Amarha, mindjárt kezd a suli! | Helyi stíl

A cikk megjelent a Klikk Out 2022/08. számában.

A nyár utolsó hónapjába lépve a kisgyermekes szülők legfőbb gondja az, hogy az óvoda- illetve iskolaköteles csemetéik számára beszerezzék a szükséges felszereléseket, tanszereket. A DS-i nagyáruházak ilyenkor iskolakezdési akciókat hirdetnek, sőt, egymás alá is ígérnek azért, hogy a szülő a fizu „becsippanása” után náluk költsön el egy kisebb vagyont ezekre. Lássunk most néhány okos tippet, amelyekkel túl lehet élni ezt a lelkileg és anyagilag is igencsak megterhelő időszakot.

1. Ne stresszeld szét a gyereket!

Szegénynek az is épp elég szokatlan lesz, hogy a kéthavi strandolás, kirándulás és játék után 45 percig nyugodtan megüljön a padban. Lehet vele beszélgetni az iskoláról, szeptemberhez közeledve, de ne támassz felé irreális elvárásokat, ne követeld meg az egyes osztályzatot! Tedd a szívedre a kezed, neked se ment mindig tökéletesen a szorzótábla vagy épp sokunk rémálma, a szlovákban használatos „sa, si“ végződések, megfelelő használata.

2. Láss a sorok között!

Jó ötlet átlapozni a legfrissebb „letákokat“ (akciós szórólap, a szerk. megj.), hogy össze tudd hasonlítani az árakat, de nem tuti, hogy a 4+2-es füzetakciók, a Mancs Őrjáratos csillámos filctollkészletek, meg a telepakolt iskolatáska-kedvezmények a legjobbak. A kereskedők ilyenkor óriásit kasználnak a teljesen felesleges holmik vevőre sózásán, ezért csak azt szerezd be, ami tényleg szükséges. A sarki kisboltban is kapni csíkos (pardon, vonalas) füzetet – hogyne, háromszoros áron!

3. Gondolj a főzés megtervezésére!

Persze, lehet „kisötöst” is nyomkodni a gyerek zsebébe, hogy a büfében elköltse – ha azonban így teszel, lehet karácsonyra már gurulni fog…Tervezd meg a heti menüt előre (tudom, minden egyre drágább, de el kell kapni egy-egy jó akciót), főzd meg a kedvenceit, így megkönnyítheted számára a beilleszkedés legnehezebb heteit, hónapjait. Friss gyümölcs-zöldség mindenképp kerüljön a táskába – és nem, nem ér elcserélni a nagyszünetben másokkal, narancsos üdítőre vagy csokira.

4. Készülj fel arra, hogy tanulni fogsz vele!

Nem kis lelkierőt igényel az olvasás- és írásfeladatok otthoni gyakorlása, vagy a lehetetlen versek, fejből megtanulása (Na, kinek van még meg a „Turčín Poničan”?), de a munka- és háztartásvezetés megszervezése mellett bizony erre is időt, energiát kell szánni. Ha máshogy nem megy, igyál meg előtte egy jó erős zaccos kávét, szorítsd össze a fogad – végsősoron, ez egy közös program is lehet, ami megadja a hétköznapok ritmusát.

5. Néha lazíts is!

Ötöst hozott haza? Nem ette meg a főzeléket? Különórára kell hordani, mert lemaradt? Elszakította a trikóját tornaórán? Ilyen mikrokatasztrófából több is juthat egy hétre. Bár az első hetek megterhelőek lesznek, ne kiabálj vele és ne hibáztasd a kudarcért! Fogadd el a tényt, hogy talán nem lesz atomfizikus. Néha tudni kell felrakni a lábad és meginni egy pohár bort csak úgy, a saját magad örömére. Fel a fejjel, ez csak a kezdet…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább