Philip Roth: Nemezis | Könyvjelző

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/07. számában.

Amikor könyvet választok, mindig a legapróbb részletekig mindent átkutatok róla: ki írta, mikor, miért. Az író életét, a könyv fogadtatását, fontosságát az irodalomtörténetben stb. Ebben a hónapban viszont picit máshogy vágtam bele: bementem a könyvesboltba és a legelső regény, amelynek megtetszett a címe, megvettem. Nem figyeltem az írót, vastagságot, tartalmat: semmit. Amikor megláttam a „Nemezis” szót, tudtam, hogy ezt el kell olvasnom: kevés regénynek van ilyen egyszerű, baljós és nagyszerű címe.

1944-ben járunk, Amerikában. Bucky Cantor testnevelő tanár gyerektábort vezet Newarkban. Ezen a légydöglesztő nyáron a városban kitör a mindenki által rettegett gyermekbénulás-járvány. Bucky barátnője kérleli a férfit, hogy hagyja ott a tábort és menjen el hozzá: egy másik táborba, ahol nincs jelen a betegség. Buckyban egész világok ütköznek, hogy végül eldöntse, mi a helyes tennivaló ebben a borzalmas helyzetben.

NEMEZIS: a bosszú istennője a görög mitológiában. Ja, majdnem elfelejtettem, a könyv a legendás Philip Roth utolsó műve… és csupán a tiszta véletlen vezetett el ehhez a gyöngyszemhez.

(Fordította: Nemes Anna), XXI. Század Kiadó. 2019

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább