel semmit sem kell már oldani, csak szépen lassan elmajszolgatni. Szerintem a halászlé mint egyetlen leves az étlapon a napi ajánlat mellett egy kissé melléfogás az étlapon.

Már az elején megjegyeztem, hogy valaki vagy szereti, vagy nem, így azonnal 50-50% az esélye annak, hogy megrendelik. Egyébként is nagyon kilóg a többi étel közül, és nekünk, Csallóköz sziget lakóinak, két Dunával is bekerítve, túl nagy hagyománya van e csodálatos ételnek! A halászlé nem csak egy leves! A halászlé a történelmünk, a magyarságunk, a múltunk, egyben a jövőnk! Így kérem, a halászlét nagy tisztelettel elkészíteni…!

Vendéglőlesen,Lokál Bistro,Dunaszerdahely,Gasztro,Étterem

FŐÉTELEK

Fokhagymás, vajas grillezett garnélák chilivel (14,90 €)

Ez a fogás fejedelmi ízvilággal rendelkezett, amely azonnal megnyilvánult az első falatnál. Roppanós, ám selymesen puha garnélarákokat tálaltak fel, amelyeknek alapja a fokhagymás, enyhén pikáns vaj alapú mártás volt. Egy mártás az ételen épp olyan, mint egy ékszer egy csodálatos hölgyön. A koriander az egyik legkedvencebb zöldfűszerem, amelyet nagy előszeretettel, hetente többször is fogyasztok. Az étel nagyon jó választás egy laza vacsorához.

Grillezett tengeri sügér, szezonális, grillezett zöldséggel, friss pesztóval (14,90 €)

Szereted a halat? Ha nem, tegyél egy próbát, és kóstold meg a tengeri sügért, bármilyen formában is készítik el. A tengeri sügér az egyik legízletesebb halfajta azok közül, amiket eddig az életem során kóstoltam. Hála az égnek, már több étteremben is jelen van, így a LOKÁL-ban azonnal célkeresztbe került a rendelésnél. Nagyon stílusosan, az asztalunknál filézte ki a pincér úr, aki a vacsora során később csatlakozott a személyzethez, valószínűleg behívták segítségül… 🙂 Pincérünk nagyon szakszerűen és udvariasan, laza mozdulatokkal tette a dolgát, majd tálalta az ételt. Nem csalódtam egy csöppnyit sem, sőt, irgalmatlanul finomra sikerült az étel. A grillezett zöldség is kellemesen roppanós volt.

Szuvidált sertésszűz, szalonnás burgonyapürével, kéksajtos mártással (14,90 €)

A sertés legfinomabb része a szűzpecsenye, és amennyiben jól van elkészítve, akkor szaftos marad. Esetünkben a hús zsenge, lédús maradt, egyben kérgesre sikerült elkészítenie a séfnek. Nagyon jó választásnak tartom a köretet, amely nagyon ízletes burgonyapüré és pirított szalonna házasításával készült, és még pompásabbá varázsolta az ételt. Ami pedig a kéksajtos mártást illeti, az turbózta fel még csak rendesen a fogást.

A főételek terén már a végére értünk, ám sohasem lehet kihagyni a desszertet, amelyből a LOKÁLBAN mindössze kétfajtát tartanak, így hát megrendeltük, majd felfaltuk egy szemig.

Vendéglőlesen,Lokál Bistro,Dunaszerdahely,Gasztro,Étterem

DESSZERT

Madártej (3,90 €)

Tojás, tej, cukor, vanília! Ennyiből áll a madártej. Elgondolkodtatok róla, hogy miért hívják madártejnek ezt a desszertet? Mert én sem tudom, sőt, szerintem egy vándorkifejezés, amely szájhagyomány útján terjedt. Annyit megtudtam, hogy francia eredetű, és nagyjából a 17. század végén lett felkapott. A LOKÁL-ban a madártej kissé hígabbra sikerült, ám az ízvilága isteni volt.

Desszert a napi ajánlat szerint (4,90 €)

Mivel fogalmunk sem volt, hogy mit is fognak valójában az asztalra tenni, így nem is nagyon képzeltünk valami extrát, ám amikor jobban szemügyre vettük, azonnal szemrevalónak tűnt. Friss eper, fehércsoki, barnacsoki és a pohár alja málna pürével volt megtöltve. Az első kóstolásnál csak annyi jött ki a számon, hogy „a marha”, és azonnal ránéztem Tiborra, a desszertszakértőnkre, akinek szintén tátva maradt a szája. Hihetettlenül krémes csokoládéegyveleg, amelynek ízvilágát sajnos nem tudom szavakba önteni, így rögvest szedd a lábad te is, és kóstold meg! Ezt nem lehet kihagyni, és azonnal mondtuk a séfnek, hogy ezt a remekművet le ne vegye az étlapról, sőt felajánlottuk, hogy viselje magazinunk nevét, így elkereszteltük Klikk Out bögrének.

A LOKÁL Bistro egy nagyon remek hely, ahol kalandos ízvilágú ételekkel várják a kedves vendégeket. Hihetetlen, de nagyon örülök annak, hogy eddig a kettőből-kettő vendéglőles szinte tökéletes volt, melyek során kiváló minőségű, kifogástalan ízvilágú fogásokat kóstoltunk. Remek, hogy Dunaszerdahelyen is felvették a kesztyűt a hagyományos magyar jellegű ételekkel, így tágabbra nyílhatnak ízlelőbimbóink a nagyvilág „zamatai” ellen. Hajrá LOKÁL, egy új bisztró, ahová érdemes betérni!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább