Így nyaralunk mink! (sic!) | Helyi stíl

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/07. számában.

Most, hogy 30 fokkal berobbant a nyár, a csallóközi népnek egyre inkább nehezére esik a munka. A laptop-mobiltelefon-számlatömb hármasa mindinkább kifordul kezéből, fokozottan izzad a munkahelyén, hideg csapolt sörről, ropogósra sült hekkről, sokgombócos fagyiról álmodik – és ahogy a bankban a sokadik kölcsönt felvéve meglát egy idilli pálmafás képet, megvilágosodik: nyaralni kéne!

Az iménti poén a kölcsönről egy valóban élet írta történet, hiszen ha nincs rá pénz, egy előnytelen konstrukciójú gyorskölcsön valóban sokak nyaralását fedezi mifelénk. Kellenek a képek a Fészbukra, na! Az egzotikus úticélok szerelmesei megtalálják számításaikat valamelyik helyi utazási irodában – az all inclusive-os bomba ajánlatoknak tényleg csak a képzelet, illetve a pénztárca vastagsága szab határt. Ha azonban alacsonyabb költségvetésből kell megoldanunk a nyarat, és nem fér bele egy hét „Horvát“ sem hűtőtáskával, akkor sem kell elkeseredni – a lehetőségek ugyanis adottak, mindenki számára.

Mondanám, hogy menj ki a helyi termálba – de az a helyzet, hogy a növekvő belépőárak és az általános áremelés hatására, már a fürdő sem az a hely, ahogy a panelrengeteghez szokott lakosok lelkiismeret-furdalás nélkül megteremthetik a holiday-életérzést.

Egy négy-öttagú család a havi bevétel jelentős részét tudja eltapsolni, ha a belépődíjak kifizetésén felül, esetleg a wellness-részlegek, büfék, bárok kínálatát is szeretné letesztelni.

Szerencsére a környék bővelkedik természetes ill. mesterséges tavakban, „kavicsgödrökben“, így egy szerényebb tóparti kiruccanás sem elvetendő ötlet, ha némi felfrissülésre vágyunk. A szemfülesebb csoportok a reggeli órákban érkeznek, és ha nem kell közelharcot vívni a tíz perccel utánunk megérkező kiscsaláddal, akkor akár egy privát partszakaszt is szerezhetnek maguknak az adott napra. Előkerülnek a mobil grillek, a sörrel megpakolt hűtőtáskák, felfújható úszóalkalmatosságok, illetve a bluetooth-os hangfalak, hogy a szomszédok is max hangerőn élvezhessék a legnagyobb slágereket.

Ha nem vagyunk ennyire kalandvágyóak, csupán egy hideg italra vágyunk, azt bármelyik teraszon megtehetjük, nyáron ugyanis kifejezetten felpezsdülnek a sétálóutcák. Örömmel és (most az egyszer) iróniamentesen konstatálom, hogy a helyi „podnyikok“ felnőttek a feladathoz, kényelmes székekkel, óriási napernyőkkel, párát porlasztó ventillátorokkal (mmm!) várják a sétában megfáradt helyi lakosokat, turistákat.

Százféle verzióban készített limonádé, egy pohár hűvös Prosecco vagy koktél mellett oldódnak mindennapi szorongásaink és a nyomasztó tudat, hogy a fizetésünk most már tényleg, hónapról hónapra kevesebbet ér. De még kikérjük a második kört, még otthagyjuk a borravalót, rámosolygunk a pincérlányokra, akiknek mintha hetente rövidülne a szoknyája…

Mindenki egy kicsit boldogabb annak a ténynek a hatására, hogy végre elérkeztünk az év legmelegebb hónapjaihoz. Élvezzük ki tehát a napsugarakat, családunk, barátaink körében!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább